Αρχές Γενάρη στήνουν τα μπλόκα οι αγρότες

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγρ.Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφι-κών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων

0 132

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγρ.Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφι-κών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγρ.Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφι-κών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων από κάθε γωνιά της χώρας ( Έβρο, Ανατολική-Κεντρική-Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη, κ.ά .) –μεταξύ αυτών και πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΟΑΣ Τρικάλων «Η Άνοιξη» – πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκέμβρη η νέα πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Μπλόκων στον Παλαμά – Καρδίτσας.

Σκοπός της σύσκεψης η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για παραπέρα κλιμάκωση, με πανελλαδικό συντονισμό και αναβαθμισμένες μορφές πάλης των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν μια μεγάλη μάχη για να εμποδιστούν τα εξοντωτικά γι’ αυτούς μέτρα της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμμε-τέχοντας μαζικά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνει επί ένα μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

• Μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 60%, συνολικά, έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ και νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ’ αυτές.
• Νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή.
• Βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή 26% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.
• Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
• Κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου και μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
• Τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ,
• ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια.
• Επιβολή υψηλότερου φόρου σε αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.

Και σε όλα αυτά έρχεται η κυβέρνηση και με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, ζητά από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν το 2009 ως αποζημίωση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγροτική παραγωγή την προηγούμενη χρονιά λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών κι άλλων ζημιογόνων παραγόντων.

Σημειώνεται ότι εκείνη τη χρονιά οι αγρότες είχαν στήσει πάνω από 40 μπλόκα σ’ όλη τη χώρα, τα οποία κράτησαν κοντά στον ένα μήνα.

Την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο κατήγγειλαν τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιταχύνει το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και παράλληλα ενισχύει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Ζήτησαν επίσης να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους.

Όπως όμως φάνηκε και από τις απαντήσεις του Β. Αποστόλου, απόφαση της κυβέρνησης είναι αυτά τα μέτρα να προχωρήσουν με κάθε τρόπο, γιατί αυτό επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερασπίζεται και εφαρμόζει με συνέπεια.

Η αρνητική στάση της κυβέρνησης ήταν το σινιάλο για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μπλόκα και μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αγανάκτησης και των διαθέσεων για αγώνα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά.

Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές τοπικά και κλιμάκωση σε πανελλαδικό συντονισμό με στήσιμο μπλόκων με τρακτέρ το δεύτερο 15νθήμερο του ερχόμενου Γενάρη.

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων το ΔΣ της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 7 Δεκέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Τρικάλων για να απαιτήσει να μη μείνει κανένα χωράφι και αγροτικό σπίτι χωρίς ρεύμα, να μειωθεί στο 50% η τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.