Επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του ιού Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων, ο οποίος εμφανίστηκε στο Μεξικό και απειλεί με επιδημία πολλά μέρη του κόσμου.

0 287

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του ιού Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων, ο οποίος εμφανίστηκε στο Μεξικό και απειλεί με επιδημία πολλά μέρη του κόσμου. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του ιού Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων, ο οποίος εμφανίστηκε στο Μεξικό και απειλεί με επιδημία πολλά μέρη του κόσμου.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, τις ιατρικές υπηρεσίες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους του ιατρείου για τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν στους επιβάτες που έρχονται στη χώρα μας από περιοχές όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, στο οποίο ενημέρωθηκε για τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων συσκέψεων που γίνονται τις τελευταίες 48 ώρες σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στο πιθανό ενδεχόμενο να εμφανιστούν κρούσματα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα αρκετά υψηλή, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά για τη γρίπη των πτηνών.

Όσον αφορά στην κάλυψη που παρέχουν τα δύο αντιιικά φάρμακα, το Ταμιφλού και το Ρελέτζα, έγινε γνωστό ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 12% δόσεις τέτοιων φαρμάκων έχουν προμηθευτεί οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσοι προέρχονται από περιοχές όπου έχει εμφανιστεί ο ιός της γρίπης των χοίρων και εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τις υγειονομικές αρχές, ενώ ο γενικός πληθυμσός πρέπει να γνωρίζει ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδεται μέσω της γαστρεντερικής οδού, όπως π.χ. με την κατανάλωση μολυσμένου χοιρινού κρέατος, αλλά μεταδίδεται όπως η κοινή γρίπη, δηλαδή μόνο μέσω σταγονιδίων του στόματος από άνθρωπο σε άνθρωπο, με την ομιλία.

Σύμφωνα δε, με τον κ. Αβραμόπουλο έχουν εντοπιστεί όλα τα μέλη του γκρουπ που είχαν μεταβεί για το Πάσχα στο Μεξικό και επέστρεψαν μέσω Μαδρίτης, ενώ ακόμα δέκα ταξιδιώτες έχουν ελεγχθεί, χωρίς να έχει προκύψει άλλο στοιχείο. «Δεν μας ενημέρωσε κανείς για οτιδήποτε», δήλωσε στον City 99,5 η Αιμιλία Σταθάκου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Απογευματινή» και μέλος της μίας ομάδας.

Δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τη γρίπη των χοίρων στη χώρα μας, ανέφερε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης. Ο κ. Κιλτίδης ζήτησε να τηρούνται σχολαστικά οι έλεγχοι αλλά και οι οδηγίες της ΕΕ για τα εκτροφεία χοίρων, ενώ από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής κτηνιατρικής Σπύρος Κυριάκης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο ίδιος διευκρίνισε νωρίτερα στον City99,5 ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από κατανάλωση χοιρινού.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου ταξιδιωτών που φθάνουν στην Αθήνα προερχόμενοι από ταξίδι στη χώρα του Μεξικού, ενώ αρμόδιοι υπάλληλοι μοιράζουν εντός του αεροδρομίου φυλλάδια για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να πάρουν οι επισκεπτόμενοι χώρες που έχουν παρουσιαστεί ύποπτα κρούσματα του ιού. Σε 24ωρη βάση θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός και ένας πνευμονολόγος.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί το «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο, ενώ έχει δοθεί εντολή να βρίσκονται σε κατάσταση «υψηλής ετοιμότητας» όλες οι πτέρυγες σε νοσοκομεία που διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Για κίνδυνο πανδημίας, έκανε λόγο, μιλώντας στον City99,5 ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, στέλνει φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, στο Μεξικό, για την κάλυψη της ελληνικής κοινότητας και του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας.

Καμία ανησυχία για τα Ελληνόπουλα στο Σεντ Φράνσις

Αρκετά παιδιά ελληνικής καταγωγής φοιτούν στο σχολείο Σεντ Φράνσις (St. Francis Preparatory School), όπου παρουσιάστηκαν οκτώ κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Φλάσινγκ του Κουίνς, κοντά στη μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης «Άγιος Νικόλαος».

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό κανένα παιδί ελληνικής καταγωγής και το σχολείο παραμένει κλειστό από την Πέμπτη.

Ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί με το πρώτο δείγμα πυρετού ή αδιαθεσίας δημιουργείται η εντύπωση ότι πιθανόν έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό.

Στο σχολείο, στο οποίο φοιτούν παιδιά ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών, λειτουργεί τμήμα ελληνικής γλώσσας, καθώς και ελληνικός μαθητικός σύλλογος.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr