Αλέξης Τσίπρας: Παραιτούμαι και δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος

0 5.361

Την παραίτησή του ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας – Δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά θα είμαι παρών, είπε ο κ.Τσίπρας – Πρότεινε την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος

Ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, απέναντι στην ιστορία, σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ, αλλά με ψυχραιμία. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου προσωπικό ορίζοντα. Πρέπει να αποτιμήσουμε έναν ιστορικό κύκλο και να ανοίξουμε έναν νέο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων, την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας, να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαβάζει τις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν πρώτο εμένα. Παρέλαβα στα 34 μου ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό.

Έγινε το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας και την ΕΕ. Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός στη χώρα. Αυτό το ταξίδι, κάθε του μέρα, ήταν μέρα μάχης. Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, έξοδος από μνημόνια, ρύθμιση του χρέους, για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε, για τη συμφωνία των Πρεσπών που πετύχαμε. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Το ταξίδι είχε τραύματα, φθορά και δύσκολους συμβιβασμούς, αλλά άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι επιτυχίες, οι μάχες που κερδίσαμε αλλά κι εκείνες που χάσαμε αποτελούν την αποκατάστατη παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει η αρχή αυτού του νέου κύκλου. Διπλή εντολή: να ανταποκριθούμε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξουμε άμεσα χωρίς χρονοτριβή, δραστικά. Να μη χαθεί ούτε μία μέρα.

Την πεποίθησή μου για την ανάγκη βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ και στην πράξη. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας όπως ορίζεται από το καταστατικό. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά.

Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον τόπο

Λίγο μετά τις 12.30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, στην Κουμουνδούρου, η οποία χαρακτηρίζεται ως θυελλώδης. Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα ο Αντώνης Αντζολέτος, στο Ζάππειο είναι πιθανό να γραφτεί το τέλος εποχής σε σχέση με την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με εκείνον να προτίθεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας έχει γνωστοποιήσει ήδη την απόφασή του να παραιτηθεί από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στο εκτελεστικό γραφείο.

Με τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου ξεκίνησε επίσημα ο κύκλος των εσωκομματικών αλλαγών μετά το οδυνηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα. Προκειμένου να είναι παρών στις κομματικές διεργασίες, μάλιστα, ο κ.Τσίπρας δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στην προσύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες που μετέχει ως παρατηρητής.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκαν δύο τάσεις για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι λεγόμενοι “προεδρικοί” επιδιώκουν όλα να γίνουν άμεσα και μέσα στο καλοκαίρι -αλλαγές, ανασυγκρότηση- ενώ η τάση “Ομπρέλα” επιδιώκει διάλογο από μηδενική βάση και δρομολόγηση των αλλαγών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είναι εκρηκτικό και το βράδυ των εκλογών εντάθηκε ακόμη περισσότερο- μάλιστα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής εκτυλίχθηκε άγριος καυγάς ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παναγιώτη Ρήγα και χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμότερων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγή: skai.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr