Έγινε στα Γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκαςη Ημερίδα για την σύσταση Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών

Ημερίδα σχετικά με την σύσταση Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Μετέωρα”.

0 97

Ημερίδα σχετικά με την σύσταση Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Μετέωρα”.

Ημερίδα σχετικά με την σύσταση Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Μετέωρα”.

η Ημερίδα έγινε σε συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού με το ΚΕΝΑΚΑΠ όπου οι ενδιαφερόμενοι άκουσαν από την κα Αννα Φουλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Πυρηνοκάρπων & Μηλοειδών της Διεύθυνσης Παραγωγής & Αξιοποίησης προϊόντων Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το θέμα.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας κ. Δημήτριος Κόττης ενώ ο Γεν. Δ/ντής της Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ κος Παν. Πάτρας παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που απορρέουν στους παραγωγούς από την συλλογική τους οργάνωση σε Ομάδες Παραγωγών.

Σκοπός των Ημερίδων ( το πρωί του Σαββάτου έγινε στη Νομή ) είναι η πληρέστερη ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών των Συν/σμών σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συλλογική οργάνωση μικρών παραγωγών με στόχο την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής τους, με βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την συλλογική προώθηση τους στην αγορά με επίτευξη καλύτερων τιμών στον παραγωγό. Στόχος είναι η σύσταση 2 Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών από τους Αγροτικούς Συν/σμούς Καλαμπάκας και Νομής.

Η νέα ΚΑΠ ανοίγει νέους δρόµους για την οργάνωση των αγροτών προβλέποντας την λειτουργία Οµάδων παραγωγών που καλύπτουν βασικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής όπως τα οπωροκηπευτικά, οι αροτραίες καλλιέργειες, το ελαιόλαδο, το γάλα και το βόειο κρέας. Σύµφωνα µάλιστα µε το νέο κανονισµό για την Kοινή Oργάνωση Aγοράς, οι Οµάδες Παραγωγών έχουν το δικαίωμα να διαπραγµατεύονται την πώληση των προϊόντων τους για λογαριασµό των µελών τους, δυνατότητα που αν αξιοποιηθεί σωστά µπορεί να ενισχύσει σηµαντικά τη θέση των αγροτών απέναντι σε εµπόρους και µεταποιητές και να τους επιτρέψει να καρπωθούν µεγαλύτερο µέρος της αξίας των προϊόντων τους. Σκοποί των Οργανώσεων Παραγωγών είναι :
• Να εξασφαλιστεί ο προγραμματισμός της παραγωγής και η προσαρμογή της στη ζήτηση ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη.
• Να προωθηθούν η συγκέντρωση της προσφοράς και η από κοινού διάθεση της παραγωγής των μελών της Οργάνωσης, ανάγκη που προέκυψε από τη συνεχώς αυξανόμενη συγκέντρωση της ζήτησης σε μικρό αριθμό αλυσίδων υπεραγορών.
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ρυθμιστούν οι τιμές παραγωγού.
• Να προωθηθούν καλλιεργητικές μέθοδοι και τεχνικές παραγωγής και διαχείρισης των αποβλήτων που σέβονται το περιβάλλον, ιδίως να προστατευθεί η ποιότητα των νερών, του εδάφους και του τοπίου.
• Nα θέτουν στη διάθεση των παραγωγών μελών της Οργάνωσης τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για τη συσκευασία των εν λόγω προϊόντων.

aas IMG 1058aas IMG 1062aas IMG 1064aas IMG 1069

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.