Χαμένη υπόθεση για τον Δήμο Καλαμπάκας το «ΞΕΝΙΑ»;

Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη με την μεταβίβαση του «ΞΕΝΙΑ» επιμένει να ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Μπουτίνας. Από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο νέος Υπουργός Τουρισμού κος Αρης Σπηλιωτόπουλος, είναι η αξιοποίηση των υπολοίπων ΞΕΝΙΑ της χώρας.

0 349

Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη με την μεταβίβαση του «ΞΕΝΙΑ» επιμένει να ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Μπουτίνας. Από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο νέος Υπουργός Τουρισμού κος Αρης Σπηλιωτόπουλος, είναι η αξιοποίηση των υπολοίπων ΞΕΝΙΑ της χώρας.

Να θυμίσουμε πως κάποια από αυτά επήλθαν στους Δήμους και πολύ περισσότερα στους Ιδιώτες.
Η αξιοποίηση μέχρι στιγμής έγινε μέσα από την Εταιρεία ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), εκτός βέβαια αυτών που μεταβιβάστηκαν σε Δήμους.
Η υπόθεση τα τελευταία χρόνια έχει παγώσει και η εταιρία αυτή φαίνεται πως ήταν σε αδράνεια. Έτσι ο Δήμος Καλαμπάκας ήλπιζε περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό το «κόσμημα» να περιέλθει στον Δήμο.

 

XENIA

 

Η περίπτωση αυτή πλέον απομακρύνεται γιατί ο κος Σπηλιωτόπουλος ενεργοποιεί και πάλι την ΕΤΑ και βάζει στόχο όλα αυτά να αξιοποιηθούν (πωληθούν). Βέβαια και ο Δήμος μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες αγοραπωλησίας αν καταβάλει το ανάλογο τίμημα, πράγμα που για τον Δήμο Καλαμπάκας φαντάζει αδύνατον.
Ο Δήμος Καλαμπάκας εδώ και χρόνια ζητάει αυτό το ακίνητο και η έκτασή του, να περιέλθουν στον Δήμο χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Δήμαρχος Καλαμπάκας
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Μπουτίνας με δηλώσεις του αναφέρει:
«Τίποτα δεν χάθηκε ακόμη. Πριν 50 χρόνια οι Καλαμπακιώτες παραχώρησαν τα κτήματά τους για να γίνει το «ΞΕΝΙΑ» που ήταν η πρώτη οργανωμένη κίνηση τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή το «ΞΕΝΙΑ» Καλαμπάκας είναι ένα Αρχιτεκτονικό κόσμημα που δυστυχώς αφέθηκε έρμαιο στον χρόνο.

XENIASUC51556

Είναι ανάγκη να μεταβιβαστεί στον Δήμο ώστε να αποκτήσει και πάλι ζωή. Από το 1993 και μετά αναφέρει ο Δήμαρχος εστάλησαν δεκάδες υπομνήματα του Δήμου Καλαμπάκας αλλά και νομικά ο Δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να μπλοκάρει την διαδικασία αξιοποίησης από ιδιώτες».
Ο Δήμαρχος δήλωσε ακόμη στην στήλη μας ότι ο Δήμος διεκδικεί το «ΞΕΝΙΑ» να το αξιοποιήσει και όχι να βρίσκεται απλώς στην κατοχή του.
Είναι διατεθειμένος να προτείνει ακόμη και την περίπτωση δανειοδότησης ώστε να αξιοποιηθεί.
Υπάρχουν όμως προγράμματα ως είπε που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούμε να φτιάξουμε το «ΞΕΝΙΑ» και πάλι στολίδι.
Ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Τουριστικής προβολής και παιδείας της ΚΕΔΚΕ. Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας είναι μέλος της Επιτροπής εκπροσωπώντας το Νόμο και εκεί θα θέσει για ακόμη μια φορά το θέμα «ΞΕΝΙΑ» Καλαμπάκας.
Πάντως να θυμίσουμε ότι πριν 3 μήνες περίπου στον χώρο του «ΞΕΝΙΑ» Καλαμπάκας ο σύλλογος Αρχιτεκτόντων (ΣΑΔΑΣΠΕΑ) είχε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση, ημερίδα αναδεικνύοντας την μεγάλη αρχιτεκτονική και όχι μόνο αξία του «ΞΕΝΙΑ» Καλαμπάκας.

 

XENIASUC51615

 


Εκεί υπογραμμίστηκε ότι το «ΞΕΝΙΑ» Καλαμπάκας αποτελεί σημειολογική αναφορά λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας και την μοναδικότητά του σε σχέση με το ευρύτερο Μετεωρίτικο Περιβάλλον.
Τέλος ο Δήμαρχος φαίνεται ότι ξεκινάει μια προσπάθεια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας και θα θέσει προ των ευθυνών τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Χατζηγάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Λέγκα, ώστε αυτό το οικοδόμημα να περιέλθει στο Δήμο.

Η ΕΡΕΥΝΑ 30 Σεπτεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14727,   σελίδα 13 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.