Χρυσομηλιά Καλαμπάκας – Το χωριό των Πολυτέκνων

Το χωριό των πολυτέκνων όπως είναι γνωστό καθώς ο συνηθι­σμένος αριθμός παιδιών σε κάθε οικογένεια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ τα 3/4 των κατοίκων ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες.

0 665

Το χωριό των πολυτέκνων όπως είναι γνωστό καθώς ο συνηθι­σμένος αριθμός παιδιών σε κάθε οικογένεια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ τα 3/4 των κατοίκων ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες. Το χωριό των πολυτέκνων όπως είναι γνωστό καθώς ο συνηθι­σμένος αριθμός παιδιών σε κάθε οικογένεια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ τα 3/4 των κατοίκων ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες. Όπως επισημαίνεται «το χωριό πιο πολύ περηφανεύεται για τη συνεισφο­ρά του στην επίλυση του δημογρα­φικού προβλήματος της χώρας μας. « Από τους περίπου 800 μόνιμους κατοίκους του χωριού, τα 3/4 είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών » λέει ο κ. Κωνσταντίνος Μπούλμπος πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Χρυσο­μηλιάς από την 1η Ιανουαρίου». Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, η τάση των οικογενειών να κάνουν πολλά παιδιά ξεκινά ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τάση συνηθισμένη, βέβαια, σε όλη την ελ­ληνική επικράτεια εκείνη την περίοδο. Απλώς στη Χρυσομηλιά αποφάσισαν να… επιμείνουν. (…)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χρυσομηλιάς είναι η έλλειψη λυκείου. Το κοντινότερο βρίσκεται στην Καλαμπά­κα, με το οδικό δίκτυο να κλείνει πολ­λές φορές εξαιτίας των χιονοπτώσεων που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή. Ως εκ τούτου, πολλές οικογέ­νειες αναγκάζονται να μετακομίσουν όταν το μεγαλύτερο παιδί φτάσει στην ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να φοιτήσει στο λύκειο.

«Από τη στιγμή που οι περισσότερες οικογένειες έχουν τουλάχιστον τέσσε­ρα παιδιά, μια μετακόμιση σημαίνει ότι το δημοτικό, το νηπιαγωγείο και ο βρεφονηπιακός σταθμός χάνουν μαθητές. Ετσι, σήμερα το δημοτικό σχολείο του χωριού έχει περίπου 40 μαθητές, σε αντίθεση με τους σχεδόν 100 που είχε μια δεκαετία πριν » λέει ο παλιός πρόεδρος του χωριού κ. Νίκος Ζαχαράκης.

Πάντως, ακόμη και με αυτά τα προβλήματα, η Χρυσομηλιά είναι ένα ζωντανό χωριό, χωρίς μάλιστα αυτό να οφείλεται στον τουρισμό.

πηγή Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr