Σκάνδαλο ντοπινγκ στην Άρση Βαρών

Θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν έντεκα από τα δεκατέσσερα μέλη της εθνικής μας ομάδας Άρσης βαρών, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διεξήγαγε η Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Θετικό βρέθηκε το πρώτο δείγμα των αθλητών, ενώ θα ακολουθήσει και η εξέταση του δεύτερου δείγματος.

0 445

Θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν έντεκα από τα δεκατέσσερα μέλη της εθνικής μας ομάδας Άρσης βαρών, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διεξήγαγε η Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Θετικό βρέθηκε το πρώτο δείγμα των αθλητών, ενώ θα ακολουθήσει και η εξέταση του δεύτερου δείγματος.

Θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν έντεκα από τα δεκατέσσερα μέλη της εθνικής μας ομάδας Άρσης βαρών, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διεξήγαγε η Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Θετικό βρέθηκε το πρώτο δείγμα των αθλητών, ενώ θα ακολουθήσει και η εξέταση του δεύτερου δείγματος. Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε το γεγονός και ανακοινώσε ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

 

Σε διαθεσιμότητα ο Ιακώβου

 

Σοκ στην ελληνική άρση βαρών προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία μετά από σχετικό έλεγχο της WADA, έντεκα από τα δεκατέσσερα μέλη της εθνικής ομάδας, Άρσης Βαρών βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας σε ανακοινωσή της:

"Σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε από την WADA με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εκτός αγώνων, στις 7 Μαρτίου του 2008, βρέθηκαν θετικά, τα πρώτα δείγματα 11 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Θα ζητηθεί η εξέταση και του δεύτερου δείγματος, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους κανονισμούς, και κατόπιν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτήσει ειδική εξεταστική επιτροπή, που θα επιληφθεί του θέματος."

Με το που έγινε γνωστή η είδηση ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός, Χρήστος Ιακώβου, ως υπεύθυνος της προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΒ.

Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας έθεσε τον κ. Ιακώβου σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι τρεις από τους δεκατέσσερις αθλητές που συμμετείχαν στην προετοιμασία της εθνικής Αρσης Βαρών, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και δεν βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν οι αθλητές που λόγω τραυματισμού δεν ακολουθούσαν το προπονητικό πρόγραμμα.

Τα ονόματα των αθλητών δεν πρόκειται να ανακοινωθούν, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται έως την εξέταση και του δεύτερου δείγματος.

Σε περίπτωση που και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, τότε το άθλημα που δόξασε την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Παράλληλα, αναμένεται να σηματοδοτήσει και τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Με βάση τους κανονισμούς που διέπουν την πολιτική κατά του ντόπινγκ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει ποινή αποκλεισμού έως και δύο χρόνια στους αθλητές. Το ίδιο ισχύει και για την εθνική ομοσπονδία, στην περίπτωση που έχουν βρεθεί θετικοί τρεις ή περισσότεροι αθλητές της, σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους.

Επίσης, προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα, που στην περίπτωση της Ελλάδας αυξάνονται κατά πολύ, καθώς κάθε παράβαση ντόπινγκ «κοστίζει» 2.000 δολάρια συν τα έξοδα του εργαστηρίου. Πάντως, η IWF έχει καθιερώσει και μία ιδιόμορφη… εισπρακτική τακτική, σύμφωνα με την οποία μία ομοσπονδία που τελεί υπό τιμωρία, μπορεί να καταβάλει (υψηλότατο) χρηματικό αντίτιμο, ώστε η ποινή της να μειωθεί από δύο χρόνια σε 12 μήνες.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr