5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας – Συμμετοχή της Ε΄ τάξης στο Πρόγραμμα «Οδυσσέας» του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α του Πανεπιστημίου Κρήτης

0 613

Γνωστοποιούμε την ένταξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας, στο Δίκτυο Σχολείων ‘Οδυσσέας’, του Πανεπιστημίου Κρήτης.

To Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α ), υλοποιεί το Πρόγραμμα Σχολικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, μεταξύ Δημοτικών Σχολείων Ελλάδας – Κύπρου, με την ονομασία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ –  2021»,  το οποίο έχει τεθεί υπό την Αιγίδα  της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Όπως σημειώνει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», καθηγητής κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης: 

«Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης σε Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»( www.edivea.org ).

Αντικείμενο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» κατά το τρέχον έτος αποτελεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης από απόσταση, μεταξύ Δημοτικών Σχολείων, με έμφαση στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης».

Θέμα: «Ζητείται ελπίς, στην μετά COVID εποχή».

“Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα” Αντώνης  Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς {με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του συγγραφέα).

Τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2021» συμμετέχουν 2600 μαθητές, 222 εκπαιδευτικοί από 148 τάξεις και 112 δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου 2021.

Η διοργάνωση του Προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2021» εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών : «Επιστήμες της Αγωγής – Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση των ΤΠΕ». Φορέας Υλοποίησης Π.Τ.Δ.Ε, Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια μιας διαδρομής. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος σε αυτό πάνω από 4.000 μαθητές και 140 εκπαιδευτικοί από 70 Δημοτικά Σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Οδυσσέας» οι μαθητές της Ε΄τάξης του 5ου ΔΣ Καλ.κας, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τους κ. Πίσσα Χρ, {υπεύθυνος τμήματος}, θα συνδεθούν μέσω τηλεδιασκέψεων με την ΣΤ2΄  Tάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου, θ’ ανταλλάξουν απόψεις , θα συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ψηφιακές ιστορίες.

Η αρχή έγινε. Το ταξίδι ξεκίνησε.

Ήδη, την Τετάρτη 31 Μαρτίου διεξήχθη η 1η Τ/Δ που αναλώθηκε στο τρίπτυχο «Η Πόλη μου, το Σχολείο μου, η Τάξη μου» κι είχε το χαρακτήρα γνωριμίας, με παρουσιάσεις εκατέρωθεν. Συμμετοχή, στο άνοιγμα της αυλαίας, είχαν και οι εκπαιδευτικοί: Λιάπη Ειρ. (καθηγήτρια Μουσικής),  Τσέλιος Βασ. (καθηγητής Πληροφορικής).

– Ακολούθως, αξιοπoιήθηκε η εφαρμογή  p a d l e t   για την αποτύπωση, την έκφραση συναισθημάτων και προσδοκιών μέσα από το Πρόγραμμα.

– Ακόμη, προβλήθηκαν video σχετικά με την covid εποχή, προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα.

–  Η 2η Τ./Δ., που αναμένεται ακόμη πιο συναρπαστική, θα περιλαμβάνει στάσεις και σ’ άλλα ενδιάμεσα λιμάνια.

Την προσεχή Πέμπτη 15/4, λύνουμε τους κάβους, σηκώνουμε την άγκυρα και αποπλέουμε για το δεύτερο ταξίδι μας, με το ίδιο κοινό πλήρωμα {50 ναυτάκια και 2 καπετάνιους}, πολλή διάθεση και καλή όρεξη!

Θα σας κρατάμε ενήμερους…

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.