Επιστολή για το κοιμητήριο Σαρακίνας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρακίνας κ. Μπερτέ Γεώργιο και κοινοποίηση προς τους: Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρακίνας, Εφημέριο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Σαρακίνας, Ιερέα Τσουρλή Νικόλαο, Δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Μπουτίνα Βύρωνα απέστειλε ο δημότης Σαρακίνας κ. Νίκος Γκούμας και αναγράφει τα εξής:


0 591

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρακίνας κ. Μπερτέ Γεώργιο και κοινοποίηση προς τους: Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρακίνας, Εφημέριο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Σαρακίνας, Ιερέα Τσουρλή Νικόλαο, Δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Μπουτίνα Βύρωνα απέστειλε ο δημότης Σαρακίνας κ. Νίκος Γκούμας και αναγράφει τα εξής:


Προς :Πρόεδρο Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρακινας, κ. Μπερτέ Γεώργιο.

Κοιν. :Δημοτικό Συμβούλιο Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρακίνας,

Εφημέριο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Σαρακίνας, Ιερέα Τσουρλή Νικόλαο,

Δήμαρχο Καλαμπάκας, κ. Μπουτίνα Βύρωνα .

Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2007

Αξιότιμε κύριε Μπερτέ,

Ως δημότης Σαρακίνας που ειλικρινώς και διακαώς ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου μας , θέλω δια της παρούσης, να τοποθετηθώ απέναντι στο ζήτημα της μεταφοράς του Κοιμητηρίου του χωριού μας σε άλλη τοποθεσία.

Επίσης επειδή τοποθετήσεις χωρίς τεκμηριώσεις με ορθά επιχειρήματα, τις θεωρώ απλές απόψεις , θα έχετε και τις σκέψεις μου τεκμηριωμένες στις παρακάτω παραγράφους.

Παρακαλώ η τοποθέτηση μου αυτή να ληφθεί ως προσωπική, αν και είμαι βέβαιος ότι εκφράζει όλους όσους νοιάζονται για το χωριό μας ως κοινωνικό σύνολο και όχι για ατομικά συμφέροντα.

Τον τελευταίο καιρό ήρθε στην επικαιρότητα η μεγάλη ανάγκη μεταφοράς του κοιμητηρίου σε άλλη τοποθεσία. Μάλιστα πληροφορήθηκα ότι αυτή τη φορά είστε αποφασισμένος να δώσετε λύση και ότι βρήκατε την κατάλληλη τοποθεσία.
Το θέμα είναι παλιό και πρέπει επιτέλους να δώσετε λύση.
Επειδή εσείς και το Δημοτικό Συμβούλιο είστε αυτοί που θα δώσετε τη λύση, με την στήριξη της εκκλησίας και των προϊστάμενων αρχών του τόπου μας αλλά και με τη δύναμη σας ως εκλεγμένοι κατά πλειοψηφία μέσα από δημοκρατικές και διάφανες διαδικασίες , παρακαλώ διαβάστε με προσοχή τις παρακάτω τοποθετήσεις μου που συνηγορούν με την απόφαση μεταφοράς του κοιμητηρίου σε άλλη τοποθεσία.

Λόγοι ανάγκης μεταφοράς κοιμητηρίου σε άλλη τοποθεσία.

  1. Κορεσμός του υπεδάφους .

Τα λιγοστά τετραγωνικά μέτρα του σημερινού κοιμητηρίου χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 130 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει κορεσμός στη σύσταση του εδάφους με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 12 απεβιώσαντες συγχωριανοί μας να μην «λυτρωθούν από τη σάρκα τους» και να χρειαστεί να ξαναταφούν , φορτώνοντας ψυχολογικά τους οικείους τους ιδιαίτερα άσχημα. Σημειώστε ότι οι εν λόγω συγχωριανοί μας δεν ήταν ούτε « καταραμένοι» μα ούτε και «Άγιοι».

Ανάλογο πρόβλημα είχαν , όπως με πληροφόρησαν, και στο κοιμητήριο « Αναστάσεως» στον Πειραιά όπου μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο κορεσμός που λενε ότι άναβε και το χώμα…

Η μεταφορά του κοιμητηρίου σε νέο κατάλληλο έδαφος , θα δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Βέβαια θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το υπάρχον κοιμητήριο ή να αλλάξουμε το υπάρχον έδαφος ,αλλά είναι πρακτικά αδύνατον διότι , αφενός οι προγονοί μας πριν από αιώνες σκάλισαν το βράχο πάνω και γύρω απ τον ναό , με αποτέλεσμα τεράστιοι βράχοι να βρίσκονται στο υπέδαφος .

Και αυτό το έκαναν για να εξασφαλίσουν στήριξη και στεγανότητα στον μετέπειτα ναό. Αφετέρου δε , από ποιο σημείο να ξεκινήσει η αλλαγή του χώματος όταν οι ταφές είναι εναλλασσόμενες και διαδοχικές..;

  1. Σωστός Ναός – Σύγχρονο Οστεοφυλάκιο.

Ο υπάρχων ναός των Αγίων Αποστόλων δεν προοριζόταν για ναό κοιμητηρίου αλλά για τον κύριο Ναό του οικισμού. Με την ίδρυση του Ναού του Αγίου Αθανασίου ο ναός λειτουργούσε επικουρικά και χρησιμοποιήθηκε ο περιβάλλον χώρος ως το κοιμητήριο του οικισμού. Δεν κάνω λόγο για το υπάρχον οστεοφυλάκιο το οποίο είναι επιεικώς απαράδεκτο και ασεβές προς την μνήμη των προγόνων μας.

Η μεταφορά του κοιμητηρίου σε νέα τοποθεσία θα μα δώσει την ευκαιρία να ιδρύσουμε νέο ναό , Ναό της Αναστάσεως , όπως είναι το σωστό , λιτό στην αρχή , καθώς και την ευκαιρία κατασκευής σύγχρονου οστεοφυλακίου.

  1. Ιστορικοί – Πολιτιστικοί. Λόγοι.

Όπως προανέφερα, ο Ναός Αγίων Αποστόλων ιδρύθηκε πριν από το 1605 μχ και υποθέτουμε ότι ήταν ο πρώτος και μοναδικός ναός του οικισμού μας για πάνω από δυόμισι αιώνες , ώσπου το 1874 ιδρύθηκε ο Ναός Αγίου Αθανασίου, μιας και ο πληθυσμός μεγάλωσε. Ο περιβάλλον χώρος φιλοξένησε προσκυνητές και ταξιδιώτες , πίσω απ’ τον ψηλό τότε μαντρότοιχο στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Υποθέτουμε ότι το κοιμητήριο του οικισμού ήταν σε άλλη τοποθεσία, σε αυτό συνηγορεί η ανακάλυψη τάφων κατά την εκσκαφή των θεμελίων του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

Η αρχαιότητα του Ναού με τις τοιχογραφίες από το 1605 μχ , το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι φορητές εικόνες , είναι φημισμένα σε ερευνητές και τουρίστες, μιας και ο ναός αναφέρεται σε διεθνείς καταλόγους ως ένα από τα αξιοθέατα μνημεία της περιοχής μας, δημιουργώντας την ανάγκη σε πολλούς Έλληνες και ξένους ενδιαφερόμενους να τον επισκεφθούν.

Η θέση του δίπλα στον επιβλητικό βράχο, στο προσκείμενο άλσος καθώς και η γειτνίαση του «ελεύθερου» πλέον πέτρινου ιστορικού γεφυριού δημιουργούν ένα σπουδαίο γεωλογικό, ιστορικό , αθλητικό και πολιτιστικό σύνολο το οποίο μένει αναξιοποίητο όλα αυτά τα χρόνια.

Τα παραπάνω μνημεία ανήκουν σε όλους του ανθρώπους , έλληνες και ξένους , ενώ η ταφή των νεκρών μας είναι ζήτημα προσωπικό και αφορά μόνο τους κατοίκους της Σαρακίνας και τους οικείους των νεκρών.

Κύριε Μπερντέ,

Η απόφαση μεταφοράς του κοιμητηρίου σε άλλη τοποθεσία στηρίζεται από τον Δήμο, από την νομαρχία, την εκκλησία αλλά και από τους περισσότερους κατοίκους.
Εσείς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ως εκπρόσωποι μας καλείστε να πάρετε μια απόφαση υπερασπιζόμενοι το σωστό , το δίκαιο, το συλλογικό συμφέρον και όχι πιθανά ατομικά συμφέροντα.

Τα οφέλη από τη μεταφορά είναι μεγάλα .

Συνοπτικά:

Α. Νέο έδαφος , καταλληλότερο για κοιμητήριο.

Β. Μεγαλύτερο οικόπεδο για θέσεις ταφών, ναό τέλεσης λειτουργιών και χώρος για σύγχρονο οστεοφυλάκιο.

Γ. Αποδέσμευση της σημερινής τοποθεσίας επιτρέποντας τη δημιουργία γεωλογικού, αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου.

Δ. Ευκαιρία να χτιστούν κατοικίες σε οικόπεδα εντός του οικισμού τα οποία όμως απέχουν μόνο 100-200 μέτρα από το σημερινό κοιμητήριο.

Όπως γνωρίζετε το σπίτι που γεννήθηκα και μεγάλωσα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό κοιμητήριο (από το παράθυρο μου το βλέπω) και ουδέποτε ούτε εγώ ούτε κανείς στην οικογένεια μου ενοχληθήκαμε από αυτό , πόσο μάλιστα εάν αυτό ήταν εκτός οικισμού και μακριά από οικόπεδα που μπορούν να χτιστούν.

Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένους συγχωριανούς μας και χωρίς να είμαι βέβαιος πιστεύω ότι υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα πίσω από την κίνηση αυτή.

Χάρηκα όταν άκουσα ότι θα γίνει συνέλευση την οποία δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω λόγω σπουδών.

Εκεί θα ακούσετε τι έχουν να πουν όλοι και φαντάζομαι ότι όποιος συμφωνεί ή διαφωνεί θα πρέπει να τεκμηριώσει τις απόψεις του με επιχειρήματα λογικά, σαφή και που να αφορούν όλους και όχι τους ίδιους μόνο.

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η μεταφορά του κοιμητηρίου δεν είναι προσωπική βεντέτα, δηλαδή ότι δεν γίνεται για να μην έχει δίπλα στο σπίτι του το κοιμητήριο ο Α ,ο Β και ο Γ και να πάει δίπλα στα κτήματα των Δ, Ε και Ζ και ότι ανώτεροι λόγοι , που στοχεύουν στην ανάπτυξη και στο κοινό συμφέρουν οδηγούν στη αναγκαιότητα την μεταφοράς αυτής.

Εάν δεν γίνει σαφές υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ρήξη στη σχέση συγχωριανών μας οι οποίοι «κοιτάζουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος».
Την νέα τοποθεσία που επιλέξατε δεν την ξέρω ακριβώς , αλλά γνωρίζω ότι είναι εκτός οικισμού και προσβάσιμη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Πριν κλείσω θα σας αναφέρω δυο πρόσφατα παραδείγματα που η αναγκαιότητα υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς οδήγησε σε τολμηρές και ιστορικές αποφάσεις ( στη περίπτωση μας δεν υπάρχουν μόνο πολιτιστικοί λόγοι) :

Α. Το σπουδαίο αρχαίο θέατρο της Λάρισας βρισκόταν θαμμένο κάτω από κατοικίες, καταστήματα και σπουδαία οδική αρτηρία. Σίγουρα αυτοί που είχαν τα σπίτια τους εκεί δεν θέλανε να γκρεμιστούν, όμως η λογική , το κοινό συμφέρον και η υποχρέωση απέναντι στη πολιτιστική κληρονομιά μας «νικήσαν». Υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά σήμερα η Λάρισα, πόλη χωρίς σπουδαίο πολιτιστικό μνημειακό χαρακτήρα, είναι περήφανη , και καμαρώνει για το αρχαίο της θέατρο.
Β. Πρόσφατα κατά την κατασκευή του νέου μουσείου Ακροπόλεως αποφασίστηκε να γεμιστούν πολυκατοικίες ολόκληρες μόνο και μόνο γιατί κρύβανε τη θεά προς τον Βράχο της Ακροπόλεως..
Ποτέ και καμία απόφαση δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους.
Σε μια εποχή που η νεολαία αναζητά πρότυπα και στηρίγματα σε διαχρονικές αξίες , αποφάσεις ιστορικές θα πρέπει να βασίζονται στη λογική , στο συλλογικό συμφέρον και να στοχεύουν στη πρόοδο και την ανάπτυξη μια και θα κριθούν ιστορικά στο μέλλον.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα λάβετε σοβαρά τα παραπάνω και θα αποφασίσετε ορθώς.

Μετά τιμής ,

 

Γκούμας Λ. Νικόλαος
Βλαχακη 19, 11525
Ν. Ψυχικό , Αθηνα.
Τηλ
. : 6977449368
Email : n.goumas@yahoo.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr