Χρήστος Ζαραμπούκας: Επιτέλους ήρθε η ώρα να ξεπεραστεί το πολιτικό κόστος για να ανακάμψει η αγορά

Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση ήταν προφανές ότι το πρόβλημα προερχόταν από το δημόσιο έλλειμμα .το ανεξέλεγκτο δημόσιο έλλειμμα ανάγκαζε την χώρα να δανείζεται για να το καλύψει.

0 97

Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση ήταν προφανές ότι το πρόβλημα προερχόταν από το δημόσιο έλλειμμα .το ανεξέλεγκτο δημόσιο έλλειμμα ανάγκαζε την χώρα να δανείζεται για να το καλύψει.

zarabouksa xrΖαραμπούκας ΧρήστοςΑπό την ημέρα που ξέσπασε η κρίση ήταν προφανές ότι το πρόβλημα προερχόταν από το δημόσιο έλλειμμα .το ανεξέλεγκτο δημόσιο έλλειμμα ανάγκαζε την χώρα να δανείζεται για να το καλύψει.

Έτσι δανειζόμενοι διαρκώς φτάσαμε στο υπέρογκο και μη διαχειρισιμιο χρέος που μα έκοψε την πρόσβαση στις αγορές για νέα δάνεια .Οι εταίροι δέχτηκαν να μας δανείσουν υπό όρους όπως ότι θα πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα και να πληρωθούν τα δανεικά ώστε να μας ξαναδανεισουν αλλά και να κουρευτεί το χρέος .

Παράλληλα επέβαλαν όλα όσα είχε δεχτεί η χώρα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες των τελευταίων δεκαετιών και οι οποίες δεν είχαν εφαρμοστεί με αποτέλεσμα πλέον να μπορούν να αποκτήσουν σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία κοψοχρονιά , με το τραπεζικό σύστημα δεσμευμένο και το όποιο έχει όλη την χώρα υποθηκευμένη.

Οποιαδήποτε επιχειρηματίας να αναλάμβανε τον ρόλο την αποπληρωμής θα αντιμετώπιζε την κατάσταση απλά και ρεαλιστικά . Θα φρόντιζε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα σταματώντας τις σπατάλες και τις υπέρογκες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Ύστερα από τόσα χρόνια έχουν πειστεί άπαντες ότι το έλλειμμα είναι του δημοσίου και όχι των ιδιωτών και το ξέρουν και οι κυβερνήσεις που έχουν και την ευθύνη αφού δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα όπως θα έπρεπε . Καταρχήν διατήρησαν το υπέρογκο δημόσιο τομέα δεν άλλαξαν το σύστημα και ακολούθησαν την τακτική των έκτατων χαρατσιών τις αυξήσεις των φόρων για να κλείσει η μαύρη τρύπα.

Όμως η τακτική αυτή ,το καταλαβαίνει και ο πιο δύσπιστος κομματικός παράγοντας , είναι καταστροφική .Διέλυσε την οικονομία με παρατεταμένη ύφεση με αβέβαιο μέλλον ,με επακόλουθα την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεων .Παρά τα υποτυπώδη δυσβάστακτα μέτρα, οι δαπάνες παραμένουν μεγάλες το έλλειμμα δεν κλείνει ,συνεχίζει να μεγαλώνει η ανεργία , η φτώχια και η οικονομία δυστυχώς δεν μπορεί να ορθοποδήσει .Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο δια ταύτα και επειδή ,οι ελεύθεροι επαγγελματίες ,οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ,οι οποίοι δεν φταίνε αλλά και δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο ,ήρθε η ώρα των γενναίων αποφάσεων με οποιαδήποτε πολίτικο και κοινωνικό κόστος .Η αγορά αιμορραγεί ,τα επαγγέλματα πλήττονται το ένα μετά το άλλο. Από την οικοδομή μέχρι τον έμπορα ,τον φορτηγατζή ,τον περιπτερά και τόσους άλλους , η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη…..

Για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση το δημόσιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του σημαντικά και μάλιστα γρήγορα .Θα πρέπει επιτέλους να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα και ας θιχτούν τα συμφέροντα κέρδους και των μεγάλων ,θα πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία με ευέλικτα και απλά σχήματα , με δημόσιους υπαλλήλους που θα βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη και θα αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πτυχιακή γνώση και ηθική .

Να δοθούν κατευθύνσεις από τεχνοκράτες της πιάτσας και όχι πτυχιούχους πολιτικούς ,για το που θα πρέπει να επενδύσουν και πως , οι ενδιαφερόμενοι. Ίσως να ακούγονται χιλιοειπωμένα και γραφικά όλα αυτά αλλά είναι τα μόνα που μπορούν να «σώσουν» την παρτίδα εάν και για πολλούς χαμένη. Ας ξεκινήσουμε από τους επίορκους υπαλλήλους και ας συνεχίσουμε με αυτούς που βολεύτηκαν από την εκάστοτε κυβέρνηση, παίρνοντας την θέση ανάξια από κάποιον άλλον που είχε όλα τα προσόντα.

Είναι γεγονός πλέον ότι η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών η διατήρηση του μεγάλου και σπάταλου κράτους τα περίπλοκα και αναποτελεσματικά νομοσχέδια και η αναβολή των πραγματικών μεταρρυθμίσεων δεν θα φέρουν επενδύσεις αλλά βαθύτερη ύφεση ,φτώχεια ,αγανάκτηση και βία.

Η θα πάμε σε βαθιές τομές που έπρεπε να γίνουν από την αρχή η θα παραμείνουμε σε κρίση δεκαετίας και βλέπουμε…

Χρήστος Ζαραμπούκας

Πρόεδρος τμήματος υπηρεσιών Επιμελητηρίου Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.