Απαντήσεις και συμπεράσματα σε ερωτηματολόγιο της Ένωσης Ξενοδόχων

0 1.025

Η Ένωση Ξενοδόχων ν. Τρικαλων με έδρα τα Μετέωρα στα πλαίσια  συλλογής πληροφοριών για την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο η Τουριστική κίνηση στην χώρα μας αλλά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας προχώρησε σε μια έρευνα με την μορφή ερωτηματολογίου σε Συναδέλφους Ξενοδόχους.

Παρακάτω παραθέτουμε το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και τα Συμπεράσματα που βγήκαν.
Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους Συναδέλφους που συμμετείχαν στην Έρευνα.

Ευχαριστώ πολύ και τον Συναδελφό και Υπεύθυνο Δημόσιων Σχέσεων της Ένωσης αλλά και Σύμβουλο Τουρισμού του Δήμου Μετεώρων ΣΠΥΡΟ  ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗ για την Συνεργασία.

Είναι δεδομένο σε όλους μας ότι η ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ που διανύουμε  χρειάζεται ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΑΜΙΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  –  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  1. 3 στα 10 ξενοδοχεία ανοίγουν σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης κατά την 01-06-2020.

Συμπερασματικά, το Α΄ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κρίνεται «χαμένο».

Άρα οι προοπτικές για την όποια κινητικότητα στον Τουρισμό, περιορίζονται ακόμη περισσότερο.

Οι προθέσεις των επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν την αδράνεια στο τουριστικό γίγνεσθαι καθώς ούτως ή άλλως τα σύνορα ανοίγουν μετά τις 15-06-2020. Επίσης, η ανασφάλεια των επικείμενων επισκεπτών δεν επιτρέπει την προσέλευση μεγάλου πλήθους.

Τέλος, τα μεγαλύτερα καταλύματα τα οποία λειτουργούν με τον μαζικό τουρισμό διατρέχουν πολλούς κινδύνους καθώς τα ΜΜΜ δεν θα λειτουργήσουν σε υψηλά ποσοστά.

 

  1. Πλέον των μισών ιδιοκτητών ξενοδοχείων, οι εκτιμήσεις αφορούν πληρότητα (για το β΄ εξάμηνο) σε ποσοστό <=25%, και με τους υπόλοιπους να αδυνατούν να κάνουν πρόβλεψη.

Επιβεβαιώνεται η αβεβαιότητα που επικρατεί στις τάξεις των επιχειρήσεων καθώς λόγοι όπως:

 

α)    τα κλειστά σύνορα,

β)    η αβεβαιότητα (υγεία),

γ)    ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις,

δ)    οικονομική κρίση,

ε)    προπαγάνδα και εσωστρέφεια στον τουρισμό από Κυβερνήσεις,

δεν διαμορφώνουν ένα καθαρό τοπίο τουριστικής κινητικότητας.

 

  1. Οι κυριότερες συνέπειες εστιάζουν στην αύξηση της ανεργίας και στις ευρύτερες επιδράσεις της οικονομικής λειτουργίας.

 

  1. Επιτακτική ανάγκη η προβολή του Δήμου Μετεώρων μέσω ενεργειών του Δήμου. Σε σχέση με το μοντέλο «ΗΛΙΟΣ – ΘΑΛΑΣΣΑ» απαιτείται προβολή του Δήμου στα πλαίσια του Πολιτιστικού Τουρισμού.

 

  1. Τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την έρευνα, θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημία στο Δήμο Μετεώρων. Λόγω της φύσης λειτουργίας, οι μονάδες που παγκόσμια θα υποστούν καθίζηση, διεκδικώντας τη νίκη στο στοίχημα ΚΟΣΤΟΣ / ΥΓΙΕΙΝΗ είναι τα HOSTELS.

 

  1. Η καθίζηση του Τουρισμού θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ καθώς αντιπροσωπεύει ποσοστό > 30% του συνολικού, με αποτέλεσμα τη μείωση και της απασχόλησης (περίπου 1 εκατομμύριο εργαζομένους στον Τουρισμό).

 

  1. Η αβεβαιότητα και η έλλειψη κρατήσεων, παράλληλα με τις ακυρώσεις και το αρνητικό κλίμα διαμορφώνουν προσδοκίες μόνο για κάλυψη μέρους των δαπανών ή και πλήρη παύση λειτουργίας.

 

  1. Μεγάλη η σημασία της Υγείας! Συμβάλει σε όλους τους τομείς όπως Γ΄ ηλικία, τοπικό Brand, διαμορφώνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα με πυξίδα φυσικά την Υγεία!

 

  1. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αιτούνται ένα ισορροπημένο και οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης για βελτίωση και αύξηση της αποτελεσματικότητας. Επιπρόσθετα, η ποιότητα, η γνώση και εξειδίκευση αλλά και η ισορροπημένη ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου Μετεώρων, δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους ξενοδόχους.

 

  1. Στην απάντηση της ερώτησης σχετικά με την απόκτηση συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος τα στοιχεία που πρυτανεύουν, σύμφωνα με τις προθέσεις των ξενοδόχων – επιχειρηματιών, είναι η Γνώση και η Εξειδίκευση και  η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

 

Με εκτίμηση,

Νικολογιάννης Σπύρος  –  MSc Οικονομολόγος Στατιστικής

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων, με έδρα την Καλαμπάκα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr