Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί: Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός 25.000 παιδιά

0 911

Εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν έως και 25.000 παιδιά και 2.000 συμβασιούχοι να απολυθούν καθώς λήγουν οι άδειες λειτουργίας για τα κτίρια 440 δομών.

Η Κεντρική Ενωση Δημων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά παράταση στις άδειες, πρόσθετη χρηματοδότηση για την δωρεάν φιλοξενία 160.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και δικλείδες ασφαλείας γενικότερα για τις υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία) καθώς ξεκινούν οι εγγραφές αλλά ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσει αυτός ο τομέας κοινωνικής πρόνοιας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με το θέμα ασχολήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε σήμερα για τελευταία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς αναζητείται μεγάλος χώρος στην Αθήνα ώστε η επόμενη συνεδρίαση να γίνει κανονικά, τηρουμένων των αποστάσεων. Στη σημερινή συνεδρίαση μίλησαν σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Κοινωνικής επιτροπής, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Εκτός από το ενδεχόμενο να χρειαστούν σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία διπλάσιοι ή πολλαπλάσιοι χώροι το φθινόπωρο εάν απαιτηθούν μέτρα λόγω της πανδημίας, η προσχολική εκπαίδευση αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα καθώς:

  1.  Από τα κτίρια στα οποία στεγάζουν οι δήμοι παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, περίπου 440 δεν ακολουθούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θεσπίστηκαν το 2017. Τα κτίρια αυτά είναι εκείνα που στέγαζαν παλιότερα δομές του Υπουργείου Πρόνοιας και μεταβιβάσθηκαν στους δήμους το 2001. Οι δήμοι ξεκίνησαν έργα εκσυγχρονισμού (πυρόσβεσης, πρόσβασης για ΑμεΑ κλπ) που κοστίζουν περίπου 80-100.000 ευρώ ανα κτίριο αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν έχουν συμμορφωθεί. Κάθε χρόνο δίνεται παράταση στις προσωρινές άδειες λειτουργίας η οποία τώρα λήγει στις 30 Ιουνίου 2020. Εάν δεν δοθεί παράταση, οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κτίρια για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών.
  2. Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα στο «Εθνος», υπάρχουν περίπου 40 δήμοι, κυρίως σε αστικές περιοχές, που δεν έχουν εξασφαλίσει κτίρια για να στεγασθούν τα νηπιαγωγεία μετά την επιβολή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, τα παιδιά των 4 ετών που έως τώρα συνέχιζαν στους παιδικούς σταθμούς, πρέπει τώρα να πάνε σε νηπιαγωγεία αλλά δεν έχουν βρεθεί χώροι με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά τώρα διαδικασία για μίσθωση 79 αιθουσών. Τι θα συμβεί όμως αν τελικά δεν βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι και πού θα καταφύγουν οι γονείς των παιδιών εάν έχει περάσει η προθεσμία για αίτηση στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς/ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς;

Το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ετοιμάζεται να εφαρμοστεί και φέτος με την κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει κονδύλια 280 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 270 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούσαν σε 155.000 θέσεις φιλοξενίας από τις οποίες όμως έμειναν αρκετές κενές καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι ζητείται ήδη πρόσθετη χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ώστε να περιληφθούν ως δικαιούχοι και οι γονείς που είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθεί στα 2 έτη το όριο για την εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς (τώρα είναι τα 2,5 έτη). Αναλυτικότερα, μίλησε ο Σίμος Δανιηλίδης που ασχολείται με το θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης εδώ και πολλές τετραετίες και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

  • Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 στις άδειες λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών. Διαφορετικά, οι 440 που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι 20-25.000 παιδιά θα μείνουν εκτός δημοτικών δομών και αντίστοιχα 2.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται σε αυτές να απολυθούν, διευκρίνισε ο κ.Δανιηλίδης μιλώντας στο ethnos.gr
  • Μεγάλος αριθμός δομών εκσυγχρονίσθηκε με έργα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος. Ομως, στο νέο πρόγραμμα με την επωνυμία «Αντώνης Τρίτσης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν υπάρχει ξεχωριστή «γραμμή» χρηματοδότησης για τα απαιτούμενα έργα των παιδικών σταθμών και πρέπει να δημιουργηθεί αμέσως για τους δήμους που ετοιμάζουν μελέτες.
  • Το 85% των κονδυλίων (280 εκ.) που διαθέτει η κυβέρνηση για δωρεάν φιλοξενία παιδιών προέρχεται πλέον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παλιά κυριαρχούσε το ΕΣΠΑ. Ετσι, μπορεί να παρακαμφθεί ο περιορισμός που έβαζαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να επιτραπεί σε γονείς δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αίτηση για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους. Υπολογίζεται ότι αν συμβεί αυτό θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών κατά 15-20.000.
  • Πρέπει να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στους γονείς με παιδιά ηλικίας 4 ετών, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς παράλληλα με την υποχρέωσή τους να απευθυνθούν στα νηπιαγωγεία. Αυτό θα εξασφαλίσει και όσους δεν θα βρουν θέσεις σε νηπιαγωγεία ειδικά στους δήμους που δεν έχουν βρει χώρους όπως προαναφέραμε.
  • Οσοι γονείς αιτηθούν δωρεάν φιλοξενία και εγκριθούν οι αιτήσεις τους παίρνουν ένα voucher που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ποσό και με αυτό αναζητούν θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Ο κ.Δανιηλίδης ζήτησε αύξηση του ποσού ανά voucher αλλά και αύξηση των ορίων στα ετήσια εισοδήματα των γονέων που δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών τόνισε ότι με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των δημοτικών και ειδικά στις μεγάλες πόλεις «χτίζουν συνεχώς νέες πτέρυγες» για να καλύψουν τη ζήτηση.

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr