Υπέρ της Ν.Δ. ο νέος εκλογικός νόμος στα Τρίκαλα

Ριζικές αλλαγές επιφέρει στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στα Τρίκαλα η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου. Ο νομός είναι από τους πέντε συνολικά στο σύνολο της χώρας που επηρεάζονται άμεσα από τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τα Τρίκαλα επηρεάζονται επίσης η Μαγνησία, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

0 390

Ριζικές αλλαγές επιφέρει στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στα Τρίκαλα η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου. Ο νομός είναι από τους πέντε συνολικά στο σύνολο της χώρας που επηρεάζονται άμεσα από τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τα Τρίκαλα επηρεάζονται επίσης η Μαγνησία, η Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο. Ριζικές αλλαγές επιφέρει στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στα Τρίκαλα η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου.
Ο νομός είναι από τους πέντε συνολικά στο σύνολο της χώρας που επηρεάζονται άμεσα από τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τα Τρίκαλα επηρεάζονται επίσης η Μαγνησία, η
Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007, στα Τρίκαλα η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε δύο(!) ακόμη έδρες και το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ θα έχαναν αντίστοιχα από μία έδρα.
Στη Μαγνησία, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα το ΠΑΣΟΚ θα έχανε μία έδρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε μία, ενώ τέλος στο νομό Ηρακλείου την έδρα θα έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία.
Έτσι συμπληρώνεται το μπόνους των δέκα επιπλέον εδρών (50 συνολικά) που δίνει ο νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. Πέντε έδρες που κερδίζει το πρώτο κόμμα και πέντε που χάνουν τα υπόλοιπα, σύνολο 10 έδρες. Βεβαίως οι αλλαγές υπολογίζονται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της Επικράτειας και των συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Με απλά λόγια στις μεθεπόμενες εκλογές, οπότε θα ισχύει ο νέος εκλογικός νόμος στα Τρίκαλα, το πρώτο κόμμα θα εκλέξει 4 έδρες και το δεύτερο 1 έδρα, εκτός και αν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά και απέχουν παρασάγγας του μέσου όρου της Επικράτειας και των μέχρι τώρα εκλογικών αναμετρήσεων στο νομό.
Σημαντικές αλλαγές θα επιφέρει στον εκλογικό χάρτη των Τρικάλων
και η περίπτωση εφαρμογής του γερμανικού εκλογικού νόμου, τον οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και γνωστού εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου, τα Τρίκαλα
σε περίπτωση υιοθεσίας του γερμανικού εκλογικού νόμου θα ενταχθεί στις περιφέρειες των τριών εδρών μαζί με την Καρδίτσα.
Για το ίδιο θέμα ο τρικαλινός υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή» τάσσεται «υπέρ
της καθιέρωσης ενός μεικτού συστήματος εκλογής των βουλευτών, που θα συνδυάζει την πανελλήνια-περιφερειακή λίστα με το σταυρό εκλογής σε μονοεδρικές περιφέρειες, με το λεγόμενο «Γερμανικό σύστημα» προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες.».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr