Χρήστος Σιμορέλης: Έμφαση στον κόσμο της εργασίας και στις παραγωγικές δυνάμεις

0 919

Η σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 2% το 2018, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο μας δίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, μετά από οκτώ εξαιρετικά δύσκολα χρόνια για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνία μας, να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Στόχος για την επόμενη μέρα της χώρας είναι η δίκαιη ανάπτυξη και στο στρατηγικό πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η ανάκτηση και η προστασία της εργασίας.

Η νέα εποχή για την Ελλάδα θέλουμε να βρει όλους τους εργαζόμενους να υποστηρίζονται από ένα ριζικά διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Βασικοί πυλώνες αυτού του πλαισίου είναι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η συνεχής προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας, η ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας – ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία στους χώρους εργασίας – καθώς και μια σειρά νομοθετικών διατάξεων για την προστασία των εργαζομένων.

Η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, βάζει σε πραγματική τροχιά επιτάχυνσης την αύξηση του κατώτατου μισθού και έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ρυθμίσεων κόντρα στο κύμα της νεοφιλελεύθερης απορρύθμιση της εργασίας και υπέρ της ενίσχυσης του εισοδήματος του κόσμου της εργασίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Η διαδικασία ξεκινά άμεσα ώστε να προχωρήσει τάχιστα, μέχρι τέλος του έτους, η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η αύξηση να υλοποιηθεί τον Γενάρη του 2019.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα θα γίνει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις καθώς καταργείται ο ρατσιστικός σε βάρος των νέων εργαζομένων «υποκατώτατος μισθός» (511 ευρώ μεικτά). Η συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τον Φλεβάρη του 2012, ήταν αυτή που μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και θέσπισε και τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών, μειωμένο κατά 32%, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία αφού θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης.

Το παραπάνω μέτρο έρχεται αφού έχει προηγηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που εφαρμόζονται ήδη από την 21η του περασμένου Αυγούστου. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες, έγινε επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή της μεγαλύτερης εν ισχύ κλαδικής σύμβασης στη χώρα, που αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό ευνόησε μισθολογικά χιλιάδες εργαζόμενους σε ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση η ανεργία ήταν στο 27% και σήμερα βρίσκεται στο 19% με τη δημιουργία 330.000 θέσεων εργασίας, με το 70% από αυτές να είναι πλήρους απασχόλησης. Στόχος είναι μέσα στο 2019 να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε ως χώρα, με επίκεντρο τους νέους ανθρώπους.

Η θέση μας λοιπόν είναι απλή, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία χωρίς εργασία με δικαιώματα για όλες και όλους. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις οικονομική ελίτ. Στο νεοφιλελεύθερο σύμπαν της Ν.Δ η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου εξαρτάται από την καλή θέληση του εργοδότη. Υπάρχουν λοιπόν δύο σχέδια για την επόμενη μέρα της χώρας, το ένα είναι η δίκαιη ανάπτυξη, ενώ το άλλο είναι η ανάπτυξη μέσω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους και του δημοσίου τομέα. Η δεύτερη οπτική είναι κοινωνικά απαράδεκτη, επιζήμια για τη χώρα και στρέφεται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία.

Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr