Τσιόδρας: Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό παρά την υψηλή εξωτερική θερμοκρασία

0 792

«Για να μειωθεί μια επιδημία που αφορά σε 1000 άτομα σε μια περιοχή και να την φτάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς καθώς και να κατεβάσουμε τον περίφημο αναπαραγωγικό ρυθμό το Ρ0 σε 0,5 ώστε να σβήσει θα πάρει περίπου 30 με 35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση».

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση. «Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσματα. Δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό παρά την υψηλή εξωτερική θερμοκρασία.

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με τον κορωνοιο γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Σημειώνεται ότι 40 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 160.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2810

Διασωληνωμένοι παραμένουν 23 άνθρωποι. Παράλληλα, 90 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Πηγή: skai.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.