Αντιχάσια ένας υπέροχος τόπος που χρόνια περιμένει την ανάπτυξη – Φωτορεπορτάζ του Λεωνίδα Στεργίου

1 2.223
tech

Η περιοχή των Αντιχασίων-Μετεώρων (GR 1440003) είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 και καλύπτει γεωγραφικά το ανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων.
Είναι βουνά που οι κορυφές τους έχουν ύψος μεταξύ 1000 και 1500 μ. (ψηλότερη κορυφή η Οξιά 1424μ.) και διασχίζονται από μικρά ορεινά ποτάμια, από τα οποία σπουδαιότερα είναι ο Μουργκάνης και ο Ληθαίος, παραπόταμοι του Πηνειού.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ορεινά και ημιορεινά χωριά, όπως ο Κονισκός, το Γερακάρι, η Λογγά, το Μαυρέλι, το Φλαμπουρέσι, το Φωτεινό, κτλ που οι κάτοικοί τους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Οι πλαγιές και οι κορυφές των Αντιχασίων σκεπάζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από δάση με φυλλοβόλες βελανιδιές, όπου το κυρίαρχο είδος είναι η Πλατύφυλλη βελανιδιά ή Πλατίτσα (Quercus cerris) και την Χνουδωτή βελανιδιά (Quercus pubescens).

Όσον αφορά τη χλωρίδα, επειδή όλη η περιοχή σχηματίζεται από πυριγενή, μη ασβεστολιθικά πετρώματα και κυρίως από σερπεντίνη, είναι φυσικό να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Πολλά και ενδιαφέροντα σερπεντινοδίαιτα φυτά και άλλα σπάνια είδη επισημάνθηκαν εδώ. Το σπανιότερο από όλα τα φυτά των Αντιχασίων είναι η Centaurea lactiflora, ένα ενδημικό της περιοχής του Κονισκού, που ανθίζει προς το τέλος του καλοκαιριού και το βρίσκουμε σε αφθονία στους γύρω λόφους και κατά μήκος των δρόμων.

Άλλα σπάνια φυτά της περιοχής είναι ο Stachys scardika, η Jasione heldreichii, η Centaurea alba υποείδος brunea, η Anthemis tinctoria υποείδος tinctoria, κλπ. Κοινά και χαρακτηριστικά είδη είναι η Campanula lingulata, o Acinos suaveolens, η Scabiosa tenuis, η Salvia sclarea, o Lotus stenodon, η Scabiosa argentea, το Clinopodium vulgare, το Teucrium chamaedrys, o Dianthus gracilis, η Genista carinalis, η Anhtemis tinctoria υποείδος parnassika, η Phlomis samia, o Dianthus cruentus, το Κώνιο maculatum, το Hypericum perforatum, κλπ.

Η περιοχή επίσης είναι σημαντικότατος βιότοπος για τον λύκο (Canis lupus) όπου η παρουσία του είδους είναι μόνιμη και αναπαράγεται συστηματικά. Η περιοχή εμφανίζει την μεγαλύτερη πληθυσμιακή αντιπροσωπευτικότητα για το είδος στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχει επανεμφανισθεί και αναπαράγεται μετά από απουσία πολλών δεκαετιών και η αρκούδα (Ursus arctos).

Αξιόλογες ορειβατικές – πεζοπορικές διαδρομές

  • Λογγά – κορυφή Τύμπανο με κατεύθυνση Βερδικούσα – φράγμα Λογγά
  • Λογγά – κορυφή – Μοναχική Οξυά – ΑγριελλιάΚονισκός – Αγία Τιάδα (Τραχανιώτη)
  • Μαυρέλι –Κρεμαστό καταρράκτ
  • Μαυρέλι – κορυφή Μετερίζι

Παλιές εκκλησίες

  • Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1746) στο Μαυρέλι
  • Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1773) στο Φλαμπουρέσι
  • Ι. Ν. Αγίου Ιγνατίου (καθολικό παλαιάς ιεράς μονής με δισυπόστατο ιερό) στην Αύρα
  • Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου (1876) Καλλιθέα
  • Ξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής (16ος – 17ος αιώνας) Σπαθάδες
  • Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου (1592) Αύρα
  • Ξωκλήσι Αγίου Νικολάου Κονισκός

 

Άυρα
Γερακάρι
Γερακάρι
Εκκλησία Γερακάρι
Φράγμα Λογγά
Νέα Ζωή
Πηγές Ληθαίου
Τοπίο στο Βερετζί
Βοσκή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

  1. Ioannis λέει

    Πολύ ωραίες φώτο!!

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr