Λαζαρίνες: Ήθη και έθιμα στην Καλαμπάκα

Δυο πολύ όμορφες συναντήσεις με σημείο αναφοράς την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου.

0 820

Δυο πολύ όμορφες συναντήσεις με σημείο αναφοράς την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου. Δυο πολύ όμορφες συναντήσεις με σημείο αναφοράς την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου.
Καλεσμένοι τα παιδιά, το μέλλον μας.
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009
Οι μικροί αναγνώστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν μια όμορφη και άκρως Πασχαλινή «Ώρα Παραμυθιού» την Πέμπτη το απόγευμα στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στόχος της ενότητας αυτής είναι εκτός από την επαφή των παιδιών με το βιβλίο και το διάβασμα να περνάνε εποικοδομητικά τον χρόνο τους μετατρέποντας τη γνώση σε δραστηριότητα.
Αυτή τη φορά η «Ώρα Παραμυθιού» έβαλε τα γιορτινά της και ταξίδεψε στον χρόνο με σκοπό να θυμηθεί τα Λαζαριάτικα τραγούδια και τα Πασχαλογιόρτια, παλιά ήθη και έθιμα που τείνουν να εξαφανιστούν.
Τιμή λοιπόν στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της αγιασμένης μας πόλης της Καλαμπάκας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας.
Λάζαρίνες: Ήθη και έθιμα στην ΚαλαμπάκαΜε οδηγούς δυο αξιόλογες κυρίες την κ. Συντζερμά Ελευθερία, συνταξιούχο δασκάλα και την κ. Χριστογιαννούλα Φρόσω, με μακρά πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καλαμπάκας, τα 100 παιδιά που παρευρέθηκαν εκεί έμαθαν τι γινόταν παλιά, πως περνούσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους τις άγιες μέρες του Πάσχα.
Στα μικρά κορίτσια οι δυο κυρίες έμαθαν τραγούδια του Λαζάρου που ταίριαζαν σε κάθε σπίτι όπως το «ένα μικρό, μικρούτσικο, μικρό στη σαρμανίτσα, το ξενιτεμένο μου πουλί, μάνα μου τον υγιόκα σου, γραμματικέ, γραμματικέ και ψάλτη αναγνώστη, κ.ά.
Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά έφτιαξαν την δική τους Πασχαλιάτικη κατασκευή που ήταν ένα Πασχαλινό αβγό σε βάση κουνελιού. Χρώματα, αυτοκόλλητα, πασχαλίτσες ήταν τα υλικά τους για αυτή την πολύ όμορφη κατασκευή.
Επίσης τους δόθηκαν καραμέλες, ζωγραφιές με Πασχαλινά θέματα, φωτοτυπημένα τα Λαζαριάτικα τραγούδια για τα κορίτσια όπως και το «Σήμερα μαύρος ουρανός…» για τ’ αγόρια.
Λάζαρίνες: Ήθη και έθιμα στην ΚαλαμπάκαΠαρασκευή, 10 Απριλίου 2009
«Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάϊα»
Ένα έθιμο που πρέπει να διατηρηθεί στο χρόνο.
Χαρούμενα και όμορφα κορίτσια με τις ζωηρές, παιδικές φωνούλες τους επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Με τα λουλουδοστολισμένα καλαθάκια τους οι Λαζαρίνες ομόρφυναν το χώρο της βιβλιοθήκης λέγοντας τα Λαζαριάτικα τραγούδια. Οι εργαζόμενες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης υποδέχονταν από το πρωί τις Λαζαρίνες μοιράζοντάς τους καρύδια, σύκα, καραμέλες, αβγουλάκια, σοκολατάκια και ένα Ενθύμιο Λαζαρίνας 2009, τα οποία είχαν τοποθετημένα όμορφα σε παραδοσιακά, πλεχτά πανέρια.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr