Διαζύγια εξπρές λόγω facebook – Γράφει η Χαρμπέα Ιωάννα
Κάποτε ήταν οι χωριστές διακοπές από το έτερον ήμισυ, που δημιουργούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την άνθιση της απιστίας. Σήμερα, το μόνο που χρειάζεται κανείς, είναι να καθίσει στον υπολογιστή του και να σερφάρει στο διαδίκτυο.
Στο Facebook για την ακρίβεια και τις σελίδες dating, όπου -όπως φαίνεται- οι… πειρασμοί δε λείπουν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ένας στους δύο χρήστες του
διαδικτύου, που διαθέτουν και προφίλ στο Facebook, θα έκαναν σεξ με κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Και φυσικά, η απάντηση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως: έχουν ήδη κάνει σεξ με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο.
Βρετανοί δικηγόροι δηλώνουν ξεκάθαρα πως τo Facebook και το Linkedlin μπορεί να κάνουν καλό στην κοινωνική ζωή, ωστόσο μπορεί να καταστρέψουν την ερωτική. Η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να κάνει σοβαρή -έως ανεπανόρθωτη- ζημιά στις σχέσεις μερικών ζευγαριών, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”.
Υπάρχουν δικηγόροι που υποστηρίζουν πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαζυγίων τα τελευταία χρόνια καθώς πολλά ζευγάρια έχουν συνάψει σχέσεις -ακόμη και με πέντε άτομα ταυτόχρονα- μέσω του Διαδικτύου. Η τεχνολογία επιτρέπει στους περισσότερους συζύγους να ερωτοτροπούν μέσω του Facebook και του Linkedlin, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν, όμως παράλληλα μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικά για μια σχέση ή ένα γάμο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως οι χρήστες αποκτούν οnline ερωτικές σχέσεις ακόμα και πέντε ταυτόχρονα παραμελώντας τους συντρόφους τους.
Το αποτέλεσμα είναι το ζευγάρι να μαλώνει και πολλές να οδηγείται στο διαζύγιο.
«Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τριβών, απιστίας, χωρισμού και διαζυγίου», επισημαίνουν οι δικηγόροι.
Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε το Facebook, τόσο συχνότερα μπαίνουμε στον πειρασμό να παρακολουθούμε κρυφά τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του συντρόφου του στο διαδίκτυο, πράγμα που αυξάνει τον βαθμό ζήλιας. Η ζήλια, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο για προστριβές στο ζευγάρι.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι φανατικοί χρήστες του Facebook είναι πιθανότερο να έρχονται σε online επαφές με πρώην συντρόφους τους, γεγονός που διευκολύνει την αναζωογόνηση μιας παλαιότερης ερωτικής σχέσης και την απιστία απέναντι στον σύντροφο.
Για την Τζόαν Έντουαρντς, δικηγόρο στην νομική εταιρεία της Βρετανίας “Forsters”, υπάρχει πράγματι μία σχέση τεχνολογίας και απιστίας.
“Η τεχνολογία μπορεί να αναζωπυρώσει τη φλόγα παλιών σχέσεων αφού ένας σύζυγος μπορεί να… απατήσει τον σύζυγό του ενώ κάθεται δίπλα του, στο ίδιο δωμάτιο”, προσθέτει η Έντουαρντς.
Τα διαζύγια έχουν πληθύνει και έχουν γίνει εξπρές!
H έννοια του διαζυγίου-εξπρές , η έκδοση του οποίου απαιτούσε πολύ χρόνο μέχρι τώρα, αποκτά… σάρκα και οστά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει συναινετικό διαζύγιο σε μία ώρα!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που θα γίνουν νόμος του κράτους, οι πολίτες που επιθυμούν να λύσουν το γάμο τους συναινετικά, θα πηγαίνουν στο εξής σε συμβολαιογράφο ο οποίος και θα πιστοποιεί τη λύση με συμβολαιογραφική πράξη.
Η νέα ρύθμιση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης, ως τώρα, των συναινετικών διαζυγίων, καθώς αν και η σχετική νομοθεσία είχε τα τελευταία χρόνια απλοποιηθεί, εντούτοις για να εκδοθεί από το δικαστήριο ένα συναινετικό διαζύγιο περνούσαν οκτώ μήνες ως και ένας χρόνος.
Με τη νέα ρύθμιση το συναινετικό διαζύγιο θα βγαίνει σε μία ώρα αντί για ένα χρόνο και η συμβολαιογραφική πράξη λύσεως του γάμου θα έχει την ίδια ισχύ με την δικαστική απόφαση.
Μοντέρνα εποχή, μοντέρνοι τρόποι απιστίας…. Και διαζύγια βροχή! Που βαδίζουμε άραγε; Που είναι η αξία του πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας της οικογένειας; Ζούμε στην εποχή του ψεκάστε , σκουπίστε τελειώσατε…. Στην εποχή της παρακμής των ηθικών αξιών και της ταχύτητας.
Με μεγάλη ευκολία διαγράφουμε ανθρώπους από τη ζωή μας και εισάγουμε καινούριους. Όλα γίναν ένα νούμερο, όλα έγιναν εύκολα και γρήγορα. Και ύστερα αναρωτιόμαστε αν είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Όλα αυτά όμως έχουν επιπτώσεις στο γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι διότι στο κοινωνικό παζλ όταν λείπει ένα κομμάτι το επόμενο χάνει και εκείνο την ισχύ και αξία του.
Χωρίς αξίες λοιπόν δεν οδηγούμαστε πουθενά γιατί πάνω από όλα η κρίση που βιώνουμε είναι ως επι το πλείστον κρίση ηθικών αξιών και σταθερών δεσμών της κοινωνίας και όχι υλική και οικονομική.
Χαρμπέα Ιωάννα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος/συγγραφέας