Εικόνες από Ιθάκη και Κεφαλονιά

Φωτογραφίες από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, Ιθάκη και Κεφαλονιά, μας έστειλε το μέλος του kalabakacity.gr "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ" για να έχουμε μια άποψη και γιατί να μην τα επιλέξουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

0 366

Φωτογραφίες από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, Ιθάκη και Κεφαλονιά, μας έστειλε το μέλος του kalabakacity.gr "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ" για να έχουμε μια άποψη και γιατί να μην τα επιλέξουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Φωτογραφίες από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, Ιθάκη και Κεφαλονιά, μας έστειλε το μέλος του kalabakacity.gr "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ" για να έχουμε μια άποψη και γιατί όχι να μην τα επιλέξουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Με την ευκαιρία αυτή παράλληλα με το φωτογραφικό υλικό που δείτε παρακάτω ας μάθουμε και κάποια πράγματα για τα δυο νησιά. Ξεκινάμε με την Ιθάκη.

Η Ιθάκη είναι το μικρότερο μετά τους Παξούς νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό. Πρόκειται για επίμηκες νησί με έκταση 92,6 km² και πληθυσμό 3.646 κατοίκους. Μαζί με άλλα μικρότερα νησιά αποτελεί την επαρχία Ιθάκης που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας.

Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 km. Στο νησί δεν υπάρχει εξ ορισμού κάποιο βουνό, αλλά υπάρχουν οι λόφοι Νηρίτο Όρος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα).

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του και η λειψυδρία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωργίας. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία. Το όνομα του νησιού είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στην Οδύσσεια, κάποιες νεότερες, μελέτες όμως αμφισβητούν κατά πόσο η σημερινή Ιθάκη ταυτίζεται με την Ομηρική. Η γενική εκτίμηση των ειδικών δέχεται την ταύτιση της σημερινής με την ομηρική Ιθάκη, εξηγώντας ότι οι διαφορές από την περιγραφόμενη τοπογραφία στην Οδύσσεια προέκυψαν είτε λόγω άγνοιας της τοπογραφίας του νησιού από τον ποιητή, είτε λόγω «ποιητικής αδείας».

{gallery}Ekdiloseis/Ekdromi_Ithaki{/gallery}

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο και το πιο ορεινό νησί των Επτανήσων. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου και νότια της Λευκάδας. Θεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατα ιστορικά στοιχεία, να είναι αυτή η Ιθάκη του Ομήρου με την οποία έχουν ασχοληθεί τόσοι πολλοί μελετητές.Το νησί έχει έκταση περίπου 688 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 27.651 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει το όρος Αίνος με σημαντικότερες κορυφές το Γιούπαρι (1.121μ.), την Αγία Δυνατή (1.131μ.), την Ευμορφία (1.043μ.) και την Κόκκινη Ράχη (1.078μ.) Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας και της χερσονήσου Παλικής.

Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και πολλά ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Αργοστολίου, του Λουρδά και του Λιβαδιού. Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ενάντι 2 του Πόρτο Κατσίκι (Λευκάδα) και 1 της Φαλάσαρνας (Κρήτη). Επαννειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου και έχει μπει στη λίστα των ωραιότερων παραλιών του πλανήτη. Στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εξίσου όμορφη παραλία των Πετανών.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήτουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953, ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το Φισκάρδο το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.

Το επώνυμο των περισσότερων κατοίκων της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη "-άτος".

{gallery}Ekdiloseis/Ekdromi_Kefalonia_an{/gallery}

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr