Αρχίζει η διαδικασία για το νέο Λήντερ από το ΚΕΝΑΚΑΠ

Ξεκινά η διαδικασία δημοσιοποίησης & σχεδιασμού του νέου Προγράμματος LEADER 2007-2013 από το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, στα πλαίσια υποβολής πρότασης για το ν. Τρικάλων στον επικείμενο δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την επιλογή αναδόχων διαχείρισης Τοπικών Προγραμμάτων Προσέγγισης LEADER»

0 356

Ξεκινά η διαδικασία δημοσιοποίησης & σχεδιασμού του νέου Προγράμματος LEADER 2007-2013 από το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, στα πλαίσια υποβολής πρότασης για το ν. Τρικάλων στον επικείμενο δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την επιλογή αναδόχων διαχείρισης Τοπικών Προγραμμάτων Προσέγγισης LEADER» Ξεκινά η διαδικασία δημοσιοποίησης & σχεδιασμού του νέου Προγράμματος LEADER 2007-2013 από το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, στα πλαίσια υποβολής πρότασης για το ν. Τρικάλων στον επικείμενο δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την επιλογή αναδόχων διαχείρισης Τοπικών Προγραμμάτων Προσέγγισης LEADER»
Το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας-Πύλης Α.Ε. (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ) την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τη διαδικασία ενημέρωσης/πληροφόρησης & σχεδιασμού, διοργανώνοντας τοπικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κάθε Δήμο, καθώς κι επί μέρους συναντήσεις με τους Φορείς της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος προσέγγισης Leader στον ν. Τρικάλων.
Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αναμενόμενης Προκήρυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την υποβολή σχεδίων τοπικών προγραμμάτων στα πλαίσια του Άξονα 4: «Εφαρμογή της Προσέγγισης Leader», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Οι εκδηλώσεις αυτές θα στοχεύουν:
– Στην καλύτερη και εγκυρότερη πληροφόρηση/ενημέρωση των κατοίκων και των Φορέων της περιοχής, για τις δυνατότητες που προσφέρονται από το πρόγραμμα.
– Στην ενεργή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και των συλλογικών φορέων στον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος για τον ν. Τρικάλων.
Το νέο πρόγραμμα LEADER 2007-2013 του ν. Τρικάλων θα εφαρμοσθεί, όχι μόνο στις ορεινές & μειονεκτικές περιοχές του νομού όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά και στο πεδινό τμήμα του.
Ειδικότερα, η περιοχή εφαρμογής του προγράμματος περιλαμβάνει τους παρακάτω Δήμους & Δ.Δ.:
– ΑΙΘΗΚΩΝ: Ελάτη, Βροντερό, Καλόγηροι, Νεραιδοχώρι, Περτούλι, Πύρρα.
– ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ: Βασιλική, Θεόπετρα, Περιστέρα.
– ΓΟΜΦΩΝ: Γόμφοι, Δροσερό, Λυγαριά, Μουριά, Παλαιομονάστηρο, Πηγή.
– ΕΣΤΙΑΙΩΤΙΔΑΣ: Λόγγος, Μεγαλοχώρι, Πατουλιά, Χρυσαυγή.
– ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ: Βαλτινό, Δενδροχώρι, Κάτω Ελάτη, Φωτάδα.
– ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ: Αηδόνα, Γλυκομηλιά, Καλογριανή, Παλαιοχώρι, Χρυσομηλιά.
– ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ: Αγία Κυριακή, Γλίνος, Μεγ. Καλύβια.
– ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ: Νομή, Πετρόπορος, Σερβωτά, Ταξιάρχες, Φανερωμένη.
– ΠΙΑΛΕΙΩΝ: Ελευθεροχώρι, Παραπόταμος, Πιαλεία, Φήκη, Φιλύρα.
– ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ: Διαλεκτό, Διπόταμος, Κεφαλόβρυσο, Μεγ. Κεφαλόβρυσο, Μεγάρχη.
– ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ: Καλλιρρόη, Αγία Παρασκευή, Ανθούσα, Κατάφυτο, Κρανέα, Πολυθέα, Στεφάνι, Χαλίκι.
Οι 2 κεντρικοί στόχοι των τοπικών προγραμμάτων εφαρμογής της προσέγγισης LEADER είναι:
– Η δημιουργία τοπικών ικανοτήτων για την απασχόληση και τη διαφοροποίηση στις αγροτικές περιοχές μέσω της προσέγγισης Leader.
– Η ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών φορέων και κινητοποίησης του πληθυσμού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης.
Μέσω των παρεμβάσεων της προσέγγισης Leader κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, επιδιώκεται:
– Η προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.
– Η ενίσχυση της προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας της υπαίθρου.
– Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.
– Η μείωση των διαφορών και ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων των αγροτικών και αστικών περιοχών.
– Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
– Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης (στρατηγική Λισσαβόνας).
– Η προώθηση ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.
– Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε αγορές.
– Η αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
– Καθώς και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και νέας τεχνογνωσίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε πρώτη φάση θα διεξαχθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και το σημαντικότερο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος. Το πρόγραμμα αφενός μεν θα εναρμονίζεται στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της περιοχής κι αφετέρου θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων όσο και των Φορέων της περιοχής.
Σε δεύτερη φάση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέος κύκλος συναντήσεων πληροφόρησης, κατά τον οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να ωφεληθούν των ενισχύσεων του.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π ΑΕ
Βύρων ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ
Δήμαρχος Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.