Νοσήματα που έχουν σχέση με την διατροφή μας

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ξενοδοχείο Διβάνη στην Καλαμπάκα. Επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Μελέτης και θεραπείας Νόσων σχετιζόμενων με την θρέψη.

0 260

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ξενοδοχείο Διβάνη στην Καλαμπάκα. Επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Μελέτης και θεραπείας Νόσων σχετιζόμενων με την θρέψη. Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ξενοδοχείο Διβάνη στην Καλαμπάκα.
Επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Μελέτης και θεραπείας Νόσων σχετιζόμενων με την θρέψη.
Αναπτύχθηκαν εισηγήσεις σχετικά με την νόσο Alzheimer, το Διαβητικό πόδι, την μολυβδίαση, τον ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων, την βαριατρική χειρουργική και την Διαβητική Μκροαγγειοπάθεια – θεραπευτικές εξελίξεις.
Από την ανωτέρω θεματολογία είναι προφανές ότι η διημερίδα κάλυπτε μεγάλο μέρος των λεγόμενων νόσων φθοράς, που έχουν άμεση σχέση με την διατροφή μας. Πράγματι, πολλά από αυτά τα νοσήματα προλαμβάνονται ή ακόμα και η πορεία τους τοποθετείται προς την θετική πλευρά όταν η διατροφή μας είναι η σωστή. Είναι πια κλασική η γνώση ότι πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά λίπη και κυρίως τα ζωϊκά. Ομοίως πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση όλων των σακχαρούχων (αναψυκτικά ή γλυκίσματα κ.α.), διότι αυτά καθώς και τα ζωικά λίπη βλάπτουν τα αγγεία του οργανισμού προκαλώντας παθολογικές αλλοιώσεις στο εσωτερικό του χιτώνα, το λεγόμενο ενδοθήλιο. Ακόμη και η νόσος Alzheimer (μια συχνή μορφή άνοιας) μπορεί σε κάποιο βαθμό να προληφθεί με την αποφυγή της παχυσαρκίας, ενώ το μέλλον διαγράφεται ενθαρρυντικό με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα (1 εκ των θεμάτων της εκδήλωσης) βρίσκονται σε μεγάλη αναλογία στα παχιά ψαριά όπως το σκουμπρί, ο σολομός η παλαμίδα, ο μπακαλιάρος κ.α. Η επίδρασή τους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον οργανισμό, διότι αυτά με ποικίλους μηχανισμούς προστατεύουν τον οργανισμό από την αθηροσκλήρωση.
Το στρογγυλό τραπέζι «Διαβητικό Πόδι» αποτέλεσε θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον διότι η επιμόρφωση των ιατρών αλλά και των διαβητικών ατόμων σε αυτό το αντικείμενο βοηθά τα μέγιστα στην αποφυγή των ακρωτηριασμών, που δεν είναι και τόσο σπάνιοι.
Σε ότι αφορούσε το Στρογγυλό Τραπέζι, με αντικείμενο την βαριατρική χειρουργική τονίζεται ότιή οι ενδείξεις τους δεν αφορούν όλα τα παχύσαρκα άτομα και ότι πρέπει να γίνεται σωστή επιλογή, δεδομένου ότι υπάρχουν και ανεπιθύμητα περιστατικά, μετά από παρόμοιες εγχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις. Πρέπει όμως να γίνονται από έμπειρους στο συγκεκριμένο αντικείμενο χειρουργούς και αφού πρώτα εκτιμηθούν σωστά τα υπέρ και τα κατά.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επιπλέον το Στρογγυλό Τραπέζι που αφορά τις βλάβες που μπορεί να εμφανίζονται στα μάτια και τα νεφρά των διαβητικών ατόμων. Ευτυχώς η καλή ρύθμιση του διαβήτη συνεπάγεται σε σημαντικό βαθμό αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων εξελίξεων. Ακόμη όμως και όταν εμφανιστεί βλάβη στα μάτια ή και στα νεφρά η επιστήμη σήμερα διαθέτει ισχυρά μέσα για την ανακοπή της εξέλιξης αυτών των επιπλοκών.
Το θέμα της μολυβδιάσεως είχε ενδιαφέρον τόσο από πλευράς δημόσιας υγείας αλλά και από την σκοπιά του θεράποντος ιατρού. Η επιμόλυνση του νερού με μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες από πλευράς νεφρών, αίματος και άλλων οργάνων.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης και Θεραπείας Νόσων Σχετιζόμενων με τη Θρέψη θα κάνει μια άλλη επιστημονική εκδήλωση στα Χανιά της Κρήτης, 19-21 Σεπτεμβρίου 2008 καθώς και ένα συνέδριο στην Αθήνα 12-13 Δεκεμβρίου 2008.
Εισηγητές της Διημερίδας ήταν:
Αποστολόπουλος Ευάγγελος, Βλαχάκος Δημήτριος, Γκαλέας Θεόδωρος, Δημητριάδης Γεώργιος, Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Διακουμοπούλου Ευανθία, Διαμαντής Θεόδωρος, Ζαμπέλας Αντώνιος, Θεοδοσιάδης Παναγιώτης, Καλλιγιάννη Κυριακή, Κατσιλάμπρος Νικόλαος, Κομεσίδου – Μαγκλάρα Βασιλική.
Κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κος Νικόλαος Κατσιλάμπρος έθεσε το πλαίσιο που θα διεξαγόταν η εκδήλωση.
Παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Τρικκαίων και Καλαμπάκας κ.κ. Ταμήλος και Μπουτίνας, ο Αντινομάρχης κος Τσίγκας, ο Δ/ντής του Νοσοκομείου Τρικάλων κος Γκορίτσας ο Δημοτικός Σύμβουλος κο Τάκος.
Από πλευράς κοινοβουλευτικών εκπροσώπων παρευρέθη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού κος Χρήστος Χάϊδος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr