Δελτίο Τύπου του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος

0 136

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συμμετοχή στην διαβούλευση ήταν αξιόλογη αφού μέσα σε 14 μέρες έγιναν 1236 σχόλια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων της διαβούλευσης, δηλαδή το 95% αυτών, ασχολείται με το θέμα εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Όλοι μα όλοι όσοι συμμετείχαν στην διαβούλευση αναφέρονται στη διατήρηση της ξεχωριστής εκλογής και στα θετικά αποτελέσματα της ύπαρξης ανεξάρτητων συμβουλίων που μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές εκπροσωπούν τον τόπο τους. Μην ξεχνάμε ότι ο κάθε Δήμος αποτελείται από ένα σύνολο Κοινοτήτων και οι Κοινότητες είναι αυτές που εκφράζουν την βούληση των κατοίκων του τόπου. Τι είναι άλλωστε οι Δήμοι χωρίς τις Κοινότητες;

Η απαξίωση, η αδιαφορία αλλά και η αποσιώπηση αυτού του γεγονότος από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης προκαλεί δυσαρέσκεια στο σύνολο των Κοινοτικών Συμβουλίων της χώρας. Ο θεσμικός εταίρος, όπως ονομάζει ο Υπουργός την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, απέδειξε ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Δήμων της χώρας, αφού υπάρχουν πληθώρα ψηφισμάτων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων που διατείνονται κατά του νομοσχεδίου. Δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης σε επίπεδο Κοινοτήτων και Δήμων. Η ΚΕΔΕ κατέληξε στις αποφάσεις της, δρώντας ως “μια παρέα πλειοψηφούντων Δημάρχων” και το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε μια εκλογική μεταρρύθμιση χωρίς να ακούει την βάση του.

Προσβλέπουμε σε ευήκοα ώτα ακόμα και την ύστερη στιγμή.

Κύριε Υπουργέ,
Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θανατώνουν την ελληνική επαρχία. Ισχυρές κοινότητες σημαίνει ισχυροί δήμοι. Ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων είναι κομβικής σημασίας για μια ισχυρή πολυεπίπεδη τοπική αυτοδιοίκηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.