Η Σκότλαντ Γιαρντ στα ίχνη Τρικαλινού που φέρεται «εγκέφαλος» κυκλώματος αρχαιοκάπηλων

Ένας 43χρονος τρικαλινός, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων

0 391

Ένας 43χρονος τρικαλινός, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων

Ένας 43χρονος τρικαλινός, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που προμήθευε με κλεμμένες εικόνες, από μοναστήρια της Ηπείρου και του Πηλίου, γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ.

Πρόκειται για μια υπόθεση που χρονολογείται εδώ και τρία χρόνια, από το φθινόπωρο του 2011, όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» «η Σκότλαντ Γιαρντ έχει συντάξει έκθεση 150 σελίδων για το θέμα και κατονομάζει ως εγκέφαλο του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων τον 43χρονο Δ.Δ., από τα Τρίκαλα, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Η έκθεση αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα στις ελληνικές αρχές και περιέχει σημαντικά στοιχεία για τη δράση του μεγάλου κυκλώματος, που έφτασε να πουλά εικόνες και θρησκευτικούς θησαυρούς μέχρι την Κωνσταντινούπολη».
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την κλοπή δύο εικόνων και άλλων αντικειμένων, από τον Ναό της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου στα Γιάννενα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «οι ιερόσυλοι στην Κάτω Μερόπη έσπασαν έναν φεγγίτη από την πίσω πλευρά της εκκλησίας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού και… καταρριχήθηκαν στο εσωτερικό του ναού, με ένα… λάστιχο ποτίσματος. Αφαίρεσαν δύο εικόνες, ένα ιερό Ευαγγέλιο, ένα χειροποίητο υφαντό που απεικονίζει τον Μυστικό Δείπνο, μια ελαιογραφία, δύο δισκοπότηρα και άλλα αντικείμενα.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχει πάρει η αστυνομία, οι εικόνες και τα αντικείμενα είναι σύγχρονα, και ίσως να μη σχετίζονται με το κύκλωμα, ωστόσο οι έρευνες στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση.
Ο ναός της Ευαγγελίστριας αποτελεί την κεντρική εκκλησία του μικρού οικισμού στο Πωγώνι, ενώ στην περιοχή υπάρχουν τρία σημαντικά βυζαντινά μνημεία, η Ιερά Μονή Προδρόμου που χρονολογείται στο 1614, ο ναός του Αγίου Αθανασίου στα 1585 και ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα τέλη του 15ου αιώνα.
Τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια της Ηπείρου έχουν λεηλατηθεί με πανομοιότυπο τρόπο, πάντα με αντικλείδι και έχουν απομακρυνθεί με βίαιο τρόπο τουλάχιστον 200 θρησκευτικοί θησαυροί. Οι περισσότερες κλοπές σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2009 και μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται στα 1630.
Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν παραμονή Χριστουγέννων του 2009, ένα βράδυ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρή χιονόπτωση και αφαίρεσαν 64 εικόνες, δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους. Η αξία για κάποιες από τις εικόνες αυτές φτάνει το 1.000.000 ευρώ, ενώ μία βρέθηκε το 2010 στο Μοναστηράκι και ο κάτοχός της διώκεται με την κατηγορία της κλεπταποδοχής.
Αρκετές εικόνες έχουν εντοπιστεί και επαναπατριστεί από τις γκαλερί Temple του Λονδίνου και Dullaert του Αμστερνταμ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ίδιος ο Richard Temple φέρεται να κατονόμασε ως προμηθευτή τον 43χρονο από τα Τρίκαλα.
Συλλέκτες εντόπισαν εικόνες που είχαν κλαπεί στον δικτυακό κατάλογο του αρχαιοπώλη H.W.C.Dullaert τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα από καταγγελία κατασχέθηκαν από την ολλανδική αστυνομία.
Συνολικά 11 εικόνες που κλάπηκαν από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι και τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων και βρέθηκαν στην γκαλερί Temple έχουν επιστρέψει και άλλες 10 επαναπατρίστηκαν από την Dullaert»

πηγη Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr