Αγιόφυλλο – Κάλαντα του Λαζάρου – Λαζαράκια

Το Σάββατο του Λαζάρου το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου. Τα κάλαντα αυτά, τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες». Από την προηγούμενη έχουν μαζέψει λουλούδια και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια, με αυτά τα καλαθάκια γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν.

0 563

Το Σάββατο του Λαζάρου το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου. Τα κάλαντα αυτά, τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες». Από την προηγούμενη έχουν μαζέψει λουλούδια και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια, με αυτά τα καλαθάκια γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν.

Αγιόφυλλο - Κάλαντα του Λαζάρου – Λαζαράκια Το Σάββατο του Λαζάρου το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου. Τα κάλαντα αυτά, τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες». Από την προηγούμενη έχουν μαζέψει λουλούδια και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια, με αυτά τα καλαθάκια γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν.

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια           
ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι (καλαμάρι)
γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη
γράψε Λεμόνια και κυπαρίσσι
οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε οι φωλίτσες  σας δεν τα χωρούνε,
δώστε μας και μας καλέ να τα χαρούμε.

Αγιόφυλλο - Κάλαντα του Λαζάρου – Λαζαράκια Σε κάθε περιοχή του τόπου μας το έθιμο παράλλαζε.. αλλού τραγουδούσαν μονάχα τα κορίτσια, αλλού οι κοπέλες που ετοιμάζονταν για παντρειά.

Εδώ, στο χωριό του Αγιοφύλλου, το έθιμο τούτο δεν έχει σβήσει, όπως ευτυχώς και σε πολλές άλλες περιοχές. Την ημέρα της εορτής, οι λεγόμενες  Λαζαρίνες, κοριτσάκια του δημοτικού, αλλά και μεγάλα κορίτσια κυρίως ανύπανδρες  στολίζουν πρωί- πρωί τα καλαθάκια τους με καμέλιες, πασχαλιές, βιολέτες, αγριόκρινους ή άλλα λουλούδια της εποχής φορώντας τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας το καλαθάκι τους , πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού , τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Εκτός από τα χρήματα που μαζεύουν, ακόμη συγκεντρώνουν στα καλαθάκια τους λίγα αυγά, αλλά κυρίως ζαχαρωτά και σοκολάτες.

Έτσι οι Λαζαρίνες υπάρχουν και συνεχίζουν να ξεσηκώνουν τους δρόμους των χωριών μας, με τις χαρούμενες φωνούλες τους.

Αγιόφυλλο - Κάλαντα του Λαζάρου – Λαζαράκια Η λεγόμενες  μεγάλες λαζαρίνες τραγουδούν  με σκοπό να παινέψουν τα μέλη της οικογένειας  τη νοικοκυρά, το μικρό παιδί, το ελεύθερο κορίτσι η αγόρι, τους αρραβωνιασμένους, αλλά και κάποια άλλα πρόσωπα της παραδοσιακής κοινωνίας τον  ιερέα, το βοσκό, το γεωργό, το  δάσκαλο.

 

 

 

 

 

Για ανοίξτε μας για λάμψετε να μπουν οιΛαζαρίνες                                                                               Καλό σας έρθει ο Λάζαρος και φέτου και του χρόνου με τη λαμπρή τη πασχαλιά με του καλό του λόγου.                                                                                                                                             

Η μάνα που ‘χει έναν η γιο η γιο και χαϊδεμένο των έλουζε τoν χτένιζε                                                  στο δάσκαλο τoν στέλνει, και ο δάσκαλος των έδερνε με μια χρυσή βεργούλα και πίσω – πίσω γύριζε στη μάνα του πηγαίνει, κι μάνα του των έλεγε κι μάνα του  του  λέγει.

«Παιδί μου πουν τα γράμματα παιδί μου που είναι ο νους σου»;.

«Τα γράμματα είναι στο χαρτί κι ο νους περιδιαβαίνει. Περιδιαβαίνει περιστρατεί πέρα στις μαυρομάτες.»

 

Κέφος Ιωάννης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr