Υψηλοί τόνοι στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας

Είχαμε προαναγγείλει σε άρθρο της περασμένης Τρίτης ότι η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει αρκετό ενδιαφέρον και φαίνεται εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε.
Αιχμή του δόρατος για αντιπαράθεση το θέμα που αφορούσε την σύναψη Δανείου από τον Δήμο, για εξόφληση παλαιών οφειλών.

0 241

Είχαμε προαναγγείλει σε άρθρο της περασμένης Τρίτης ότι η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει αρκετό ενδιαφέρον και φαίνεται εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε.
Αιχμή του δόρατος για αντιπαράθεση το θέμα που αφορούσε την σύναψη Δανείου από τον Δήμο, για εξόφληση παλαιών οφειλών.

Είναι η τρίτη φορά που το θέμα έρχεται για συζήτηση και απόφαση στο «Σώμα» και τελικά δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αφού η Αντιπολίτευση αποχώρησε.
Παρ’ όλα αυτά το θέμα συζητήθηκε από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας χωρίς να παρθεί καμία απόφαση.
Η αντιπολίτευση αποχώρησε με το σκεπτικό ότι δεν είχε το ανάλογο χρονικό περιθώριο να ενημερωθεί. Ζήτησε αναβολή του θέματος, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.
Όμως στο αίτημα αναβολής οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θέτουν κι άλλα θέματα λειτουργίας του Προεδρείου.
Συγκεκριμένα το αίτημα αναφέρει:
Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πράξεις ύψιστης σημασίας, αφού συζητούνται θέματα και λαμβάνονται αποφάσεις σχετικές με την λειτουργία του Δήμου γενικότερα. Αποκτούν δε μεγαλύτερη σημασία όταν σ’ αυτές συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις σε θέματα όπως απολογισμού – ισολογισμού και δανειοδότησης του Δήμου.
Με την ίδια σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλες οι ενέργειες για την διαδικασία της συνεδρίασης όπως είναι ο καθορισμός του χρόνου, η αναλυτική αναγραφή των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, η σωστή επίδοση των προσκλήσεων η παροχή πληροφοριών από τις υπηρεσίες του Δήμου, η χορήγηση στοιχείων για ενημέρωση, καθώς και το σωστό γράψιμο των αποφάσεων όπως συζητούνται στο σώμα, ώστε να υπάρξει γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση και στη συνέχεια να λαμβάνονται οι σωστές και χρήσιμες αποφάσεις.
Κληθήκαμε κύριε πρόεδρε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για σοβαρά θέματα κορυφαίο των οποίων είναι η δανειοδότηση του Δήμου.
Η πρόσκληση μας δόθηκε την Παρασκευή 5/10/2007 ώρες 9.30 με 11.00 το βράδυ ενώ σε ένα σύμβουλο, δεν δόθηκε καθόλου (αφέθηκε σε γνωστό αναψυκτήριο). Δεν μας δόθηκαν ενημερωτικά έγγραφα και σε επικοινωνία του επικεφαλής μας μαζί σας ενημερώσατε ότι θα δοθούν το πρωί του Σαββάτου, δυστυχώς τα πήραμε την Δευτέρα 8/10/2007 στις 13.30 το μεσημέρι και αρκετά λείπουν.
Ζητάμε την αναβολή της συζήτησης του 17ου θέματος για άλλο συμβούλιο και να μας χορηγηθούν παραστατικά για να ενημερωθούμε για το συγκεκριμένο θέμα.
Βεβαίως το συμβούλιο συνεχίστηκε όπως προαναφέραμε με τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κο Μπουτίνα να καταγγέλλει την Αντιπολίτευση ότι τράπηκε σε φυγή καθ’ ότι δεν άντεχε να ακούσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας (ως Δημοτική Αρχή).
Κατήγγειλλε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μοιράζοντας μια κατάσταση με 218 ονόματα και ποσά που οφείλει ο Δήμος.
Ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα διακυβέρνησης του Δήμου από τον Αντώνη Πινιάρα ο Δήμος χρεώθηκε με έργα και προμήθειες 1,9 εκατ. Ευρώ.
Άφησε και ορισμένες αιχμές ο κος Μπουτίνας για υπερχρέωση ορισμένων έργων (κατασκευή CD, διαφημιστικό υλικό κλπ).
Τέλος ο νυν Δήμαρχος δήλωσε στους εναπομείναντες συμβούλους ότι το θέμα δεν θα επανέλθει στο συμβούλιο αφού αυτοί που δημιούργησαν το χρέος δεν το αποδέχονται.
Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κατάσταση των ονομάτων που μοιράστηκε στο συμβούλιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Λέει ότι υπάρχουν ποσά που δεν πρέπει να πληρωθούν και έργα που δεν έγιναν. Ζητούν δε να ασχοληθούν ο νυν Δήμαρχος και ο Αρχηγός τους, ο κος Σακελλαρίου αναλύοντας ένα – ένα τα έργα ώστε να εξέλθη το τελικό ποσό οφειλής.
Θεωρούν δε ότι το ποσό που χρέωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Δήμο δεν ξεπερνάει τις 200 χιλ. ευρώ.
Καταγγέλλουν τον νυν Δήμαρχο ότι παίζει παιχνίδια εντυπωσιασμού και ότι το Δάνειο δεν συζητείται μόνο για λόγους υποχρέωσης.
Αντώνης Πινιάρας
Στο παιχνίδι της Αντιπαράθεσης περί του ποσού του Δανείου και των οφειλών μπήκε και ο πρώην Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Πινιάρας.
Ο κος Πινιάρας στο Ράδιο Σταγών δήλωσε πως με μια πρώτη ματιά που πρόλαβε να ρίξει στην κατάσταση των 218 ονομάτων, υπάρχουν μεγάλα ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Από το ποσό του 1,9 εκατ. Ευρώ οι 450 – 500 χιλιάδες είναι ποσά που δεν πρέπει να τα πληρώσει ο δήμος.
Δεν αποδέχτηκε την οφειλή των 350 χιλιάδων της Αναπτυξιακής του Δήμου και τόνισε ότι 31-12-2007 που παρέδωσε τον δήμο άφησε στο ταμείο 500 χιλιάδες ρευστό.
Θεωρεί ότι επί Δημαρχίας του το χρέος του δήμου δεν αυξήθηκε πάνω από 250-300 χιλιάδες. Αυτό ήταν είπε φυσιολογικό όπως και το ότι γίναν κάποια έργα προεκλογικού χαρακτήρα περί της 100 χιλ. ευρώ.
Και ο κος Πινιάρας άφησε αιχμές κατά του κου Μπουτίνα ότι υπερχρέωσε κάποια έργα. Αναφέρθηκε στα Σφαγεία λέγοντας ότι με 1,5 εκατ. Ευρώ γινόταν τριπλάσια!
Ήταν όμως προσεκτικός και δεν χρησιμοποίησε λέξεις «επικίνδυνες» όπως προμήθειες, ατασθαλίες κλπ.
Ο κος Πινιάρας άφησε και αιχμές για την σχέση της εταιρείας Ρόϊκος Α.Ε. και του κου Μπουτίνα για να λάβει την απάντηση του δεύτερου ότι δεν είναι «κουμπάροι».
Ο κος Πινιάρας πριν κάνει πρόταση στους συμβούλους την στάση που πρέπει να κρατήσουν για το δάνειο είπε ότι αν πει όλα αυτά που γνωρίζει θα έλθουν τα πάνω –κάτω στον Δήμο.
Η πρόταση του κου Πινιάρα προς τους συμβούλους είναι:
Α. Να μην ψηφίσουν αυτή την κατάσταση των 218 ονομάτων.
Β. Να πληρωθούν οι μικρές οφειλές με χρήματα του Δήμου και μόνον για τις μεγάλες οφειλές να παρθεί δάνειο.
Γ. Και τέλος να αποφασίσουν για την πραγματοποίηση λεπτομερή ελέγχου στα οικονομικά του δήμου την τελευταία 8ετία από ελεγκτές του κράτους.
Ισολογισμός – Απολογισμός
Ο Ορκωτός Λογιστής κος Παναγιώτης Πρεβέντης και ο συνεργάτης του Δήμου κος Ντουρντούνης παρουσίασαν τον ισολογισμό – απολογισμό του Δήμου.
Ο Ισολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 5, 3 εκατ. περίπου, πολύ μακριά από τον προϋπολογισμό που ήταν 17 εκατομμύρια.
Κατά τον κο Πρεβέντη οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Καλαμπάκας λειτούργησαν σωστά το 2006, 4η χρονιά που εφαρμόζεται το Διπλογραφικό.
Υπόλοιπα σημαντικά θέματα
Στα σημαντικά θέματα αυτό της τροποποίησης του πίνακα έργων ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Αυτός ο πίνακας άλλαξε σε έργα κατά το ποσό των 420 χιλ. ευρώ.
Η άποψη της αντιπολίτευσης ήταν αρνητική ως προς τον κατακερματισμό αυτού του ποσού.
Η ανάθεση στο ΚΕΝΑΚΑΠ της σύνταξης του επιχειρησιακού προγράμματος και η αποκομιδή ανακυκλώμενων απορριμμάτων από την ΠΑΔΥΘ ήταν δύο σημαντικά θέματα.
Τα θέματα και η ψηφοφορία
1. Περί γνωμοδοτήσεως επί του περιεχομένου περιβαλλοντικής μελέτης, πλυντηρίου αυτ/των του Μάνου Ιωάννη στην Καλαμπάκα, ομόφωνα.
2. Περί γνωμοδοτήσεως επί του περιεχομένου περιβαλλοντικής μελέτης, πλυντηρίου – λιπαντηρίου αυτ/των της Σοφίας Κόνη, στο Δ. Διάβας Καλαμπάκας, ομόφωνα.
3. Περί έκφρασης απόψεων επί απαγόρευσης βοσκής στην συστάδα 1α του δάσους Βλαχάβα, ομόφωνα.
4. Περί αγοράς 410 μετοχών αξίας 6.014,70 ευρώ, από το ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ομόφωνα.
5. Περί παραχωρήσεως Δημοτικής έκτασης3 5327,21 μ2 στην θέση «Χαβιάρα» στο Δ.Δ. Καστρακίου, ομόφωνα.
6. Περί αποκομιδής και μεταφοράς υλικών ανακυκλώσεως και εξουσιοδότησης υπογραφής της σχετικής σύμβασης, ομόφωνα.
7. Περί αποδοχής πίστωσης 250.000,00 ευρώ για την αντικατάσταση του βδικτύου ύδρευσης και την κατασκευή υδατοδεξαμενής στο συνοικισμό Αγίας Παρασκευής – τροποποίηση του προϋπολογισμού έτους 2007, ομόφωνα.
8. Περί εγκρίσεως απολογισμού έτους 2006 του Οργανισμού Παιδικών Σταθμών Καλαμπάκας.
9. Περί τροποποίησης του προϋπολογισμού έτους 2007 και εγγραφή των εσόδων από παράβολα αδειών διαμονής αλλοδαπών, ομόφωνα.
10. Περί αναθέσεως στο ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. την κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Καλαμπάκας, ομόφωνα.
11. Περί τροποποιήσεως του προϋπολογισμού του δήμου έτους 2007, ομόφωνα.
12. Περί αποδοχής πίστωσης ποσού 161.000,00 ευρώ για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, καθώς και των δαπανών για την καταβολή αποδοχών / αμοιβών στο προσωπικό καθαριότητας από 1/1/2007 έως 31/3/2007, ομόφωνα.
13. Περί τροποποιήσεως των προτεινόμενων έργων στο ΘΗΣΕΑ και ένταξης νέων έργων και μελετών, κατά πλειοψηφία.
14. Περί εγκρίσεως της μελέτης δικτύου ύδρευσης του συνοικισμού Αγίας Παρασκευής – Υδατοδεξαμενής προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ, ομόφωνα.
15. Περί υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΚ για την εκτέλεση του έργου ύδρευσης του συνοικισμού Αγίας Παρασκευής, κατά πλειοψηφία.
16. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. του Δήμου Καλαμπάκας» , ομόφωνα.
17. Περί λήψεως δανείου για την εξόφληση υποχρεώσεων και μεταφοράς μέρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν πάρθηκε απόφαση.
Τέλος πάρθηκε απόφαση να σταλεί ψήφισμα του «Σώματος» στο υπουργείο Εσωτερικών περί οικονομικής βοήθειας για τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών.

Η ΕΡΕΥΝΑ 11 Οκτωβρίου 2007, αρ. φύλλου 14736, σελίδα 11

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.