«Κακά μαντάτα» για το υποθηκοφυλακείο Καλαμπάκας

Δύσκολη γίνεται η παραμονή του Ειδικού Αμίσθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας,

0 250

Δύσκολη γίνεται η παραμονή του Ειδικού Αμίσθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας,

Δύσκολη γίνεται η παραμονή του Ειδικού Αμίσθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, μετά την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μιχάλη Ταμήλου.

Ο υπουργός στην απάντησή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας….

Η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής:

Σε απάντηση της υπ’αριθμ. 2970/22-10-2013 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχαήλ Ταμήλος, με θέμα τη διατήρηση του Ειδικού Αμίσθου Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Η δραματική μείωση των εγγραπτέων πράξεων στα υποθηκοφυλακεία της χώρας έχει σαν αποτέλεσμα στην πλειοψηφία αυτών τα έσοδα να υπολείπονται των εξόδων και ως εκ τούτου να έχουν σχεδόν μηδενισθεί τα αποδιδόμενα στο δημόσιο έσοδα.

Ο αριθμός των υποθηκοφυλακείων στην ελληνική επικράτεια είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σημειώνουμε ότι λειτουργούν 394 υποθηκοφυλακεία, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις λειτουργίας 3 ή 4 υποθηκοφυλακείων στον ίδιο Δήμο, π.χ. Τρίπολης.

Επίσης, υπάρχει ο στόχος για ολοκλήρωση της μετάβασης στο Εθνικό Κτηματολόγιο έως το έτος 2018 και σύστασης έως το τέλος του έτους 2013 Κτηματολογικών Γραφείων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Για τους ανωτέρω λόγους, επιχειρείται αναθεώρηση και εξορθολογισμός του αριθμού των αμίσθων υποθηκοφυλακείων (ειδικών και μη ειδικών) σε πανελλαδικό επίπεδο με τα εξής κριτήρια:

Α) Η λειτουργία του Κτηματολογίου για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους (υφιστάμενη, δηλαδή ήδη κτηματογραφημένες περιοχές και επικείμενη, δηλαδή περιοχές υπό κτηματογράφηση και υπό προκήρυξη).

Β) Τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας (βιωσιμότητα).

Γ) Οι συνθήκες πρόσβασης και μετάβασης των πολιτών, λόγω ιδιαιτεροτήτων της γεωμορφολογίας της χώρας (π.χ. νησιωτικές περιοχές).

Επιπροσθέτως, συγχωνεύσεις θα γίνουν, κατά προτεραιότητα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποχωρήσεις άμισθων υποθηκοφυλάκων, όπως στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου Καλαμπάκας, με εξασφάλιση – μεταφορά των θέσεων των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.