1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας – Προγράμματα Erasmus: παράθυρο στην κουλτούρα και την εκπαίδευση ευρωπαϊκών λαών

0 335

Την τέταρτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus plus με τίτλο: ¨Green energy saves the Earth¨ φιλοξένησε την εβδομάδα από 17 έως 21 Οκτωβρίου το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές (27 άτομα συνολικά) από Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία και Τουρκία συναντήθηκαν κάτω από τους βράχους των Μετεώρων για να συζητήσουν και να διδαχτούν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσεγγίζοντας το θέμα θεωρητικά αλλά και βιωματικά.

Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ρομποτικής STEM, να συζητήσουν τα οφέλη και τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάνελ, να κατασκευάσουν ένα ενεργειακό  ηλιακό χωριό, αλλά και να υπολογίσουν και να αποτυπώσουν το δικό τους οικολογικό αποτύπωμα και το οικολογικό  αποτύπωμα  του σχολείου τους.

         Συνδυάζοντας την θεωρία με την πράξη επισκέφτηκαν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα και την παραδοσιακή  «Δριστέλλα»  στην Παλαιοκαρυά Τρικάλων, μαθαίνοντας στην πράξη τι θα πει  κινητική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Ακολούθησαν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Όλυμπος, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εγκατάσταση βιοαερίου  και στο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας.   Επίσης επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της  εταιρείας «Ληθαίος Ενεργειακή ΑΕ» στο  Μικρό Κεφαλόβρυσο, βλέποντας στην πράξη πώς παράγεται το βιοαέριο (μονάδα ισχύος 3MW), μέσα από το «μάθημα» του υπευθύνου της μονάδας κ. Θ. Τοτσίδη.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η ομάδα επισκέφτηκε το Τουριστικό περίπτερο του  Δήμου Μετεώρων, το μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης,   το μουσείο Ελληνικής Παιδείας, τους αρχαιολογικούς χώρους των Τρικάλων. Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη, στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς,  τα  Μοναστήρια των  Μετεώρων.

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Μετέωρων για την συμπαράσταση, καθοδήγηση  και προμήθεια του υλικοτεχνικού υλικού για την τελετή έναρξης, και  ιδιαίτερα τους κύριους  Παπανικολάου , Νικολογιάννη  και Τσουβάρα.

Επίσης ο συντονιστής καθηγητής του προγράμματος κος Παπαγιαννόπουλος και η διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας, κος Παππάς και κα Νικολογιάννη, ευχαριστούν θερμά τις οικογένειες των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι οποίοι την εβδομάδα αυτή ήταν πρεσβευτές της Ελληνικής φιλοξενίας και του Ελληνικού πολιτισμού και τους συγχαίρει για την εξαιρετική συμβολή  τους στην πραγματοποίηση του προγράμματος.

             Με δεδομένο δε ότι η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη συγκυρία, έχοντας να αντιμετωπίσει μια πολυεπίπεδη κρίση,  τέτοιου είδους προγράμματα δείχνουν το δρόμο για ένα κοινό και ειρηνικό μέλλον μέσα και έξω από τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.