Σχολιασμοί του Νίκου Σαλέπη

Η λειψυδρία χτυπά πλέον την πόρτα μας. Τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η λειψυδρία στην περιοχή μας. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. 

0 249

Η λειψυδρία χτυπά πλέον την πόρτα μας. Τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η λειψυδρία στην περιοχή μας. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. 

Η λειψυδρία χτυπά πλέον την πόρτα μας. Τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η λειψυδρία στην περιοχή μας. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Σήμερα δε χρειάζεται να ακούσουμε τις επιστημονικές προβλέψεις που είναι δυσοίωνες για την έλλειψη νερού, λόγω και των κλιματικών αλλαγών σε όλο τον πλανήτη. Το διαπιστώνουμε κάθε χρονιά από την ποσότητα των νερών που είναι στον Πηνειό ποταμό και στους παραποτάμους του. Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά, τέλος Μαΐου, σταμάτησε η φυσική ροή του Πηνειού, στη γέφυρα του Διαλεχτού και του Πορταϊκού, στη γέφυρα της Πύλης. Είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό για την περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επεκτάσεις στα αρδευτικά δίκτυα, χωρίς όμως να έχουμε εξασφαλίσει πρώτα να ποτίζουμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τα νερά που χάνονται στη θάλασσα. Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε με διάφορα έργα, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Η Νομαρχία Τρικάλων εξήγγειλε μια σειρά έργων για την λειψυδρία και πολύ σωστά έκανε. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και δεν προλαβαίνουμε. Χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις για συγκράτηση των νερών που χάνονται στη θάλασσα. Με τις λιμνοδεξαμενές δεν θα αντιμετωπιστεί εύκολα το πρόβλημα. Τα έργα για τη λειψυδρία και το περιβάλλον, θα πρέπει να είναι έργα πρώτης προτεραιότητας, όσο μεγάλο κι αν είναι το κόστος. Οι φωτογραφίες είναι από τη γέφυρα του Πηνειού στο Διαλεχτό κι από τη γέφυρα του Πορταϊκού στην Πύλη.

05_07_2008gefyradialextou.jpg

Μάνα Γη, Μάνα Καραγκούνα, Μάνα Αγρότισσα από… πλατεία Αγρότισσας.

Στο Δ.Δ. φανερωμένης του Δήμου Πελινναίων, τιμάται η Μάνα Καραγκούνα με διάφορες εκδηλώσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η μάνα Καραγκούνα είναι αυτή που μας ανάθρεψε και μας μεγάλωσε με τόσες  στερήσεις. Ήταν και είναι ακόμη η Μάνα με τους πολλούς ρόλους: Μάνα, νοικοκυρά, αγρότισσα, κτηνοτρόφος. Τρεις βασικοί ρόλοι με πολλοί παράμετροι. «ΜΑΝΑ», σύμβολο ιερό. Η πολιτεία είχε φροντίσει να τιμήσει τη Μάνα Αγρότισσα, με ένα άγαλμα που στήθηκε στην πλατεία που πήρε το όνομά της, στην «Πλατεία Αγρότισσας». Πριν δύο περίπου χρόνια, όπως μας ανέφεραν ντόπιοι κάτοικοι, κάποιοι βάνδαλοι προφανώς, έριξαν κάτω το άγαλμα της Αγρότισσας κι έσπασε.  Από τότε το άγαλμα δεν έχει τοποθετηθεί ξανά στη βάση του. Έγιναν κάποιες ενέργειες από τότε, να ξαναγίνει και να τοποθετηθεί στη βάση του, νέο άγαλμα για τη Μάνα Αγρότισσα;

05_07_2008agrotissa.jpg

05_07_2008faneromeni.jpg

 

Ο Νικόλας είναι παιδί του Πηνειού…

Δεν καταλαβαίνει κανέναν ο Αντινομάρχης κ. Νίκος Διαλεσιώτης. Το διαπιστώσαμε μάλιστα πρόσφατα, αφού δε δίστασε να ρίξει πρόστιμα στο Δήμο Τρικκαίων και στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», με την υπογραφή του Νομάρχη πάντα. Από το εργοστάσιο γάλακτος βέβαια, δεν ακούστηκε στο παρελθόν να έχει κάποιο πρόβλημα και να μολύνει το περιβάλλον με απόβλητα, παρόλο ότι είναι μέσα στην πόλη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, αναδύονταν μια έντονη δυσοσμία από την ευρύτερη περιοχή και τώρα διαπιστώνεται από πού προέρχονταν. Η ζημιά όμως από τα απόβλητα έγινε στο περιβάλλον, έστω και για λίγο. Τα πρόστιμα έπεσαν και αυτό, «…προς συμμόρφωση», όπως είπε ο κ. Διαλεσιώτης. Τώρα, αν αυτοί δε συμμορφώνονται  τι θα τους κάνουμε; Θα επιβάλουμε πρόστιμα κάθε φορά που ρυπαίνουν; Ας το κάνουμε, αν είναι να μαζέψουμε λεφτά για το «Πράσινο ταμείο» Αφού μερικές Δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς, έχουν λεφτά και πληρώνουν με τα λεφτά του Δημοσίου!!! Εμάς τους πολίτες τι μας νοιάζει, εμείς θα τα πληρώσουμε;… έτσι δεν είναι; ή κάνω λάθος; Τώρα μετά απ’ αυτό θα αρχίσουν να πληρώνουν και οι ιδιώτες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα πρόστιμα τσούζουν περισσότερο. Με τα πρόστιμα όμως που επιβλήθηκαν, φάνηκε η πρόθεση από πλευράς Νομαρχίας και του κ. Νίκου Διαλεσιώτη και φαίνεται επιτέλους να δείχνουν τα δόντια σε οποιονδήποτε ρυπάνει το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τα παραμύθια τελείωσαν. Εξάλλου ο Νικόλας μεγάλωσε στη Σαλαμπριά (Πηνειός) και το πονά το ποτάμι. Θυμάσαι φίλε Νικόλα τα μπάνια που ρίχναμε και τις καραβίδες που πιάναμε στο ποτάμι; Σήμερα ποιοι είναι αυτοί που μας εμποδίζουν να πλησιάσουμε στο ποτάμι που μεγαλώσαμε και το έχουν καταστρέψει και το καταστρέφουν; Έχεις πολλά να κάνεις, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ρυπαίνουν. Άρχισες έναν Μαραθώνιο και μόλις διένυσες τα πρώτα μέτρα. Καλή επιτυχία και όλοι οι απλοί πολίτες είναι μαζί σου. Τώρα αν θα δυσαρεστήσεις κάποιους, θα είναι αυτοί που δεν έχουν περιβαλλοντολογική συνείδηση, αλλά θα έχουν συμφεροντολογική συνείδηση. Η φωτογραφία είναι από τη γέφυρα του Καραβόπουρου. Τα νερά όπως φαίνεται δεν είναι διάφανα. 12 μήνες το χρόνο κάθε χρόνο. Μήπως μπορεί να μας πει κανένας «Ντετέκτιβ» για ποιο λόγο είναι έτσι κι από πού προέρχονται;     

 

Νίκος Σαλέπης

salepisn@otenet.gr

05_07_2008pinios.jpg
 
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr