Βροχή από Μετεωρίτες στον ουρανό της Ελλάδας 13-14 Δεκεμβρίου

Μια λαμπερή βροχή από διάττοντες αστέρες θα προκαλέσει στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, που θα περάσει κοντά από τη Γη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.Καθώς η τροχιά του αστεροειδούς θα πλησιάσει έστω και για λίγο εκείνη της Γης, ο ουρανός θα γεμίσει φωτεινά μετέωρα, που, σύμφωνα με τους αστρονόμους της ΝΑSΑ, θα πέφτουν με ρυθμό ακόμη και μερικών δεκάδων την ώρα.

meteor-anim
0 332

Μια λαμπερή βροχή από διάττοντες αστέρες θα προκαλέσει στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, που θα περάσει κοντά από τη Γη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.Καθώς η τροχιά του αστεροειδούς θα πλησιάσει έστω και για λίγο εκείνη της Γης, ο ουρανός θα γεμίσει φωτεινά μετέωρα, που, σύμφωνα με τους αστρονόμους της ΝΑSΑ, θα πέφτουν με ρυθμό ακόμη και μερικών δεκάδων την ώρα. Μια λαμπερή βροχή από διάττοντες αστέρες θα προκαλέσει στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, που θα περάσει κοντά από τη Γη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.Καθώς η τροχιά του αστεροειδούς θα πλησιάσει έστω και για λίγο εκείνη της Γης, ο ουρανός θα γεμίσει φωτεινά μετέωρα, που, σύμφωνα με τους αστρονόμους της ΝΑSΑ, θα πέφτουν με ρυθμό ακόμη και μερικών δεκάδων την ώρα.

Η εφημερίδα Τα Νέα σημειώνει την Παρασκευή ότι το φαινόμενο αυτό, που θα είναι ορατό από τη χώρα μας το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, λέγεται Διδυμίδες και χρωστάει την ονομασία του στο γεγονός ότι τα μετέωρα θα φαίνεται ότι πέφτουν στον ουρανό προερχόμενα από την περιοχή, όπου βρίσκεται ο αστερισμός των Διδύμων.

13-14 Δεκεμβρίου, Διδυμίδες (Geminids):
Η ποιο εντυπωσιακή ετήσια βροχή, με συνήθεις ρυθμούς της τάξης των 60-80 μετεώρων/ώρα. Εξαιτίας του ψύχους που συνήθως επικρατεί τις νύχτες του Δεκεμβρίου, μόνο λίγοι συνήθως το βλέπουν καθώς τόσοι είναι πρόθυμοι να το αψηφήσουν. Η βροχή αυτή είναι σημαντική και για το γεγονός ότι προέρχεται από έναν αστεροειδή (τον 3200 Φαέθων) και όχι από κομήτη.

Ποια είναι η προέλευση των Μετεώρων;

Κατά μία άποψη, ένα λαμπρό μετέωρο αποτελεί την επιβράβευσή μας από τη φύση για το χρόνο που περνάμε ατενίζοντας για ώρες τον νυχτερινό ουρανό, αλλά αυτά τα αντικείμενα που συχνά αποκαλούμε “πεφταστέρια”, δεν έχουν καμία σχέση με τους αστέρες. Ένα τυπικό μετέωρο δημιουργείται όταν ένα κομμάτι πετρώματος με μέγεθος μπιζελιού εισέρχεται με μεγάλη ταχύτητα (συνήθως 20-60 χλμ/δευτ) στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγεται εξαιτίας της τριβής που αναπτύσσει με αυτή. Όταν αυτά τα σώματα ταξιδεύουν στο Διάστημα, τα ονομάζουμε μετεωροειδείς, ενώ κατά τη διάρκεια της πύρινης καθόδου τους μέσα στην ατμόσφαιρα, τα αποκαλούμε μετέωρα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μη προλάβουν να καούν ολοκληρωτικά και πέσουν στην επιφάνεια της Γης, έχουμε τους μετεωρίτες.

Κάτω από κανονικές συνθήκες, περίπου έξη μετέωρα φωτίζουν το σκοτεινό ουρανό κάθε ώρα. Κάποιες νύχτες, ωστόσο, ο ουρανός μπορεί να κατακλύζεται από δεκάδες μετέωρα που εμφανίζονται συνεχώς από ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού και ταξιδεύουν απομακρυνόμενα ακτινικά ως προς αυτό. Οι υπεύθυνοι αυτών των κοσμικών πυροτεχνημάτων, δεν είναι άλλοι από τους κομήτες.

Καθώς ένας κομήτης ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο, αφήνει στο διάβα του λεπτόκοκκα υλικά υπό μορφή σκόνης. Όταν η Γη τύχει να περάσει από εκεί που πέρασε ο κομήτης, αμέτρητα μικροσκοπικά σωματίδια από το υλικό αυτό εισέρχονται στην ατμόσφαιρα προκαλώντας μια “βροχή μετεώρων”. Καθώς η Γη εισέρχεται στο ίχνος της τροχιάς του κομήτη την ίδια στιγμή κάθε χρόνο, η βροχή επαναλαμβάνεται ετήσια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr