Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και στην Καλαμπάκα, με την καθιερωμένη παρέλαση των σχολείων, του Οδηγισμού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κάτω από χαμηλή θερμοκρασία μιας και στα ορεινά της γύρω περιοχής είχε χιονίσει.

0 260

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και στην Καλαμπάκα, με την καθιερωμένη παρέλαση των σχολείων, του Οδηγισμού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κάτω από χαμηλή θερμοκρασία μιας και στα ορεινά της γύρω περιοχής είχε χιονίσει.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και στην Καλαμπάκα, με την καθιερωμένη παρέλαση των σχολείων, του Οδηγισμού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κάτω από χαμηλή θερμοκρασία μιας και στα ορεινά της γύρω περιοχής είχε χιονίσει. Παρ’ όλα αυτά όλοι δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους και τίμησαν την μεγάλη αυτή ημέρα και όλους που πέσανε για την ελευθερία μας..

Λίγα πράγματα για την 25η Μαρτίου… 

Η 25η Μαρτίου είναι η μια από τις δύο Εθνικές Εορτές μας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα. Από τις 29 Μαΐου του 1453, μετά την άλωση της Πόλης, και για τέσσερις αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την τουρκική κατοχή. Πολλοί από τους Έλληνες της εποχής αυτή δεν άντεχαν τον τουρκικό ζυγό και είχαν καταφύγει στα βουνά. Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της επαναστάσεως. Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην μονή της Μέγιστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Τότε άρχισε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Δύο χρόνια μετά, στις 14 Αυγούστου 1832, ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας να φτάνουν μέχρι την νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και τον Αμβρακικό κόλπο. Τον Δεκέμβριο του έτους αυτού αποδέχτηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία αυτή την απόφαση και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980, στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός. Τελέστηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και ανάμεσα τους ήταν και οι αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι αποθεώθηκαν. Μετά τη δοξολογία, στήθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε την φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». Από τότε η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν μέρα τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821.

 

25h_MartiouSUC52039.jpg
Έτοιμη για την παρέλαση η νεολαία μας..
25h_MartiouSUC52134.jpg
 
 {gallery}Ekdiloseis/25_Martiou_2008{/gallery}
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr