Ανησυχητικές οι μετρήσεις ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος, ανιχνεύτηκαν από τις ιαπωνικές αρχές.

0 256

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος, ανιχνεύτηκαν από τις ιαπωνικές αρχές. Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος, ανιχνεύτηκαν από τις ιαπωνικές αρχές. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αστυνομικοί, αψηφώντας τον κίνδυνο της μόλυνσης, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Παράλληλα, η νέα δόνηση 6,1 βαθμών, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα), δείχνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει εξασθενίσει. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη νήσο Χόνσου, αλλά δεν προέκυψε κίνδυνος για τσουνάμι.

Έρευνες για αγνοούμενους

Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο, ξεκίνησαν εκατοντάδες Ιάπωνες αστυνομικοί, αψηφώντας τον κίνδυνο της μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μειώθηκαν και γι’ αυτό άρχισαν οι έρευνες. Εκτιμάται, δε, ότι στη ζώνη που ερευνάται ενδέχεται να βρίσκονται οι σοροί 1.000 αγνοουμένων.

Συνολικά, οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ανέρχονται 13.400, ενώ στους 14.800 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι.

Μολυσμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας καταμέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας Φουκουσίμα, αλλά και σε 11 ποικιλίες λαχανικών από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής.

Οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κατέγραψαν 12.500 μπεκερέλ ανά κιλό, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ραδιενεργού καισίου, σε λόγχες (είδος θαλασσινού) που φωλιάζουν στην άμμο, που αλιεύθηκαν την Τετάρτη.

Επίσης σε άλλο είδος ιχθυοαλιεύματος μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12.000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός ΝΗΚ, επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, οι κρατικές υπηρεσίες ανίχνευσαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και σε 11 είδη λαχανικών που συλλέχθηκαν τη Δευτέρα.

Επίσης, δεσμεύτηκαν φορτία από μανιτάρια διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες μεθόδους για να ελέγξει τη διαρροή ραδιενέργειας.

Ο Νισιγιάμα υποστήριξε πως η πρόοδος των προσπαθειών να απομακρυνθεί το εμπλουτισμένο με πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, νερό που προέρχεται από την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παρεμποδίζει και την εξέλιξη των εργασιών της επισκευής των ράβδων ψύξης στους πυρήνες τους.

Αυτοκτόνησε για να μην εγκαταλείψει το σπίτι του

Ένας Ιάπωνας 102 ετών, κάτοικος χωριού κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα αυτοκτόνησε επειδή, όπως υποστήριξε η οικογένειά του, φοβήθηκε πως θα έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ο άντρας αυτός ήταν ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού Ιιτάτε, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο και μέσα στη διευρυμένη ζώνη αποκλεισμού, που αποφασίστηκε τη Δευτέρα.

Newsroom ΔΟΛ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.