Αντιπαραθέσεις για το κοιμητήριο στην λαϊκή συνέλευση κατοίκων της Σαρακίνας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δ.Δ. Σαρακίνας δήμου Καλαμπάκας που προκάλεσε ως γνωστόν ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Γιώργος Μπερτές.

0 437

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δ.Δ. Σαρακίνας δήμου Καλαμπάκας που προκάλεσε ως γνωστόν ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Γιώργος Μπερτές.

Αντικείμενο της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων της Σαρακίνας το κοιμητήριο του χωριού που απ’ ότι φαίνεται αποτελεί θέμα έντονου προβληματισμού και αντιπαραθέσεων της τοπικής κοινωνίας.
Αιτία οι προτάσεις σε σχέση με την μεταφορά του κοιμητηρίου ή την επέκταση του υπάρχοντος.
Ο πρόεδρος μπροστά στο σοβαρό αυτό θέμα που ταλανίζει το χωριό, ύστερα από την αδυναμία του υπάρχοντος κοιμητηρίου να ανταποκριθεί στις ανάγκες, απευθύνθηκε στους συνδημότες του καλώντας τους να τοποθετηθούν.
Να πούμε ότι στο κάλεσμα του προέδρου ανταποκρίθηκε περιορισμένος αριθμός κατοίκων που μάλλον, απ’ ότι διαφάνηκε, ξέφραζε την άποψη ότι το κοιμητήριο δεν θα πρέπει να μετακινηθεί.
Μια μικρότερη μερίδα εξέφραζε την ανάγκη μετακίνησής του σε άλλον χώρο.
Δυστυχώς, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Δ.Δ. κ. Γιώργος Μπερτές, η πλειοψηφία των κατοίκων του αδιαφόρησε στο προσκλητήριο του προέδρου.
Οι τοποθετήσεις
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Γιώργος Μπερτές ευχαρίστησε τους παριστάμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του καλώντας τους να προβληματιστούν πριν τοποθετηθούν εξετάζοντας τα υπέρ και τα κατά των δυο λύσεων που υπάρχουν.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των λύσεων προκρίνοντας ως προσφορότερη λύση αυτή της μεταφοράς του κοιμητηρίου κάτι που θα επιτρέψει την αναβάθμιση του χώρου που αυτό βρίσκεται σήμερα.
Ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχει έντονος συναισθηματισμός στους κατοίκους που δύσκολα μπορεί, όπως είπε, να κατανικηθεί.
Ο κ. Μπερτές κλείνοντας δεσμεύτηκε ότι ανεξάρτητα από την προσωπική του θέση θα σεβαστεί την άποψη της πλειοψηφίας.
Στις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο θέμα, όπως η μεταφορά του κοιμητηρίου, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος κ. Βύρων Μπουτίνας καταθέτοντας τις εμπειρίες από ανάλογες περιπτώσεις όπως της Διάβας και του Καστρακίου.
Μάλιστα αναφέρθηκε στον αγώνα του να πείσει τους Καστρακινούς να χρησιμοποιήσουν το νέο κοιμητήριο για τους νεκρούς τους.
«…Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να βρούμε λύσεις. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας, τα επιχειρήματά σας δεν είναι ούτε όλα αρνητικά, ούτε όλα θετικά για κάθε πρόταση, ούτε είναι θέμα συλλογής υπογραφών…», τόνισε επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί αφού ακούσει και την τελευταία κουβέντα.
Στη σοβαρότητα του προβλήματος του κοιμητηρίου της Σαρακίνας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Τάκης Σακελλαρίου ο οποίος ζήτησε να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Επίσης τόνισε ότι στο θέμα ………. αντικειμενικοί και συναισθηματικοί λόγοι που είναι σεβαστοί και δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν ώστε να μεταφερθεί ένα κοιμητήριο.
«…Εμείς ως αντιπολίτευση θα στηρίξουμε ότι ικανοποιεί την πλειοψηφία των κατοίκων…», τόνισε ο κ. Σακελλαρίου.
Η συζήτηση
Στην συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν πολλοί κάτοικοι η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε κατά της μεταφοράς του κοιμητηρίου.
Τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους ανέπτυξαν ο δικηγόρος κ. Βασίλης Αγγελής, ο κ. Χρήστος Φουρτούνης, ο κ. Απ. Αλεξίου κ.ά.
Την δική του άποψη κατέθεσε και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Δημ. Τσιαντούλας ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να μην απορρίπτουν πριν ακούσουν, την άλλη άποψη.
«…Την παράδοση οφείλουμε να την σεβόμαστε και να την αναδεικνύουμε αλλά η παράδοση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αφορμή για να μην κάνουμε τίποτα…», επεσήμανε ο κ. Τσιαντούλας.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Στην λαϊκή συνέλευση παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχος Γιάννης Αθανασούλας και Γιάννα Τούλα και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευθύμιος Τάκος, Σωτήρης Βλιώρας, Θοδωρής Αλέκου, Καλυψώ Γρηγοροπούλου και Ντίνος Καρακώστας, ο ιερέας του χωριού κ.ά.

Η ΕΡΕΥΝΑ 16 Οκτωβρίου 2007, αρ. φύλλου 14740, σελίδα 12

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.