Ανοίγουν τα Λύκεια 12 Απριλίου με self test για τους μαθητές- Πιθανόν μετά το Πάσχα τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

0 920

Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει με self test που θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν οι μαθητές.

Τη Δευτέρα αναμένεται να φθάσουν στα φαρμακεία τα πρώτα self test και -όπως αναμένται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή- προτεραιότητα αρχικά θα έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κάτω των 18 ετών, που θα επιστρέψουν από την προσεχή εβδομάδα στα σχολεία.

Όπως ανέφερε η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, ενώ το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο.

Πρώτοι οι μαθητές Λυκείου με self test και υπεύθυνη δήλωση γονέα

Σημειώνεται ότι πρώτοι θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές του Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, και αργότερα θα ανοίξουν Γυμνάσια και Δημοτικά. Οι μαθητές, για να προσέλθουν στυις τάξεις θα πρέπει να έχουν κάνει το self test και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ο έλεγχος θα γίνεται με υπεύθυνες δηλώσεις που θα υπογράφουν οι γονείς των παιδιών.

Για τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους, με το άνοιγμα των σχολείων που προορίζεται για τις 12 Απριλίου με την έναρξη μαθημάτων σε κάποιες τάξεις, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Μιλώντας στο “ΘΕΜΑ 104,6”, ο κ. Τσούχλος αποκάλυψε πως η πρόταση που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι αυτή που θέλει τους γονείς να πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα δηλώνουν ότι το παιδί τους έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό. Την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να την έχουν μαζί του οι μαθητές ώστε να μπουν στο σχολικό συγκρότημα.

Πότε επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων

Δίνοντας το πλαίσιο του σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1: “Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες, στην δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως, επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα Λύκεια και μετά στα Γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια”.

Εκτός απροόπτου, στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου, καθώς -όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Παιδείας- είναι τεχνικά αδύνατον να ανοίξει μόνο η Γ’ τάξη εφόσον ο ίδιος εκπαιδευτικός δεν μπορεί ταυτόχρονα να διδάσκει δια ζώσης (στη Γ’ Λυκείου) και εξ αποστάσεως (στις Α’ και Β’ Λυκείου).

Η επανέναρξη των τριών τάξεων του Γυμνασίου παραμένει γρίφος με πιθανότερα δύο σενάρια:

Είτε άνοιγμα μια εβδομάδα μετά τα Λύκεια, δηλαδή στις 19 Απριλίου, είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου. Αν αποφασιστεί το πρώτο, τότε οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις μόνο για μια εβδομάδα, καθώς αμέσως μετά τα σχολεία θα κλείσουν λόγω του Πάσχα. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Παιδείας επεσήμαναν το μεγάλο όφελος της δια ζώσης διδασκαλίας και της παρουσίας των μαθητών στον φυσικό χώρο τους που είναι το σχολείο, έστω κι αν πρόκειται για μια εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τι υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ως προς τα Δημοτικά σχολεία, θεωρείται πιθανότερο να ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου.

thetoc.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.