Ποιες παθήσεις ανιχνεύει το χόλτερ πίεσης;

0 711

Κλείνοντας ραντεβού με καρδιολόγο με ΕΟΠΠΥ, συχνά εκείνος μπορεί να μας παραπέμψει να τοποθετήσουμε για ένα 24ωρο κάποιο χόλτερ πίεσης ούτως ώστε να μπορέσει να εντοπίσει δυσλειτουργίες της καρδιάς που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε μια ολιγόλεπτη εξέταση.

Το χόλτερ πίεσης μάς θυμίζει τα γνωστά σε όλους πιεσόμετρα, με τη διαφορά ότι τα χόλτερ μετράνε την πίεσή μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, αναλόγως με το τι ρύθμιση θα κάνει ο γιατρός μας.

Τι μπορούμε να διαγνώσουμε με το χόλτερ πίεσης;

Υπέρταση «λευκής μπλούζας»

Πρόκειται για άτομα με αυξημένη πίεση στο ιατρείο σε τουλάχιστον 3 επισκέψεις, ενώ οι μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι ή της 24ώρης καταγραφής βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια. Προτιμότερη είναι η χρήση του όρου ‘μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου’ επειδή η διαφορά της πίεσης που μετράται από το καταγραφικό μηχάνημα εντός του ιατρείου δεν συσχετίζεται απόλυτα με την αύξηση της πίεσης που παρατηρείται κατά τη μέτρηση της πίεσης από τον ιατρό, και η οποία αποτελεί το πραγματικό φαινόμενο ‘λευκής μπλούζας’.

Η μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου παρατηρείται στο 15% του γενικού πληθυσμού και στο ένα τρίτο των διαγνωσμένων υπερτασικών ασθενών. Τα άτομα με μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου δεν χρειάζονται θεραπεία υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ενδείξεις προσβολής οργάνων στόχων και διατρέχουν μικρό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συγκαλυμμένη υπέρταση

Πρόκειται για το αντίστροφο φαινόμενο της υπέρτασης λευκής μπλούζας, δηλαδή φυσιολογική πίεση στο ιατρείο αλλά αυξημένη εκτός ιατρείου, το οποίο συναντάται σε 1 στους 7 υπερτασικούς. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκαλυμμένη υπέρταση συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο και η συνήθης υπέρταση.

Η διάγνωση βασίζεται σε δύο 24ώρες καταγραφές πίεσης με χόλτερ πίεσης σε διάστημα μερικών εβδομάδων και η αποκάλυψη της αποτελεί ένδειξη για θεραπεία.

Αρτηριακή πίεση κατά την άσκηση

Αύξηση της συστολικής πίεσης κατά τη μέγιστη κόπωση σε κυλιόμενο τάπητα, άνω των 210 mmHg στους άνδρες και άνω των 190 mmHg στις γυναίκες, συνιστά υπερτασική απάντηση στην άσκηση και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιδεινούμενης αρτηριακής υπέρτασης σε νορμοτασικούς, καθώς και σε άτομα με υψηλή φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Επίσης συνδέεται με ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα εξαιτίας της συσχέτισής του με δείκτες βλάβης των οργάνων στόχων. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους η υποβολή σε δοκιμασία κόπωσης ενός ατόμου που διερευνάται για υπέρταση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες πέρα από την πιθανή διάγνωση στεφανιαίας νόσου.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν αμελούμε να κλείνουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ραντεβού με καρδιολόγους με ΕΟΠΠΥ και φυσικά, αν μας το συστήσουν, να προβούμε σε μέτρηση πίεσης με χόλτερ πίεσης.

Βεβαίως, όπως είδαμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας εάν ο γιατρός μας μας παραπέμψει να ελέγξουμε την πίεσή μας κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr