Προβλήματα στην αγορά λόγω των κινητοποιήσεων

Σημαντικά προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται να αντιμετωπίσει η τοπική αγορά τις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχισθούν με την ίδια ένταση οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

0 298

Σημαντικά προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται να αντιμετωπίσει η τοπική αγορά τις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχισθούν με την ίδια ένταση οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σημαντικά προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται να αντιμετωπίσει η τοπική αγορά τις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχισθούν με την ίδια ένταση οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ, προς το παρόν η κατάσταση ελέγχεται δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν αποθέματα προϊόντων και ο εφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται έστω και με κάποιες καθυστερήσεις.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί, είτε στα σημεία της οδικής μεταφοράς των τροφίμων και των άλλων καταναλωτικών αγαθών, είτε στις κεντρικές αποθήκες των σουπερμάρκετ προς τα καταστήματά τους στη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη, είτε στις βιομηχανίες που τα προμηθεύουν απευθείας στην περιφέρεια.
Παράλληλα, δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι ενισχύουν τις διαμαρτυρίες τους για τις επιπτώσεις των μπλόκων στις δραστηριότητές τους.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, για παράδειγμα, απειλούν τώρα με διακοπή των μεταφορών εάν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη.
Eμποροι, βιοτέχνες, διακινητές και πωλητές καυσίμων, φαρμακοποιοί, αλλά και βιομήχανοι «κρούουν τον κώδωνα κινδύνου», καθώς είτε αρχίζουν να έχουν ελλείψεις πρώτων υλών, είτε βλέπουν τα συμβόλαιά τους να ακυρώνονται και τα προϊόντα να μένουν στις αποθήκες.

Ειδικότερα η γραμματεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με έδρα το Βόλο, σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η σημερινή κατάσταση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά παραλογισμού, που βρίσκεται έξω από τις δυνατότητές τους να τον αντιμετωπίσουν (…)

Η εύρυθμη, ωστόσο, λειτουργία της χώρας και της οικονομίας δεν είναι δυνατόν να τίθενται διαρκώς σε διαπραγμάτευση, και να βρίσκονται έρμαια σε όποια ομάδα συμφερόντων μπορεί να τις θέτει σε ομηρία.

Η χώρα μας είναι μία ευνομούμενη Πολιτεία που οφείλει, μεταξύ ων άλλων, να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της και όλων των δραστηριοτήτων από παράνομες πράξεις που διαπράττονται. Σήμερα, αυτό που συμβαίνει είναι αδίκημα, σε βάρος της κοινωνίας και είναι αδιανόητη η μη αντιμετώπισή του.».

Από τους κλάδους που πλήττονται άμεσα είναι οι μεταφορές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Β. Τζατζάκη ο οποίος απευθυνόμενος προς τους αγρότες αναφέρει ότι «δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε άλλο την οικονομική καταστροφή. Θα στείλουμε επιστολή- παράκληση στους αγρότες και τα υπουργεία και θα ζητήσουμε αποζημίωση από το κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ζημιά είναι πάνω από 80%, ενώ τα έξοδα τρέχουν.

Ίδια κατάσταση και στον τουρισμό. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων κ. Γ. Κουρούπας «φυσικά μας έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, υπήρχαν συμφωνημένες δουλειές, πάνω από 400 άτομα κι ακυρώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και δεν ξέρουμε και τι θα γίνει και με δύο συνέδρια που είναι προγραμματισμένα γι αυτό το σαββατοκύριακο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr