Ελλείψεις μέσων στο Αγρονομικό Τμήμα

Από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την ανασύσταση της Ελληνικής Αγροφυλακής έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες, όμως η οργάνωση του Σώματος βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθημερινά πολλά προβλήματα.

0 351

Από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την ανασύσταση της Ελληνικής Αγροφυλακής έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες, όμως η οργάνωση του Σώματος βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθημερινά πολλά προβλήματα. Από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την ανασύσταση της Ελληνικής Αγροφυλακής έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες, όμως η οργάνωση του Σώματος βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθημερινά πολλά προβλήματα.
Η Ελληνική Αγροφυλακή στο νομό μας στεγάζεται στο Αγρονομικό Τμήμα Τρικάλων, στην οδό Μπότσαρη 2, ενώ καθήκοντα διοικητή ασκεί ο κ. Ιωάννης Ντόβας(φωτό).
Το προσωπικό αποτελείται από 30 άτομα, εκ των οποίων τα 20 (18 αγροφύλακες και 2 αρχιφύλακες) προσλήφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο και ανήκουν στον κατηγορία των επιτυχόντων του ’93, 7 αγροφύλακες και δύο αγρονόμοι μετατάχθηκαν από υπηρεσίες της Νομαρχίας, ενώ μόλις πρόσφατα στις 21 Απριλίου προστέθηκε και μια αγρονόμος.
Τα νέα γραφεία που νοικιάστηκαν στη γωνία Ματαραγκιώτου και Σωκράτους και θα είναι έτοιμα στο τέλος του μήνα, θα λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, λόγω της στενότητας του χώρου.
Βασική, όμως, είναι η έλλειψη μέσων, αφού οι μετακινήσεις γίνονται με τα οχήματα του προσωπικού πληρώνοντας μάλιστα οι ίδιοι τα έξοδα καυσίμων. Επίσης, ανύπαρκτος είναι ο οπλισμός παρότι το Σώμα είναι ένοπλο, ενώ μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί το σχετικό επίδομα για τις στολές.
Παρά τις σημαντικές ελλείψεις, όπως επισημαίνει ο αγρονόμος, Ι. Ντόβας, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο νέο και πολύ σημαντικό ρόλο τους που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι αγροφύλακες είναι τοποθετημένοι στους δήμους και καθημερινά πραγματοποιούν περιοδεία, σε ένα από τα χωριά που βρίσκεται στην περιοχή που εποπτεύουν, σε χωράφια, εκκλησίες, ποιμνιοστάσια, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
Η κατανομή του προσωπικού έγινε με βάση το μέγεθος κάθε ΟΤΑ και έτσι στους δήμους Τρικκαίων, Χασίων και Καλαμπάκας τοποθετήθηκαν δύο αγροφύλακες και ένας στους υπόλοιπους, στους οποίους δόθηκε εντολή από την Υπηρεσία να καταγράψουν τα ποιμνιοστάσια, τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες που βρίσκονται στην περιοχή μας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος στη ρίψη αποβλήτων.
Να σημειώσουμε ότι εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος που είναι το κύριο αντικείμενο, στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίες είναι και η εκτίμηση αγροζημιών, η πρόληψη πυρκαγιών, συνδράμοντας το έργο των Δασαρχείων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της επανασύστασης της Αγροφυλακής, ο κ. Ντόβας επισημαίνει πως «οι αγρότες μας δέχθηκαν με ευχαρίστηση και πιστεύουμε ότι με καλύτερη οργάνωση και εάν δοθούν τα κατάλληλα μέσα θα ασκούμε πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr