Χρ. Χάϊδος – Άθ Μερεντίτη – Ομιλίες για το ασφαλιστικό

Ομιλίες για το Ασφαλιστικό έχουν κάνει στην βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Νομού μας κ Αθανασία Μερεντίτη και ο κ. Χρήστος Χάϊδος. Και οι δύο ομιλίες αναγράφονται στο kalabakacity.gr όπως μας έχουν σταλεί από τα γραφεία των δύο Βουλευτών μας.

0 333

Ομιλίες για το Ασφαλιστικό έχουν κάνει στην βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Νομού μας κ Αθανασία Μερεντίτη και ο κ. Χρήστος Χάϊδος. Και οι δύο ομιλίες αναγράφονται στο kalabakacity.gr όπως μας έχουν σταλεί από τα γραφεία των δύο Βουλευτών μας.

Ομιλίες για το Ασφαλιστικό έχουν κάνει στην βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Νομού μας κ Αθανασία Μερεντίτη και ο κ. Χρήστος Χάϊδος. Και οι δύο ομιλίες αναγράφονται στο kalabakacity.gr όπως μας έχουν σταλεί από τα γραφεία των δύο Βουλευτών μας.

 

merediti.jpgΗ  Βουλευτής Σούλα Μερεντίτη, μίλησε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008 στην ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Τρικαλινής Βουλευτού έχει ως ακολούθως:

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας εξαρτάται από την αντίληψη που έχει η πολιτεία για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη των γενεών.
Επί τέσσερα χρόνια υποσκάπτατε συστηματικά την επιβίωση του συστήματος. Με την  υποχρηματοδότηση , την  απουσία  ελέγχου της σπατάλης στους κλάδους Υγείας και
την ιδιοτελή κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων –όπως  ομόλογα-. Η χώρα μας  επί των ημερών σας,  κατέχει πλέον πανευρωπαϊκό « ρεκόρ» στην ανασφάλιστη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και  τις χαριστικές ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών της εργοδοσίας.

Και τώρα, προσπαθείτε να μας πείσετε ότι οι μέριμνες του σχεδίου νόμου που συζητάμε σήμερα, συνιστούν μείζονα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Όχι δεν κάνετε μεταρρύθμιση κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Ανακατανομή του κόστους σε βάρος των εργαζομένων κάνετε. Αντί  να μελετήσετε  και να  επεξεργασθείτε πως θα αναδιαρθρώσετε τις δαπάνες , ρίχνετε όλο το ζήτημα του κόστους πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων. Ενοποιείτε τα ελλείμματα και εξισώνετε προς τα κάτω τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Απορρύθμιση και απροκάλυπτη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα κάνετε, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Εισάγετε για ψήφιση  ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους αλλά περισσότερο   τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τους, νέους, τις γυναίκες, τους εποχικά εργαζόμενους. Στην ουσία, αυτό που επιχειρείται,  είναι η εκ βάθρων αλλαγή  της κοινωνικής αντίληψης για το ασφαλιστικό, με την σταδιακή κατάργηση της αρχής της τριμερούς χρηματοδότησης και του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Εσείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αντιμετωπίζετε το ασφαλιστικό ως ένα ταμειακό πρόβλημα που πρέπει ν α επιλύσετε. Και επιλέγετε για την θεραπεία του , να επιτεθείτε στους εργαζόμενους . Χωρίς μελέτη, χωρίς στρατηγική, χωρίς διάλογο χωρίς σχέδιο. Για να χρησιμοποιήσω και μία έκφραση του συρμού η λογική σας είναι «ότι μας παίρνει  και ότι θα προκύψει».  Ήδη αρχίσατε τα δωράκια   και τις εξαιρέσεις. Ήδη μιλάτε για μελλοντικές αλλαγές.
Δεν συζητάμε ένα ταμειακό πρόβλημα σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Συζητάμε ένα από τα  πιο σημα­ντικά ζητήματα, που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.  Συζητάμε ένα από τα πιο ιερά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Τη σύνταξη του. Την ασφάλεια του. Η επιδρομή όμως που έχετε εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους, έχει επιπτώσεις στο δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή ζωή στα γεράματα τους. Και αυτό το δικαίωμα  θα έπρεπε να είναι ευθύνη και αντικείμενο κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και όχι να αντιμετωπίζεται ως ένα συνηθισμένο παιχνίδι κομματικής τακτι­κής και  σκοπιμότητας. Η τριμερής χρηματοδότηση, -που τώρα με αυτό το σχέδιο νόμου τίθεται σε αμφισβήτηση-, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κατάκτηση  της ελληνικής κοινωνίας.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό. Ούτε λέμε ότι ο νόμος Ρέππα δεν έχει περιθώρια βελτιώσεων . Αλλά εσείς δεν τον εφαρμόζετε καν . Και το κάνετε με σκοπιμότητα. Για να δημιουργήσετε αταξία και απορρύθμιση ώστε στη συνέχεια να εμφανίστε ως αναγκαία τα αντεργατικά μέτρα και τις περικοπές που φέρνετε με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και  χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και συναίνεση.

Κανείς δεν διαφωνεί με την αναγκαιότητα να ενοποιηθούν τα ταμεία. Με ένα πρόγραμμα όμως. Όχι με αυτόν τον τσαπατσούλικο και βίαιο τρόπο .

Δεν μας έχετε απαντήσει, ούτε φυσικά έχετε μπει στον κόπο να εκπονήσετε καμία μελέτη για το πώς θα οργανωθεί αυτό. Όλα γίνονται στο πόδι χωρίς αναλογιστικές μελέτες. Δεν ενεργοποιήσατε την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.  Τόσα χρόνια η Εθνική Αναλογιστική αρχή δεν έχει φέρει ούτε μία μελέτη για το πώς πάμε για την ενοποίηση , με ποιες προϋποθέσεις . Η μόνη μελέτη που έχετε παραγγείλει είναι η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας , η οποία λέει ότι αν εφαρμόζατε το νόμο Ρέππα θα προχωρούσαμε στον εξορθολογισμό του συστήματος χωρίς προβλήματα. Που την έχετε καταχωνιάσει και γιατί δεν μας ενημερώνετε για τα  συμπεράσματα της;

Πολύ φοβάμαι ότι με πρόσχημα τις υποτιθέμενες ανάγκες αντιμετώπισης  των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι  στα αποθεματικά των ταμείων και να κλείσει με αυτά διάφορες μαύρες τρύπες . Θέλετε με τα χρήματα των ταμείων να καλύψετε –εν όψει των στόχων του συμφώνου σταθερότητας για έλλειμμα 1.6% του ΑΕΠ μέχρι το 2010- ανάγκες χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού, των δημοσίων ελλειμμάτων και να προσαρμόσετε τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης στους στόχους του συμφώνου σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό, πιθανόν να υπάρξει στην αρχή μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων , μακροπρόθεσμα όμως θα καταλήξουμε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των κοινωνικοασφαλιστικών ελλειμμάτων και την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και όλα αυτά την ώρα που η εισφοροδιαφυγή έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, την ώρα που οι απαλλαγές μεγαλοοφειλετών συνιστούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Και έρχομαι στο ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας. Το πρώτο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι το παρόν Σ/Ν καταργεί  τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με βάση μόνον το χρόνο ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αρχή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η οποία ισχύει από το 1990.

 Επίσης, με αυτό το σχέδιο νόμου αυξάνονται τα όρια ηλικίας στο ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία από 58 σε 60, με τριάντα πέντε χρόνια ασφάλισης για τους προ του 1993 ασφαλισμένους. Την αύξηση αυτή υφίστανται και όσοι υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στα 57 αντί των 55 χρόνων. Εδώ έχουμε και πάλι επαναφορά των ρυθμίσεων περιόδου Μητσοτάκη που είχε καταργήσει το ΠΑΣΟΚ.

Τα βαρέα και ανθυγιεινά χρειάζονται αναμόρφωση με κριτήρια επιστημονικά που θα βασίζονται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και θα αντιμετωπίζουν ισότιμα τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μέτρα στο πόδι.

Και έρχομαι τώρα σε μία διάταξη η οποία κατά τη γνώμη μου συνιστά τον καθρέφτη της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης. Πρόκειται για τη διάταξη που  ορίζει τον διπλασιασμό από το 2009 των ενσήμων –από 50 σε 100- που χρειάζεται να συμπληρώσει ένας εργαζόμενος,  προκειμένου να έχει δικαίωμα σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα 120 για να έχει δικαίωμα στα   σχετικά  χρηματικά βοηθήματα. Η διάταξη αυτή- που αφορά τους εποχικά εργαζόμενους και  μετανάστες  – αποτελεί ντροπή για την δημοκρατία μας. Στερείτε απροκάλυπτα από φτωχούς ανθρώπους που με το ζόρι βγάζουν που και που ένα μεροκάματο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα χρηματικά βοηθήματα, καλυπτόμενοι πίσω από το πρόσχημα ότι έτσι  αποθαρρύνεται η  μαύρη εργασία και η   παράνομη διακίνηση φαρμάκων. Δηλαδή αντί να δημιουργήστε τους αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα προλαμβάνουν και θα θεραπεύουν τα φαινόμενα αυτά, τιμωρείτε τους εποχιακά εργαζόμενους.

 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας έως 5 χρόνια για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, θα ήθελα να σας πω ότι κατά την άποψη μου πρόκειται για άλλη μία ξαφνική επιβάρυνση που επιβάλλεται χωρίς διάλογο και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η εργαζόμενη μητέρα στην ανατροφή των παιδιών της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα για μας δεν είναι μόνο η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες. Μας λέτε ότι φέρνετε μέτρα που προστατεύουν την μητρότητα  σε αυτό το Σ/Ν . Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες θετικές μέριμνες. Δεν είναι  όμως σε καμία περίπτωση επαρκείς. Δεν μπορεί να προστατευθεί η μητρότητα με τα ημίμετρα που φέρνετε για ψήφιση. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μία συνολική πολιτική για την εργαζόμενη μητέρα που ν α ξεκινάει  από τη στιγμή που φέρνει στον κόσμο το παιδί της. Με επαρκή αριθμό δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα και τις αγροτικές περιοχές. Με στήριξη του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες από τα προνήπια μέχρι το λύκειο. Με αναβάθμιση της παιδικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στηρίξτε πρώτα την εργαζόμενη μητέρα και στη συνέχεια ας δούμε το θέμα της αύξησης των ετών εργασίας σε νέα βάση. Ενισχύστε πρώτα τις υποδομές και τις διευκολύνσεις για τη στήριξη της οικογένειας και μετά ας μιλήσουμε για αύξηση των ετών εργασίας των γυναικών.

Όπως είπα και παραπάνω, η κυβέρνηση  με άλλοθι την εξασφάλιση της  βιωσιμότητας  πάει να βάλει χέρι  τα ταμεία. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε  το  ΙΚΑ πλεονασματικό κατά 1,3 δις ευρώ ενώ συνολικά τα χρέη των ταμείων υπολογίζονταν στα 2,7 δις ευρώ. Σήμερα  το ΙΚΑ είναι ελλειμματικό κατά 1,5 δις ευρώ και τα χρέη των Ταμείων υπολογίζονται σε περισσότερα από 8 δις!

Η εισφοροδιαφυγή από 3,5 δις ευρώ που ήταν το 2004 υπολογίζεται πλέον στα 6 δις ευρώ το χρόνο. Οι  τέσσερεις υπουργοί απασχόλησης  της κυβέρνησης θα μείνουν στην ιστορία για τις τέσσερεις χαριστικές ρυθμίσεις που προώθησαν   Και φυσικά δεν  υπάρχει κανενός είδους  πολιτική βούληση για την πάταξη της ανεξέλεγκτης πλέον εισφοροδιαφυγής και αυτό αποδεικνύεται  από  το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό μέτρο στο νομοσχέδιο. Χάθηκε άλλη μία ευκαιρία δυστυχώς να εξυγιάνουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τέλος, η  ιατροφαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία 4 χρόνια  έχει ξεπεράσει το 100% σε αύξηση  όχι μόνο λόγω κρατικής  υποχρηματοδότησης, αλλά και  με την κατάργηση της λίστας φαρμάκου και  την αναπροσαρμογή του τρόπου προσδιορισμού της τιμής του φαρμάκου. Επιπλέον η επιστροφή του 4% της τιμής του φαρμάκου από τις  φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία  που θεσμοθέτησε η ΝΔ και ποτέ δεν υλοποίησε, υπολογίζεται ότι στερεί από τα ταμεία 180 εκ. ευρώ το χρόνο τα οποία καρπώνονται οι βιομηχανίες φαρμάκου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η  κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Ένα σύστημα το οποίο θα εγγυάται σε όλους ανεξαίρετα τους πολί­τες ίσες ευκαιρίες και συνθήκες διαβίωσης με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ένα σύστημα με βασικές συντεταγμένες την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του, τον αναδιανεμητικό ρόλο των παροχών του, την αποκέντρωση των λειτουργιών του και την σταθερή  κρατική συμμετοχή στη χρη­ματοδότηση.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι η  μεταρρύθ­μιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί παρά να συνδέεται  με την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την βελτίωση  του φορολογικού μας συστήματος.  Δυστυχώς όμως, εσείς με αυτό το Σ/Ν απεμπολήστε σταδιακά την υποχρέωση του κράτους να εγγυάται μία αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους πολίτες του.  Οδηγείτε τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια, προχωράτε σε εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων προς τα κάτω. Ισοπεδώνετε υγιή, πλεονασματικά και ελλειμματικά ταμεία. Αυξάνετε τα όρια ηλικίας. Με δύο λόγια ξεχαρβαλώνετε το σύστημα αντί να το βελτιώνετε. Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

Ακολουθεί η ομιλία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Χάϊδου 

 

xaidos2.jpgΤο ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και το κυριότερο μέσον διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, το εύρος, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι βασικό κριτήριο για το βαθμό της πραγματικής προόδου μιας χώρας, είναι σημαντικός δείκτης του επιπέδου του  πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Είναι σαφές από τα ανωτέρω ότι η προσέγγιση αυτού του κορυφαίου ζητήματος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα, σωστό σχεδιασμό, τεκμηριωμένες προτάσεις και κυρίως πίστη στην αναγκαιότητα της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά από μια τετραετία παλαιοδεξιών συμπεριφορών, λαϊκίστικων ισχυρισμών, αλλοπρόσαλλων ρυθμίσεων και νεοφιλελεύθερων επιλογών, που ανέβασαν στο κόκκινο τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και επιδείνωσαν δραματικά τους ισολογισμούς τους, μετά τη διαδοχική απομάκρυνση δύο Υπουργών Απασχόλησης για να σωθούν τα προσχήματα, καλεί τώρα τους αδύναμους εργαζόμενους και ειδικότερα τις γυναίκες και τους νέους να πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο αυτής της πολιτικής.

Συγκεκριμένα με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου αυξάνει τα όρια ηλικίας, την ώρα που με δαπανηρά προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσε και εφαρμόζει και με τη μαζική φυγή από την εργασία που προκάλεσε με τις ενέργειές της, επέφερε τη μείωση του Μ.Ο. ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 63 το 2004 στα 60 το 2008.

Μιλάει για αναγκαιότητα συγκράτησης των δαπανών των ασφαλιστικών φορέων, την ώρα που η κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα όπως αυτό των δομημένων ομολόγων και η ανεξέλεγκτη αύξηση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης από την οποία επωφελούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας είναι δικά της “επιτεύγματα”.

Μιλάει για ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων, την ώρα που η εισφοροδιαφυγή επί των ημερών της Κυβέρνησης της Ν.Δ. υπερδιπλασιάστηκε. Οι απαλλαγές μεγαλοεργοδοτών και τραπεζιτών από παλαιότερες συσσωρευμένες υποχρεώσεις μέσω χαριστικών ρυθμίσεων που ανέρχονται σε πολλά δις ευρώ αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Τέλος οι οφειλές του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία που απορρέουν από το Νόμο για την τριμερή χρηματοδότηση και αντιστοιχούν στο 1% επί του ΑΕΠ για το ΙΚΑ, εκτινάχθηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας τα 10 δις ευρώ

Σε αυτό το πνεύμα κινούνται και τα άρθρα του Νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα και αφορούν την ενοποίηση των Ταμείων κα τις διοικητικές μεταβολές στη λειτουργία τους.

Μιλάει η Κυβέρνηση για αυτά επικαλούμενη ισχύοντες νόμους, αλλά λέει τη μισή αλήθεια που είναι χειρότερη από το ψέμα. Ο νόμος 3029 προβλέπει εθελούσιες ενοποιήσεις, απαιτεί αναλογιστικές μελέτες και επιβάλλει την ανάληψη του κόστους της ένταξης ενός Ταμείου σε άλλο από το κράτος, αφού εξασφαλισθούν όλες οι παλιότερες οφειλές από τρίτους. Όμως η Κυβέρνηση προχωρεί χωρίς ουσιαστικό διάλογο, δείχνοντας βιασύνη και σπουδή σε αναγκαστικές, πρόχειρες ενοποιήσεις, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς να αποτρέψει τα σοβαρά διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Κάνει τις ενοποιήσεις με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», προκαλώντας αισθήματα αδικίας. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι δημοσιογράφοι εξαιρούνται, ενώ οι υγειονομικοί όχι.

Μιλάει για ενοποιήσεις και των κλάδων Υγείας των Ταμείων, που καταρρέουν από τη γιγάντωση των ανεξέλεγκτων φαρμακευτικών δαπανών, αλλά δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πλουτίζουν, αλλά δεν επιστρέφουν στα Ταμεία το ποσό ανάκτησης που παρακρατούν και ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.  

Διατείνεται η Κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο το νοικοκύρεμα, αλλά με την εφαρμοζόμενη έως τώρα πολιτική της και τις ολέθριες συνέπειες στα οικονομικά των Ταμείων, όπως προηγουμένως κατέδειξα, θυμίζει την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να ακούσει ο νοικοκύρης». 

Μιλάει η Ν.Δ. για εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, αλλά πώς να γίνει αυτό όταν οι ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είναι τεράστιες και όταν επέβαλε την κομματοκρατία στις επιλογές των προϊσταμένων και στις μετακινήσεις των υπαλλήλων τους.

Κε Υπουργέ,

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν επιθυμείτε να λύσετε τα ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά να διαλύσετε το ασφαλιστικό σύστημα, αλλοιώνοντας τη μορφή με την οποία το ζήσαμε έως σήμερα.

Με το σημερινό ληστρικό για τους πολλούς, τους αδύναμους, τους νέους, τις γυναίκες και τις μητέρες Νομοσχέδιο ανατρέπετε κατακτήσεις και αφαιρείτε εισοδήματα από τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ενισχύεται τους λίγους και ισχυρούς.

Με τη μείωση του ύψους των συντάξεων που ήδη είναι μικρές, με την αύξηση των ορίων ηλικίας και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, αποδεικνύονται «έπεα πτερόεντα», λόγια του αέρα δηλαδή, τα τρία προεκλογικά δεν του Πρωθυπουργού.

Στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων καταδικάζετε την επιβίωση των συνταξιούχων. Τους ισοπεδώνετε όλους προς τα κάτω, καταργώντας ουσιαστικά την ανταποδοτικότητα. Μετατρέπετε το ασφαλιστικό σύστημα σε ένα μεγάλο «φιλόπτωχο ταμείο», το οποίο χωρίς κριτήρια θα δίνει ψίχουλα στους δικαιούχους.

Αυτός είναι ο στόχος σας και θα ολοκληρωθεί με την εθνική σύνταξη που εξαγγέλλετε.

 Όλα αυτά τα καταλαβαίνουν οι πολίτες. Καταλαβαίνουν ότι υποκρίνεται η Ν.Δ., όταν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Βουλευτών της προσπαθεί να παραπλανήσει τους ασφαλισμένους, όπως η περίπτωση με την πρόωρη συνταξιοδότηση της αγρότισσας, που την παραπέμπετε στις καλένδες. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε και δεσμευόμαστε για την επέκταση των δικαιωμάτων και των προνομίων που ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους, σε σχέση με τα όρια ηλικίας και τα χρόνια εργασίας για τις γυναίκες, τις μητέρες και τους άνδρες και στην Ελληνίδα αγρότισσα και στον Έλληνα αγρότη. Που σημαίνει ότι η αγρότισσα θα μπορεί να συνταξιοδοτείται, όταν πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία τους και σε μικρότερη ηλικία αυτής των εξήντα ετών.

Καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για συνειδητή και συνεχή απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος, με σκοπό να στραφούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική ασφάλιση. Γι’ αυτό αντιδρούν δυναμικά, αγωνίζονται σθεναρά και κινητοποιούνται μαζικά για να ανατρέψουν στην πράξη αυτές τις νεοφιλελεύθερες και ολέθριες γι’ αυτούς ρυθμίσεις. Και αυτήν την απεργιακή καταιγίδα δεν μπορεί να την ανακόψει η Κυβέρνηση ούτε με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ούτε με τα απεργοδικεία, ούτε με κατασταλτικές δυνάμεις.

Σε αυτόν τον αγώνα των εργαζομένων, για την προστασία και την ενίσχυση του δημόσιου και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης στην πατρίδα μας, είμαστε όλοι στο πλευρό τους.

Κε Υπουργέ, Κοι Συνάδελφοι,

Όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα της πραγματικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και στον άμεσο εξορθολογισμό της λειτουργίας των ταμείων που θα τους αποφέρει δεκάδες δις ετησίως, τα οποία σήμερα χάνονται ή χαρίζονται στους λίγους και ισχυρούς με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ενός συστήματος που θα βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα συνδυάζεται με φορολογική μεταρρύθμιση, θα εξασφαλίζει τους ανάλογους πόρους από τους «έχοντες και κατέχοντες» και με πυλώνα τη θέσπιση της βασικής σύνταξης, θα στηρίζει την ανταποδοτικότητα στον καθορισμό του ύψους των συντάξεων ενισχύοντας έτσι και την καταβολή των εισφορών.

Επειδή, όμως, τα άρθρα του Νομοσχεδίου κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, το καταψηφίζουμε και τονίζουμε ότι αυτός ο Νόμος έχει ημερομηνία λήξης στις επόμενες εκλογές, όταν η Ν.Δ. θα πάψει να είναι Κυβέρνηση της χώρας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr