Δημοτικά Σφαγεία Καλαμπάκας – Ένταση εκδοροσφαγέων και δήμου

Θα ήταν παράξενο εάν φέτος, την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν ασχολούμασταν με το ρεπορτάζ των δημοτικών σφαγείων Καλαμπάκας. Αποτελεί παράδοση πλέον αυτό το ρεπορτάζ. Έθιμο που φροντίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να το τονίζουν ιδιαίτερα. Το θέμα ότι τα δημοτικά σφαγεία Καλαμπάκας έχουν προβλήματα και σε ότι αφορά τις υποδομές και σε ότι αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας.

0 380

Θα ήταν παράξενο εάν φέτος, την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν ασχολούμασταν με το ρεπορτάζ των δημοτικών σφαγείων Καλαμπάκας. Αποτελεί παράδοση πλέον αυτό το ρεπορτάζ. Έθιμο που φροντίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να το τονίζουν ιδιαίτερα. Το θέμα ότι τα δημοτικά σφαγεία Καλαμπάκας έχουν προβλήματα και σε ότι αφορά τις υποδομές και σε ότι αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Θα ήταν παράξενο εάν φέτος, την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν ασχολούμασταν με το ρεπορτάζ των δημοτικών σφαγείων Καλαμπάκας. Αποτελεί παράδοση πλέον αυτό το ρεπορτάζ. Έθιμο που φροντίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να το τονίζουν ιδιαίτερα.
Το θέμα ότι τα δημοτικά σφαγεία Καλαμπάκας έχουν προβλήματα και σε ότι αφορά τις υποδομές και σε ότι αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας.
Υπεύθυνος φορέας διαχείρισης είναι η Δημοτική Επιχ/ση Ανάπτυξης (ΔΕΑΚ0 με αρμόδιο για την λειτουργία τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σωτ. Βλιώρα.
Το άλλο συμβαλλόμενο μέρος είναι το σωματείο εκδοροσφαγέων στα μέλη του οποίου η ΔΕΥΑΚ αναθέτει την ευθύνη σφαγής των ζώων.
Μάλιστα αυτή η συνεργασία αποτυπώνεται σε ειδική σύμβαση που υπόγραψαν τα συμβαλλόμενα μέρη (ΔΕΑΚ – εκδοροσφαγείς στις 31-12-2007).
Πέραν των υποχρεώσεων και των ευθυνών που αναλαμβάνουν οι δύο πλευρές σε ότι αφορά το ζήτημα της αμοιβής των εκδοροσφαγέων ο δήμος υποχρεούται να αναπροσαρμόζει τα έξοδα σφαγής ανάλογα με την διακύμανση του προϋπολογισμού.
Να πούμε ότι επί του ζητήματος αυτού (αναπροσαρμογή τιμών εξόδων σφαγής) το σωματείο είχε προ ημερών συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΑΚ και υπεύθυνο λειτουργίας των σφαγείων κ. Σωτήρη Βλιώρα στον οποίοι έθεσε το ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις που ζητούσαν οι εκδοροσφαγείς ανέρχονταν στο 30% στα αμνοερίφια και 10-15 στα βοοειδή και τα χοιρινά δεδομένου ότι ο δήμος τα τελευταία τρία χρόνια δεν έδωσε την αναπροσαρμογή που όφειλε σύμφωνα με την συμβατική του υποχρέωση.
Να πούμε ότι επί του αιτήματος αυτού συμφώνησαν και οι κρεοπώλες μια και αυτοί θα επωμιστούν το κόστος. Ωστόσο, εκείνο που επισημάνθηκε από τον κ. Βλιώρα στους εκδοροσφαγείς είναι να μην διαταραχθεί η διαδικασία σφαγής κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και να δοθούν οι αυξήσεις από την πρώτη του 2007.
Όμως εκείνο που φέρεται να συνέβη στην συνέχεια και που έθεσε χθες σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας σφαγής, είναι ότι οι αυξήσεις υπολογίστηκαν από χθες με αποτέλεσμα να εγερθούν ενστάσεις απ’ τους κρεοπώλες αλλά και τον δήμο Καλαμπάκας.
Τι υποστηρίζει ο κ. Βλιώρας
Απ’ την πλευρά του ο κ. Βλιώρας υποστηρίζει ότι την ευθύνη τόσο για την τιμολογιακή πολιτική, όσο και για την λειτουργία των δημοτικών σφαγείων φέρει ο δήμος δια της ΔΕΥΑΚ.
Ασφαλώς τα όποια θέματα ανακύπτουν με τους εκδοροσφαγείς συζητούνται και βρίσκονται λύσεις. Απ’ την πλευρά του ο δήμος, υποστηρίζει ο κ. Βλιώρας, σαφώς και εξετάζει το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών στα έξοδα σφαγής και σίγουρα λύσεις βρίσκεται ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία σφαγής αλλά και η τοπική αγορά γενικότερα τις μέρες αυτές.
Τελικά συμφώνησαν
Τελικά μετά από αλλεπάλληλες επαφές που είχαν μέχρι χθες το μεσημέρι ο κ. Βλιώρας και οι εκπρόσωποι των εκδοροσφαγέων ενεργοποιήθηκε η συμφωνία της Πέμπτης.
Έτσι σε ότι αφορά τα έξοδα σφαγής στα αμνοερίφια αυτά διαμορφώνονται στο 3.30 από 2,66 που ισχύει ενώ στα μεγαλύτερα (βοοειδή, χοιρινά) η αύξηση κυμαίνεται από 10-15% στις ισχύουσες τιμές.
Αυτές πάντως οι τιμές θα ισχύσουν, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, από της 2 Ιανουαρίου του 2008.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη όλα δείχνουν ότι επήλθε ηρεμία και όλα αναμένεται να πάνε σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς και τις ανάγκες της αγοράς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr