Άρθρο Θανάση Λιούτα ενόψει του Προσυνεδρίου της Ν.Δ

Ένας τομέας που βιώνει έντονα την κυβερνητική ανικανότητα είναι και ο αγροτικός.

0 705

Ένας τομέας που βιώνει έντονα την κυβερνητική ανικανότητα είναι και ο αγροτικός.

Ένας τομέας που βιώνει έντονα την κυβερνητική ανικανότητα είναι και ο αγροτικός. 

Οι αγρότες λειτουργούν πλέον σε καθεστώς έντονης φορολογίας, δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, υπέρογκου κόστους παραγωγής καθώς και συρρίκνωσης των ήδη περιορισμένων περιθωρίων κέρδους τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει προγράμματα ενίσχυσης των πραγματικών αγροτών με ορθολογισμό και ουσιαστικό αναπτυξιακό αντίκρισμα, υπονομεύει τις δυνατότητες για βιώσιμες αγροτικές δραστηριότητες. Η κυβερνητική αποτυχία αποδεικνύεται και στατιστικά, αφού το 2016 η Ελλάδα ήταν τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση αγροτικών πόρων (απορροφήθηκε το 9.33%, με μόλις το 3.80% να αφορά νέα μέτρα).

Σε όλα τα αγροτικά προγράμματα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Σχέδια Βελτιώσεων, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ) καταγράφηκαν οργανωτικές αρρυθμίες στα πληροφοριακά συστήματα, απογοητεύσεις για άδικους αποκλεισμούς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Έννοιες όπως η καινοτομία, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική προσδίδοντας υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα, παραμένουν άγνωστες για την ιδεοληπτική κυβέρνηση, η οποία εξαντλείται σε επικοινωνιακές ακροβασίες, θεωρώντας μεγάλη επιτυχία την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων! Είναι μια παρωχημένη λογική από το παρελθόν, η οποία δεν έχει να δώσει κάτι ουσιαστικό στην πρωτογενή παραγωγή.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Τράπεζα, η χώρα μας με κριτήριο την παραγωγικότητα, βρίσκεται στην 37η θέση παγκοσμίως. Το πιο ανησυχητικό είναι η τάση απόκλισης. Ενδεικτικά, ενώ η παραγωγικότητα στη χώρα μας αυξήθηκε μεταξύ 1995-2015 σε σταθερές τιμές κατά 49%, στην υπόλοιπη ΕΕ αυξήθηκε κατά 87%. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει πλέον την Ελλάδα από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να διευρύνεται.

Μπορεί η ευφυής γεωργία να είναι η απάντηση στο πρόβλημα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, σε συνδυασμό με μέτρα, τα οποία θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα στηρίζουν αποφασιστικά την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα, μερικά από τα οποία, όπως η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, ήδη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για την ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας, μπορεί να μειώσει επιπρόσθετα το κόστος, σε ποσοστό ακόμη και 45%, όπως ήδη γίνεται σε χώρες όπως η Ολλανδία, στην οποία έχουν δοκιμαστεί και έχουν επιτύχει τα συγκεκριμένα προγράμματα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίησή τους.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, σποραδικά ανακοινώνονται και προκηρύσσονται προγράμματα χωρίς στόχευση και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αγρότες. Η στρεβλή λογική «προγράμματα για τα προγράμματα», προκειμένου να εισπραχθούν (κυρίως όχι από τους αγρότες αλλά από τους ενδιάμεσους) οι κοινοτικές ενισχύσεις, κυριαρχεί, υπονομεύοντας και στο τέλος απαξιώνοντας έννοιες, όπως η ευφυής γεωργία, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την παραγωγική δομή της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως γνήσιοι εκφραστές της παραγωγικής Ελλάδας αλλά και ως γνώστες των αγωνιών του Έλληνα αγρότη, αναγνωρίζουν την αξία της πρωτογενούς παραγωγής και γι’ αυτό το 5ο προσυνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 18 Νοέμβριου 2017, στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής, στη Λάρισα, παρουσία του Προέδρου μας, είναι επικεντρωμένο στην αγροτική ανάπτυξη.

Όχι με παρωχημένες λογικές του παρελθόντος που εκφράζονται από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά με όραμα και προτάσεις για τη νέα Ελληνική Γεωργία, στην οποία η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές και συγκλίσεις της παραγωγικότητας και οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα, αλλά και το κόστος για τους γεωργούς, επιφέροντας έτσι, σημαντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση στην αγροτική παραγωγή.

Aς αξιοποιήσουμε λοιπόν, το πλεονέκτημα που μας δίνει κάθε σπιθαμή της ελληνικής γεωργικής γης, στη βάση του προτύπου της ευφυούς γεωργίας.

Θανάσης Λιούτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr