Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Μετεώρων για τα αιολικά πάρκα

0 775

Είναι γεγονός πως σήμερα, η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι χρήσεις γης δεν καθορίζονται με βάση τις λαικές ανάγκες αλλά το κέρδος.

Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θεωρούνται πολυτέλεια γιατί δεν φέρνουν χρήμα ενώ η πολιτική αυτή πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των εργαζομένων, μπορεί να έχει και περαιτέρω τραγικές συνέπειες.

Το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, προχώρησε στην ψήφιση του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε την καταδίκη των οργανώσεων και των φορέων που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά τον …ωραίο τίτλο του και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το περιβάλλον, όλοι τους στην πράξη προωθούν τις μπίζνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων, ο γνωστός ΣΕΒ, ένα χρόνο νωρίτερα από την ψήφιση του νέου νόμου, σε Δελτίο του, «υποδείκνυε» στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – που πρώτη «δίδαξε» τι σημαίνει «fast track» περιβαλλοντική αδειοδότηση – τι πρέπει να κάνει με το περιβάλλον, ζητώντας «ταχύτερη αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις»!!!

Η «πράσινη ανάπτυξη» που ακούμε καμία σχέση δεν έχει με τη γνήσια αγωνία για τη φύση και το πράσινο. Αξιοποιώντας το κλίμα παρέχεται διέξοδος για «επενδύσεις» που  φυσικά έχει κερδισμένους και χαμένους.

Όπως ακριβώς στην περίπτωσή μας , στον τομέα της Ενέργειας κερδισμένοι είναι οι επενδυτές σε αυτές τις τεχνολογίες και χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής μας  που γνωρίζουν τι σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης, της ευελιξίας και της εντατικοποίησης, με τη λαική οικογένεια που πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και το περιβάλλον που υποβαθμίζεται, με αιολικά πάρκα σε κάθε βουνοπλαγιά,παραδίδοντας γη και ενέργεια  στα μονοπώλια και υποβαθμίζοντας ανεπιστρεπτί, το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον των περιοχών με τα δάση να καταστρέφονται για να επενδύσουν οι «πράσινοι» επενδυτές σε ανεμογεννήτριες, που θα αποτελέσουν τα σύγχρονα «δασικά δένδρα» σε «βουνά και λαγκάδια» και αντί για οξυγόνο θα παράγουν πανάκριβο για το λαό ρεύμα.

Συνεπώς και αφαίμαξη του λαού έχουμε και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή , υποβαθμίζονται μορφές ενέργειας που δεν συμφέρουν τους κεφαλαιοκράτες όπως οι αξιοποίηση υδάτινων πόρων.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν με κάθε τρόπο τα σχέδια των «πράσινων επενδυτών», που καταστρέφουν δάση και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα σε ορεινούς όγκους για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα.

Ζητάμε την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και καλούμε τον λαό να σταθεί απέναντι στην αστική πολιτική για το περιβάλλον και  τις επενδύσεις των ομίλων που τσακίζουν τις ζωές των εργαζομένων!

— Κατάργηση όλου του δασοκτόνου νομικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις, εκχερσώσεις και γενικά αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Οχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

–Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας 2000 για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού με ευθύνη του κράτους χωρίς παραχωρήσεις.

—- Κατάργηση του σημερινού νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και άμεση επανεξέταση των αδειοδοτήσεων και των ορίων εγκατάστασης αιολικών πάρκων με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, την προστασία της δασικής γης, των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων και την αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Κατάργηση των «πράσινων» φόρων και ειδικών τελών, φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια.

 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

12/06/2020

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr