10 εκατομμύρια υπογραφές για το κλίμα

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ξεκίνησε χτες στην Κοπεγχάγη η μεγαλύτερη διάσκεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ιστορία.

0 153

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ξεκίνησε χτες στην Κοπεγχάγη η μεγαλύτερη διάσκεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ιστορία.

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ξεκίνησε χτες στην Κοπεγχάγη η μεγαλύτερη διάσκεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ιστορία.

Πάνω από 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και περιβαλλοντολόγοι θα καθίσουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν σε γενναίες περικοπές στις εκπομπές αερίων.

Ο γγ του ΟΗΕ και ο Δανός πρωθυπουργός -οικοδεσπότης της Συνόδου- εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη μίας νέας, παγκόσμιας συμφωνίας που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο (εκπνέει το 2012), την ώρα που η επιστημονική κοινότητα κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να ξυπνήσουν από τον «λήθαργο», προειδοποιώντας για άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ερημοποίηση κατοικημένων περιοχών εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα δεν θα επιτύχει αν δεν ξεκινήσουν σημαντικές και άμεσες ενέργειες την ίδια μέρα που θα τελειώσουν οι εργασίες της Συνόδου» προειδοποίησε ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα, Ιβο ντε Μπουρ, ζητώντας από τους εκπροσώπους των 192 χωρών να εστιάσουν στις χρήσιμες και ισχυρές προτάσεις που επιτρέπουν να ξεκινήσει γρήγορα η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η ανθρωπότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις και ότι επηρεάζει όλους, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν απηύθυνε έκκληση για νομικά δεσμευτική συμφωνία το επόμενο εξάμηνο.

Στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου βρέθηκε το σκάνδαλο «Climategate», που είδε το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

Ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, υπερασπίστηκε τα ανησυχητικά ευρήματα των επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της θερμοκρασίας, απορρίπτοντας το σκάνδαλο που αφορά στη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από βρετανικό πανεπιστήμιο που αμφισβητούν τις μετρήσεις για άνοδο της θερμοκρασίας.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου, η εκστρατεία κινητοποίησης για το κλίμα «ΤckΤckΤck» (εκπροσωπεί περισσότερες από 200 οργανώσεις) κατέθεσε ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 10 εκατ. ανθρώπων απ όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις του βρετανικού δικτύου BBC και της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» δείχνουν ότι οι πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής και είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Στο μεταξύ, 56 εφημερίδες από 45 χώρες ένωσαν τις φωνές τους και σε κοινό άρθρο επισημαίνουν ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνεργαστούν οι κυβερνήσεις ώστε να αναλάβουν αποφασιστική δράση, η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει τον πλανήτη.

Τα βασικά ζητήματα που τίθενται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων, κυρίως των ανεπτυγμένων χωρών, η οικονομική στήριξη για την άμβλυνση των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των αναπτυσσόμενων χωρών και το εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στόχος του οποίου είναι να σταματήσει η καταστροφή των δασών μέχρι το 2030.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως, Κίνα και ΗΠΑ.

Έθνος


Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.