Οδοιπορικό του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας – Β’ μέρος

Από 14-19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας η 3η συνάντηση της Πολυεταιρικής Σύμπραξης σχολείων στην οποία συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

0 524

Από 14-19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας η 3η συνάντηση της Πολυεταιρικής Σύμπραξης σχολείων στην οποία συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

Από 14-19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chieszyn της Πολωνίας η 3η συνάντηση της Πολυεταιρικής Σύμπραξης σχολείων στην οποία συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων.

Ακολουθεί το 2ο μέρος του οδοιπορικού. Το 1ο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ!

Την Τετάρτη επρόκειτο να γευθούμε μια συγκλονιστική εμπειρία: επίσκεψη στο Άουσβιτς και το Μπιρκενάου. Τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί Ναζί προκειμένου να εκμεταλλευθούν αλλά και να εξοντώσουν εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως Εβραίους, πολιτικούς κρατούμενους αλλά και μειονότητες. Τα κτίρια στο Άουσβιτς, όσα χρησιμοποιούσε ήδη πριν τον πόλεμο ο πολωνικός στρατός και όσα πανομοιότυπα κατασκεύασαν στην συνέχεια οι Γερμανοί, έχουν μετατραπεί σε μουσεία φρίκης∙ δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τις εικόνες που αντικρίσαμε. Ένα από τα κτίρια το έχουν διατηρήσει όπως ακριβώς το χρησιμοποιούσαν στην ναζιστική κατοχή. Ένα ρίγος σε διατρέχει όταν βρεθείς μπροστά στο κτίριο όπου ο γερμανός εγκληματίας γιατρός Μένγκελε πραγματοποιούσε τα φρικιαστικά πειράματα του πάνω σε δίδυμους και γυναίκες.

Στο στρατόπεδο Άουσβιτς . Εδώ θανατώθηκαν περίπου 1.500.000 άνθρωποι. Από αυτούς 1.300.000 ήταν Εβραίοι και 55000 Έλληνες. Oι υπόλοιποι ήταν άλλων εθνικοτήτων ( Ρομά, Πολωνοί Διανοούμενοι και πολιτικοί κρατούμενοι, καθώς και Ρώσοι αιχμάλωτοι του πολέμου )

Ο τρόμος κορυφώνεται στη θέα του αχανούς στρατοπέδου στο Μπιρκενάου. Ατέλειωτες σειρές με υποτυπώδη κτίσματα όπου στοιβάζονταν κυριολεκτικά οι κρατούμενοι, ερείπια από τα κρεματόρια, πρωτόγονες τουαλέτες και χώρος καθαρισμού που ταιριάζει περισσότερο σε ζώα παρά σε ανθρώπους. Η ταραχή της ψυχής γίνεται εντονότερη όταν συνειδητοποιείς ότι ο χώρος χωρίζεται στα δύο από έναν φαρδύ διάδρομο που ξεκινά από την κεντρική είσοδο και καταλήγει παράλληλα με τις ράγες του τραίνου στο βάθος του στρατοπέδου∙ το τραίνο αποβίβαζε εκεί τους κρατουμένους όπου διαχωρίζονταν αμέσως σ’αυτούς που ήταν κατάλληλοι για εργασία και σ’αυτούς που οδηγούνταν απευθείας στα κρεματόρια. Με «βαριά καρδιά» εγκαταλείψαμε τον χώρο. Είναι όντως ένα μνημείο της ανθρώπινης θηριωδίας που μακάρι ο καθένας μας να μπορούσε να επισκεφθεί μια φορά. Μέσα από την θέαση της ανθρώπινης βαρβαρότητας συνειδητοποιείς πόσο δίκιο είχε ο Μένανδρος όταν έλεγε «ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ».

Το σημαντικότερο μέρος του προγράμματος ήταν η «παρουσίαση». Όλες οι αποστολές μέσα στον χώρο του πολωνικού σχολείου κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα μέχρι εκείνη την στιγμή προϊόντα που έχουν προκύψει από τις εργασίες στο πρόγραμμα. Έτσι είχαμε την ευκαιρία, μαθητές και καθηγητές, να γνωρίσουμε το σχολείο της κάθε αποστολής, να απολαύσουμε μέσα από power point τις ομορφιές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της κάθε αποστολής, να συγκρίνουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους αλλά και να διαπιστώσουμε πόσο γνωστή ή πόσο άγνωστη ήταν η φιλοξενούσα χώρα στους κατοίκους των άλλων χωρών μέσα από ευρηματικά street survey που επιμελήθηκαν οι μαθητές κάθε αποστολής στον τόπο τους. Εντυπωσιακό επίσης ήταν και το μέρος του προγράμματος που προέβλεπε την ανταλλαγή εγχωρίων προϊόντων κάθε χώρας. Έτσι οι άλλες χώρες γεύθηκαν το δικό μας τσίπουρο, τις ελιές μας, χαλβά, αλλά και κασέρι της περιοχής μας. Εμείς πάλι δοκιμάσαμε ενδιαφέρουσες ποικιλίες αλλαντικών και κρασί της Ισπανίας, τυριά και αλλαντικά της Ιταλίας, διάφορες σοκολάτες της Αυστρίας και παραδοσιακά φαγητά της Πολωνίας.

Την τελευταία μέρα στην πόλη Chieszyn δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το ιδιαίτερα προσεγμένο μουσείο της πόλης σ’ ένα κτίριο του 1796 και να γνωρίσουμε εκεί μέσα την ιστορία της από την παλαιολιθική εποχή ως τους νεώτερους χρόνους. Ήμασταν τυχεροί δε γιατί εκείνες τις μέρες φιλοξενούσε έκθεση με πίνακες πολωνών ζωγράφων της Αναγέννησης και εκθέματα μοντέρνας τέχνης. Χαρακτηριστικές επίσης και οι πολλές καθολικές εκκλησίες της πόλης και η μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία της Πολωνίας, μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Η επιστροφή στα Τρίκαλα έγινε πάλι μέσω Κρακοβίας, Φρανκφούρτης και Αθηνών. Ο εκπαιδευτικός σκοπός του ταξιδιού ικανοποιήθηκε πλήρως. Γυρίσαμε πίσω φορτωμένοι γνώσεις, νέες εμπειρίες, ακόμα πιο διευρυμένους ορίζοντες από τις διεθνιστικές επαφές μας και με μεγαλύτερη δίψα για περισσότερα καινούργια πράγματα. Ραντεβού στο αυστριακό Σάλτσμπουργκ !

Για την παιδαγωγική ομάδα

Ναυσικά Μουλά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr