Τιμήθηκε η μνήμη του Παπα-Θύμιου Βλαχάβα

Την μνήμη του Βλαχαβιώτη ήρωα της προεπαναστατικής Ελλάδας, Παπα – Θύμιου Βλαχάβα, τίμησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι κάτοικοι του Δ.Δ. του ομώνυμου οικισμού. Την πρωτοβουλία για τις εκδηλώσεις έχει ως γνωστόν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού ο οποίος φέρει το όνομά του.

0 209

Την μνήμη του Βλαχαβιώτη ήρωα της προεπαναστατικής Ελλάδας, Παπα – Θύμιου Βλαχάβα, τίμησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι κάτοικοι του Δ.Δ. του ομώνυμου οικισμού. Την πρωτοβουλία για τις εκδηλώσεις έχει ως γνωστόν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού ο οποίος φέρει το όνομά του.

Την μνήμη του Βλαχαβιώτη ήρωα της προεπαναστατικής Ελλάδας, Παπα – Θύμιου Βλαχάβα, τίμησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι κάτοικοι του Δ.Δ. του ομώνυμου οικισμού.
Την πρωτοβουλία για τις εκδηλώσεις έχει ως γνωστόν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού ο οποίος φέρει το όνομά του.
Οι εκδηλώσεις φέτος περιορίστηκαν αρκετά δεδομένου ότι η Βλαχάβα θρηνεί ακόμα το χαμό ενός νέου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Έτσι μετά την θεία λειτουργία που έγινε στον Προφήτη Ηλία τοπικές αρχές και λαός προσήλθαν γύρω από την προτομή του ήρωα που δεσπόζει του χωριού όπου έγιναν οι καθιερωμένες ομιλίες και η κατάθεση στεφανιών.
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της δασκάλας των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου και συνεχίστηκε με χαιρετισμό των εκπροσώπων του Νομάρχη Αντινομάρχη Βασίλη Μπούρα και του Δημάρχου Καλαμπάκας, Αντιδημάρχου Γιάννη Παπαπούλιου.
Οι ομιλητές επεσήμαναν την καταλυτική προσφορά του Παπα-Θύμιου Βλαχάβα στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 που έφερε, όπως τόνισε την ελευθερία στο σκλαβωμένο ελληνικό γένος.
Επίσης τόνισαν ότι ο παπα-Θύμιος Βλαχάβας αποτελεί την εμβληματικότερη μορφή του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την τοπική ιστορία αλλά και την ιστορία του Έθνους.
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του μεγάλου Βλαχαβιώτη ήρωα.
Ο πρωτεργάτης των εξεγέρσεων του 1808 – 1854
Ο παπα-Θύμιος Βλαχάβας συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες των εξεγέρσεων της περιόδου 1808 – 1854 αλλά και στις ηρωικότερες μορφές του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής σκλαβιάς.
Γιος του Αθ. Βλαχάβα μαθήτευσε στο σχολείο της Αγίας Τριάδας…
Το 1805 αγωνίζονταν στον Όλυμπο μαζί με τον Γεωργάκη Ολύμπιο, Καρατάσο, Μπιζιώτη, Τσαλίκη, Νικοτσάρα και άλλους πρωτοκαπεταναίους οι οποίοι τον ανακηρύσσουν Γενικό Αρχηγό.
Το 1808 επιστρέφει στα Χάσια και εξεγείρει τους κατοίκους της περιοχής.
Το 1809 στη σύγκρουση με τους τουρκαρβανίτες χάνει τη μάχη της Καλαμπάκας και συλαμβάνεται με δόλιο τρόπο.
Οδηγείται στα μπουντρούμια του Αλή – Πασά και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο… (Λεύκωμα «Καλαμπάκα Διαδρομή στο χρόνο»).

πηγή Η ΕΡΕΥΝΑ 12 Μαΐου 2009, αρ. φύλλου 15199,   σελίδα 28 – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr