23 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ είναι εδώ

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία του Τσερνόμπιλ και οι συνέπειες στην υγεία των ελλήνων δεν λένε να υποχωρήσουν.

0 376

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία του Τσερνόμπιλ και οι συνέπειες στην υγεία των ελλήνων δεν λένε να υποχωρήσουν. Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία του Τσερνόμπιλ και οι συνέπειες στην υγεία των ελλήνων δεν λένε να υποχωρήσουν.

Οι αυξημένες καρκινοπάθειες τις δύο προηγούμενες δεκαετίες συνδέονται από πολλούς επιστήμονες και με τη ραδιενεργό βροχή που έπεσε σε περιοχές της χώρας μας την (κυριολεκτικά) Εβδομάδα των Παθών του 1986.
Μάλιστα ο νομός μας συγκαταλέγεται σε εκείνους που φαίνεται να επλήγησαν περισσότερο. Αυτά τουλάχιστον είναι τα αποτελέσματα των επίσημων μετρήσεων που έγιναν εκείνη την περίοδο, σε δείγματα που πάρθηκαν πανελλαδικά. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ο κ. Σίμος Σιμόπουλος, από Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «επλήγησαν περισσότερο οι περιοχές που έβρεξε εκείνες τις μέρες, κυρίως Τρίκαλα και Καρδίτσα, η περιοχή δυτικά της Λάρισας, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Κατερίνη κ. λπ. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το δυστύχημα πήραμε ένα αυτοκίνητο και γυρίσαμε όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας δείγματα εδάφους για να κάνουμε μετρήσεις στο εργαστήριο. Αναλύσαμε πάνω από 1.200 δείγματα και βρήκαμε στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλες συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως τον επόμενο χρόνο και στη συνέχεια υποχώρησαν. Το μόνο ραδιενεργό στοιχείο που έδειξε αντοχή ήταν το καίσιο 137, γιατί είναι πιο μακρόβιο, με χρόνο ημιζωής 30 χρόνια. Το καίσιο 137 μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του γαστρεντερολογικού συστήματος, παρ’ όλα αυτά δεν μπορέσαμε να συσχετίσουμε συγκεντρώσεις με συμπτώματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κ. Μαρίας Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, βιοπαθολόγου, προέδρου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, η οποία βραβεύθηκε το 1985 με το Νόμπελ Ειρήνης.
Όπως τονίζει «η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει το δικό της τίμημα από την τραγωδία του Τσερνόμπιλ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μέχρι τώρα και πολύ περισσότερο εκείνων που θα αρρωστήσουν στο μέλλον. Σίγουρα έχουν αυξηθεί τα συμπτώματα καρκίνου και στην Ελλάδα και το Τσερνόμπιλ αποτελεί μία από τις αιτίες».
Η έκθεση σε ραδιενέργεια μπορεί να προκαλέσει λευχαιμίες, καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδούς (ειδικά στα μικρά παιδιά), του γαστρεντερικού… Σε πολλές περιπτώσεις πάντως ο χρόνος εκδήλωσης των ασθενειών υπερβαίνει τα είκοσι χρόνια.
Ποιος μπορεί, ύστερα από όλα αυτά, να μιλάει για ασφαλή πυρηνική ενέργεια και για αποστάσεις ασφαλείας;
πηγή Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Τάσος Πλέντζας
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr