Υπό Αιδεσιμολογιωτάτου Ιερέως π. Ευάγγελου Γκιουζέλη – Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Μεγάλο επίτευγμα είναι, όταν μπορεί κάποιος να μεταστρέψει έναν αδιαφόρο, ως προς τα πνευματικά, σε άνθρωπο με πλήρη ενδιαφέροντα.

0 393

Μεγάλο επίτευγμα είναι, όταν μπορεί κάποιος να μεταστρέψει έναν αδιαφόρο, ως προς τα πνευματικά, σε άνθρωπο με πλήρη ενδιαφέροντα. Μεγάλο επίτευγμα είναι, όταν μπορεί κάποιος να μεταστρέψει έναν αδιαφόρο, ως προς τα πνευματικά, σε άνθρωπο με πλήρη ενδιαφέροντα.

Άλλωστε το λέει και το Πνεύμα του Θεού στην Π.Διαθήκη « Ο εξάγων άξιον εξ αναξίου ως στόμα μου έσται».( Ιερ. 15,19) Δηλαδή όταν κάποιος φροντίζει και σώζει κάποιον αμελή αδελφό του από τα νύχια του Διαβόλου, τότε μιμείται κατά κάποιο τρόπο τον Θεό. Είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα για έναν άνθρωπο και το αποκορύφωμα της αρετής. Μας λέει ο ι. Χ. ότι είναι θείον έργο η Ιεραποστολή και ότι είναι απόδειξη αγάπης προς τον Θεό.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΑΠΗΣ

Μας αναφέρει ο ι. πατήρ το περιστατικό του διαλόγου του Κυρίου με τον Πέτρο μετά την Ανάσταση, κι όταν του λέει « Πέτρε με αγαπάς;» τότε αφού έλαβε την απάντηση ότι « Σύ, Κύριε, γνωρίζεις ότι σε αγαπώ» δεν του είπε « απαρνήσου χρήματα, ή ασκήσου στην νηστεία ή στη σκληραγωγία κ.τ.τ. αλλά αφού παρέβλεψε ό,τι θα είχε σχέση με κατόρθωμα, είπε με ιλαρή φωνή: « Αν με αγαπάς, ποίμενε τα λογικά πρόβατά μου» ( Ιωαν. 21,15), κι αυτό το έλεγε επειδή ήθελε να μας δείξει ποια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης. Ώστε αν κάποιος σύγχρονος οπαδός του Κυρίου θέλει να δείξει την πραγματική αγάπη αφοσιώνεται εξ ολοκλήρου στη διαποίμανση του λογικού ποιμνίου. άλλωστε αυτή είναι και το κύριο μέλημα των σύγχρονων ποιμένων της Εκκλησίας. Επισκόπων, Πρεσβυτέρων και Διακόνων. Των πρώτων ως αμέσων διαδόχων των Αποστόλων, των δευτέρων ως βοηθών των Επισκόπων και των τρίτων ως βοηθών των Επισκόπων και Πρεσβυτέρων.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ

Απ΄ όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πόσο θεάρεστο έργο είναι η σωτηρία του διπλανού μας και μάλιστα είναι καθήκον, διότι αυτή είναι και η ρητή εντολή του Κυρίου. Ότι δηλ. πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τον πλησίον και όχι μόνο για τη δική μας σωτηρία. Ο Ίδιος έδωσε «Εαυτόν λύτρον αντι πολλών», και την ψυχή Του έδωσε για τα απολωλότα λογικά πρόβατα. Το ίδιο μας λέει και ο ι. Χ. « Ας μην αρκούμαστε μόνον στη δική μας σωτηρία, γιατί έτσι κι αυτή την καταστρέφουμε… πολλοί από τους αδελφούς μας είναι πεσμένοι κάτω σ΄ αυτή την παράταξη της πνευματικής μάχης … και χρειάζονται τη βοήθειά μας.» ( Εις Ματθ. Ομιλ. ΝΘ΄,5, ΕΠΕ 11,382). Λίγο πολύ είμαστε υπέυθυνοι για τη σωτηρία του πλησίον. « Γι΄αυτό ελάβαμε εντολή να μη φροντίζουμε μόνο για τα συμφέροντά μας, αλλά και για τα συμφέροντα του πλησίον»( Φιλ. 2,4). Αυτή είναι η ρητή εντολή περί της σωτηρίας μας.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ

Πραγματικά, η επιμονή για τη σωτηρία του διπλανού μας έχει μεγαλύτερη αξία και απ΄όλα τα πλούτη του κόσμου, κι απ΄όλες τις δόξες. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για ένα τέτοιο έργο. Η προσευχή και η επιμονή γίνονται τα γνήσια όργανα για την επίτευξη του έργου. Γιατί « αν ο Χριστός πέθανε για εμάς, πρέπει όλα να τα υπομένουμε γι΄ αυτούς, κι αν ακόμη σου καταφέρουν πλήγματα, κι αν σε κακολογήσουν, δείξε υπομονή και μην απομακρυνθείς πριν τους επαναφέρεις στον άγιο μάρτυρα». (Εις Ιουλ., 5,ΕΠΕ 37,240).

Όλα αυτά φτάνουν για την δίκαιη μισθαποδοσία άνωθεν. Διότι «μια ψυχή που κερδήθηκε με τη δική σου προσπάθεια, μπορεί να εξαλείψει τον όγκο απείρων αμαρτημάτων σου και να γίνει το αντίλυτρο για σένα στη μέλλουσα κρίση». ( Κατά Ιουδ. Λόγος Η΄,9, ΕΠΕ 34,410). Λοιπόν, ας το προσέξουμε για το συμφέρον μας.

Υπό Αιδεσιμολογιωτάτου π. Ευαγγέλου Στ. Γκιουζέλη Πρωτοπρεσβυτέρου- Θεολόγου

Προϊσταμένου Μητρ. Ι. Ν. Αγ. Βησ/νος Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr