Ανακοίνωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψηλώματος για το έργο αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου

0 301

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με πρόσφατη ανάρτησή σας προβάλατε την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού  για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Ψηλώματος στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψηλώματος ευχαριστούν δια του κ. Αγοραστού την Πολιτεία που επί τέλους, μετά από 25 χρόνια από το πρώτο χτύπημα που δέχθηκε το μνημείο από τον σεισμό των Γρεβενών (το 1996), ενεργοποιείται και διαθέτει τους αναγκαίους για την αποκατάστασή του πόρους.

Θα ήταν  βέβαια πολύ καλλίτερα αν οι εργασίες είχαν προχωρήσει πριν από τον τελευταίο σεισμό, που κατέστησε το μνημείο μη επισκέψιμο. Όμως κάλιο αργά παρά ποτέ.

Αναμένουμε τώρα από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Θα ήταν όμως παράλειψη, δοθείσης της ευκαιρίας, να μην γνωστοποιηθεί στους αναγνώστες σας η σημαντική συμβολή που είχε ο Σύλλογός μας για να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ.

Με δεδομένο ότι για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, μετά από σχετικό ψήφισμα της Γ.Σ. της 21ης Φεβρουαρίου του 2016,  ο Σύλλογός  απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη του και τους φίλους του μνημείου να συνεισφέρουν τον οβολό τους για να συγκεντρωθεί το αναγκαίο για την εκπόνηση των μελετών ποσό. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και πέραν κάθε προσδοκίας.

Στη συνέχεια:

  • Με επιμέλεια ειδικής επιτροπής, εκ μελών του Συλλόγου,   εκπονήθηκαν οι μελέτες και υποβλήθηκαν στην  Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων στις 26/02/2018.
  • Στις 05/03/2019 οι μελέτες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ και επιστράφηκαν στην  Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, η οποία τις αξιοποίησε για να εισηγηθεί την χρηματοδότηση του έργου.

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου οφείλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και δημοσίως  τα μέλη  του Συλλόγου για την συνδρομή τους, τα μέλη της αρμόδιας για την εκπόνηση των μελετών Επιτροπής του Συλλόγου, τους μελετητές κ. Τζήμα Σωτήρη, Αρχ. Μηχ. και κ. Καρυδάκη Φαίδωνα Πολ. Μηχ., τους δημόσιους λειτουργούς της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων που επίβλεψαν τις μελέτες και εισηγήθηκαν την χρηματοδότηση αλλά και τους εκπροσώπους της Πολιτείας για την αποδοχή των εισηγήσεων και την χρηματοδότηση του έργου.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε σύντομα να αποδοθεί το μνημείο στο κοινό, θωρακισμένο και καλωπισμένο, όπως του αξίζει.

Σωκράτης Ζύγρας
Πρόεδρος Εκπολιτιστικού  Συλλόγου Ψηλώματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.