Άννα Γίδα Βλαχογιάννη – Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι

Η οικογένεια είναι στοιχείο και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης υπόστασης και πραγματικότητας. Ο νεογέννητος άνθρωπος, το παιδί, έχει απλώς τη δυνατότητα να μάθει.

0 575

Η οικογένεια είναι στοιχείο και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης υπόστασης και πραγματικότητας. Ο νεογέννητος άνθρωπος, το παιδί, έχει απλώς τη δυνατότητα να μάθει.

Άννα Γίδα-Βλαχογιάννη  Παιδίατρος

Η οικογένεια είναι στοιχείο και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης υπόστασης και πραγματικότητας. Ο νεογέννητος άνθρωπος, το παιδί, έχει απλώς τη δυνατότητα να μάθει. Χωρίς την ανατροφή από ομοίους του, ακόμη και αν επιβιώσει ως ζωή, άνθρωπος δεν γίνεται . Γι΄αυτό και ο λαός λέει: Το παιδί γεννιέται από τη μάνα, αλλά άνθρωπος γίνεται στην αγκαλιά της. Στην σημερινή σύγχρονη κοινωνία, η αλήθεια είναι ότι το παιδί γίνεται άνθρωπος στην αγκαλιά και των δύο γονιών του, αφού ο πατέρας έπαψε να είναι περιφερικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού του.

Ο σημερινός γονιός, ιδιαίτερα ο νέος, είναι πολύ λιγότερο βέβαιος για τον εαυτό  του και για τις ανθρώπινες αξίες,  απ΄ό,τι  οι προηγούμενες γενιές. Η αβεβαιότητα αυτή κορυφώνεται όταν συνδυάζεται  με την ευθύνη, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι σημερινοί γονείς  απέναντι στα παιδιά τους. Οι καινούριες οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στα ωράρια εργασίας, στην οργάνωση της εκπαίδευσης, στις απαιτήσεις των εξωσχολικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, στην οργάνωση  του ελεύθερου χρόνου, στην αντιμετώπιση του μόνιμου απρόσκλητου επισκέπτη κάθε σπιτιού, της τηλεόρασης. Λίγο ή πολύ αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του πραγματικού κοινού χρόνου  των μελών της οικογένειας και σε ποιοτική του υποβάθμιση, σε βαθμό που η κοινή ζωή γίνεται παράλληλη και λιγότερο οικογενειακή.

Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια την αναγνωρίζουν πλέον όλοι. Γονείς, γιατροί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, Πολιτεία, κοινωνίες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μια δεύτερη, εξίσου μεγάλη, αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές για να γίνει κάποιος καλός γονιός.

Η γνώση είναι δύναμη. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αξιοποιήσετε τις δικές σας δυνατότητες και να προσφέρεται στο δικό σας παιδί όλα όσα χρειάζονται  ώστε το γενετικό υλικό με το οποίο το προικίσατε να εκφρασθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η τέχνη της ενημέρωσης του γονιού δεν είναι απλή. Προϋποθέτει  πείρα, γνώσεις, μεγάλη ευαισθησία και προπαντός ατέλειωτη αγάπη για το παιδί. Φιλοδοξεί να σας μάθει τον τρόπο να βλέπετε την ζωή με τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή του παιδιού σας. Να σας μάθει την γλώσσα του, μια γλώσσα που μεταβάλλεται ,εξελίσσεται συνεχώς στην πορεία προς τη σωματική και ψυχοκοινωνική του ωρίμανση. Να σας μάθει να προλαμβάνετε όσα μπορούν να προληφθούν: διατροφή, εμβολιασμοί, δηλητηριάσεις και ατυχήματα , αφυδάτωση, υψηλός πυρετός ,συμπτώματα και σημεία που θα σας επιτρέψουν να ζητήσετε εγκαίρως τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.

Να μάθετε ν’ αντιμετωπίζεται μόνοι σας μικρά προβλήματα της καθημερινότητας που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά: δεν τρώει καλά, κοιμάται λίγο, γκρινιάζει πολύ, συγκαίγεται, βήχει, έχει διάρροια, γίνεται μούσκεμα στον ιδρώτα, έχει δέκατα, ζηλεύει, βρίζει, θυμώνει, δεν διαβάζει, σκαμπανεβάσματα της καθημερινότητας της παιδικής ηλικίας.

Στο ταξίδι της ζωής έχετε το ατίμητο προνόμιο να προστατεύετε, να συμπορεύεστε, να συμπαραστέκεστε, να καθοδηγείτε, να διδάσκετε, να μεταλαμπαδεύετε στα παιδιά σας τις μεγάλες αξίες που δημιούργησε το γένος των ανθρώπων. Για γονιούς και παιδιά η ανεπανάληπτη αυτή σχέση είναι  ό,τι καλύτερο, ό,τι  στερεότερο, ό,τι πιο ωραίο έχει να προσφέρει η ζωή.

Άννα Γίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.