Αθανασία Μερεντίτη – Θετική εξέλιξη για την παραχώρηση του Ξενία στον Δ. Καλαμπάκας

Την  υπόσχεση του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα τουρισμού κυρίου Γ. Νικητιάδη,  ότι οι ατέλειωτες ερωτήσεις και παρεμβάσεις της  λαμβάνουν πολύ γρήγορα τέλος και ότι δεν  θα χρειαστεί πια να ξαναυποβάλει  ερωτήσεις, για την αξιοποίηση του Ξενία Καλαμπάκας , απέσπασε η Βουλευτής Σούλα Μερεντίτη.

0 220

Την  υπόσχεση του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα τουρισμού κυρίου Γ. Νικητιάδη,  ότι οι ατέλειωτες ερωτήσεις και παρεμβάσεις της  λαμβάνουν πολύ γρήγορα τέλος και ότι δεν  θα χρειαστεί πια να ξαναυποβάλει  ερωτήσεις, για την αξιοποίηση του Ξενία Καλαμπάκας , απέσπασε η Βουλευτής Σούλα Μερεντίτη.

Την  υπόσχεση του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα τουρισμού κυρίου Γ. Νικητιάδη,  ότι οι ατέλειωτες ερωτήσεις και παρεμβάσεις της  λαμβάνουν πολύ γρήγορα τέλος και ότι δεν  θα χρειαστεί πια να ξαναυποβάλει  ερωτήσεις, για την αξιοποίηση του Ξενία Καλαμπάκας , απέσπασε η Βουλευτής Σούλα Μερεντίτη κατά τη συζήτηση άλλης μίας επίκαιρης ερώτησης της στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 12/4/2011  για το ζήτημα αυτό που απασχολεί εδώ και χρόνια τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής. Ο Υφυπουργός, αφού συνεχάρη τη Βουλευτή μας για την ευαισθησία της και την προσήλωση της στο θέμα αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα μελετηθούν με προσοχή τα αιτήματα του Δήμου και ότι πολύ σύντομα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Π Γερουλάνος, θα επισκεφθεί την περιοχή μας και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου τόσο για το Ξενία , όσο και συνολικά για την τουριστική αξιοποίηση αυτής της παγκοσμίως μοναδικής τοποθεσίας , του συμπλέγματος των Μετεώρων, που –όπως παραδέχτηκε-,  μέχρι σήμερα δεν έχει  τύχει της σημασίας που τους πρέπει από την πολιτεία.

Η Σούλα Μερεντίτη απαντώντας, παρουσίασε για άλλη μία φορά το αίτημα του Δήμου,  για την αξιοποίηση του Ξενία, κατέθεσε τις δύο σχετικές προτάσεις του Δήμου και ζήτησε από τον υπουργό να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν, δεδομένου ότι συνιστά και ομόθυμο αίτημα όλων των Καλαμπακιωτών,  όπως τόνισε χαρακτηριστικά .

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Τρικαλινής Βουλευτού έχει ως ακολούθως :Κύριε Υπουργέ, το Ξενία Καλαμπάκας θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Ο Άρης Κωνσταντινίδης έχει καταφέρει να το εναρμονίσει απόλυτα στο ιδιαίτερο περιβάλλον των Μετεώρων. Ο ΕΟΤ και ο Άρης Κωνσταντινίδης το 1960 δούλεψαν αρμονικά και είχαν τα φοβερά αποτελέσματα όλων των ΞΕΝΙΑ. Όμως, μπορώ να αναφέρω ιδιαίτερα το Ξενία Καλαμπάκας, το οποίο αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Έκανε διαχρονικά υπερήφανους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής και τους παρείχε μια φιλοξενία με άλλη ποιότητα και άλλη δομή, πράγματα που εκτιμούσαμε και τα ζήσαμε. Διδάσκεται στις αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει όλα αυτά που θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι πρέπει να τα αναδεικνύουμε, να τα αξιοποιούμε και πάνω απ’ όλα να τα τιμούμε και να τα φροντίζουμε.

Πέντε χρόνια, κύριε Υπουργέ, έχω κάνει ατελείωτες ερωτήσεις, αναφορές και προσπάθειες, θα έλεγα ότι έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που μου παρέχει η βουλευτική μου παρουσία, προσπαθώντας να κάνω την πολιτεία να ασχοληθεί, να αξιοποιήσει και πάνω απ’ όλα να προστατεύσει το Ξενία. Το Ξενία Καλαμπάκας ρημάζει και μολονότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα απειλείται με κατάρρευση. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι πρέπει σήμερα –βέβαια, έπρεπε από χθες- να πάρουμε αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτό το κόσμημα.

Κύριε Υπουργέ, όλοι εμείς, η Κυβέρνηση και όλη η Ελλάδα, μιλάμε για την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας, της περιουσίας του δημοσίου. «Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό», λοιπόν, ξεκινώντας από αυτό το αρχιτεκτονικό-κόσμημα του Άρη Κωνσταντινίδη, προκειμένου να το προστατεύσουμε και όχι μόνο. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε και για το τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα.

Σας ευχαριστώ.

Συχνά αναφέρεστε και ο κύριος Υπουργός και εσείς, στην ανάγκη προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουριστών. Το Ξενία Καλαμπάκας, η περιοχή των Μετεώρων, καθώς και όλη η περιοχή που αναφέρατε, προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Επειδή με προκαλέσατε με τον ωραίο τρόπο που αναφερθήκατε στην περιοχή μας, να πω ότι αν ξεκινήσει κάποιος από τα Μετέωρα και πάει από την περιοχή Ασπροποτάμου και καταλήξει στο Περτούλι, στην Ελάτη και εν συνεχεία στην περιοχή του κ. Ρόβλια, στη Λίμνη Πλαστήρα, θα διαπιστώσει ότι είναι μιας μοναδικής ομορφιάς διαδρομή που πρέπει να την αναδείξουμε.

Θα καταθέσω δύο αποφάσεις-προτάσεις της καινούργιας δημοτικής αρχής, στις 8 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου, με τις οποίες ζητάει ο Δήμος Καλαμπάκας -και προτείνει ταυτοχρόνως- την παραχώρηση του Ξενία για αξιοποίησή του. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς –πόσο μάλλον εγώ- ότι μπορεί αυτό το υπέροχο κτήριο να αλλάξει δομή. Χρειάζεται απλά να αξιοποιηθεί.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι είναι εγκαταλελειμμένο -αυτή την ώρα έχουν μείνει μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι- γιατί δυστυχώς πολλά χρόνια ήταν έρμαιο κάθε πιθανής ή απίθανης για τη λογική, διάθεσης των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί. Θα σας καταθέσω τις δύο προτάσεις του Δήμου Καλαμπάκας.Ο δήμος είναι σε μια επαφή με τη διοίκηση της ΕΤΑ. Εγώ γνωρίζω -και εσείς γνωρίζετε καλύτερα- τις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν για την άμεση αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Εδώ διαφαίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Γιατί, κύριε Υπουργέ, με την τοποθέτησή σας μου αφήσατε κάποιες ελπίδες ότι τέλος πάντων άρχισε να φαίνεται φως σ’ αυτό το τούνελ της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας. Και το τονίζω διότι τα Μετέωρα δεν είναι μόνο τα μοναστήρια. Είναι βέβαια και τα μοναστήρια. Τα Μετέωρα είναι μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο παγκοσμίως.

Ένα εκατομμύριο και πολλές φορές δυο εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στους οποίους πρέπει, επιβάλλεται –έπρεπε, αλλά ας μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο- να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία αλλά και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναδικότητα του τοπίου.

Το ΞΕΝΙΑ είναι έτσι όπως ακριβώς το περιγράψατε. Θα τονίσω απλώς ότι είναι σε σημείο από το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να βλέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από την καλύτερη οπτική γωνία το μοναδικό φαινόμενο των Μετεώρων. Αυτή τη μοναδικότητα ας την αξιοποιήσουμε.

Δώστε λύση, κύριε Υπουργέ, σ’ αυτό το πρόβλημα για να το απολαύσουν πρώτα οι κάτοικοι της Καλαμπάκας, μετά ολόκληρης της περιοχής αλλά κυρίως οι επισκέπτες, τους οποίους χρειαζόμαστε και περιμένουμε.

(ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.