Χρήστος Ζαραμπούκας – Στην δύνη της κρίσης τα περίπτερα και τα μικρομάγαζα καπνού

Σε ραγδαία ανατροπή της εικόνας που έχουν τα περίπτερα αλλά και τα μαγαζάκια “καπνού” στην κοινωνία μας οδηγούν οι σαρωτικές θεσμικές και φορολογικές αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετό καιρό.

0 488

Σε ραγδαία ανατροπή της εικόνας που έχουν τα περίπτερα αλλά και τα μαγαζάκια “καπνού” στην κοινωνία μας οδηγούν οι σαρωτικές θεσμικές και φορολογικές αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετό καιρό.

Σε ραγδαία ανατροπή της εικόνας που έχουν τα περίπτερα αλλά και τα μαγαζάκια “καπνού” στην κοινωνία μας οδηγούν οι σαρωτικές θεσμικές και φορολογικές αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετό καιρό.

«Η κατάσταση, χειροτερεύει συνεχώς καθώς από το 2010 το 50% των ανθρώπων του κλάδου έφυγαν από το επάγγελμα και τα περίπτερα ή έκλεισαν ή άλλαξαν χέρια, όχι με καλύτερη προοπτική βέβαια. Ο κόσμος των περιπτεράδων μπροστά στο οικονομικό και φορολογικό αδιέξοδο εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη δουλειά ενώ μια άλλη μερίδα απελπισμένων συμπολιτών μας, κυρίως νέων, στην προσπάθειά τους να βρουν έστω μια πηγή ελάχιστου εισοδήματος, εγκλωβίζεται στην ελπίδα και αντικαθιστά αυτούς που αποχωρούν. Όπου δεν συμβαίνει αυτό απλώς το περίπτερο κλείνει χωρίς ελπίδα να ξανανοίξει».

Σύμφωνα με τους περιπτερούχους οι βασικές αιτίες της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το περίπτερο είναι οι εξής:

1. Τα περίπτερα με την αλαλαγή της φορολογίας των τσιγάρων έχασαν περίπου το 50% των κερδών με τα οποία επιβίωναν. Ας μη ξεχνάμε ότι το 60% της κατανάλωσής γινόταν σε καπνικά προϊόντα.

2. Οι φόροι στα είδη όπως πχ η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, η γενικότερη αύξηση στα τρόφιμα και τα άλλα είδη σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος έχει περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος των πελατών . Αξίζει να σημειωθεί ότι την αύξηση του ΦΠΑ την απορρόφησαν οι επιχειρήσεις αυτές και δεν τη μετακύλησαν στους καταναλωτές!

3. Η κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών από τα μέτρα των μνημονίων κ.λ.π., οδηγούν τους καταναλωτές σε συνεχή αλλαγή συνηθειών. Αγοράζουν πλέον μόνο είδη άμεσης ανάγκης.

4. Η ανατροπή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των περιπτέρων με την αναγωγή των Δήμων σε «κυρίαρχους του παιχνιδιού» ανατρέπει εκ βάθρων το επάγγελμα και δημιουργεί ανασφαλές περιβάλλον .

5. Η αύξηση της πώλησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού που φτάνει τουλάχιστον το 20% της κατανάλωσης. Ο κλάδος απαιτεί από την Πολιτεία, να πάρει άμεσα μέτρα κατά της λαθραίας διακίνησης καπνού στην οποία συμβάλει αποφασιστικά η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας καπνικών προϊόντων. Το ζήτημα είναι μείζον για την βιωσιμότητα των περιπτέρων που βιώνουν τον αφανισμό!

Όλα έχουν ανατραπεί. Κανένας δεν μπορεί πλέον να επενδύσει σε ένα επάγγελμα που όλα είναι ρευστά και η οικονομική βιωσιμότητά του είναι εντελώς αβέβαια. Πολύ σύντομα όλα θα έχουν αλλάξει και ο παραδοσιακός περιπτεράς δεν θα υπάρχει πλέον.

Το μέλλον άμεσα και μακροπρόθεσμα είναι δυσοίωνο για αυτούς τους ανθρώπους

Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της πώλησης των εντύπων όπου το ποσοστό κέρδους είναι πολύ μικρό δηλαδή 6% και θα μπορούσε κάλλιστα να πάει στο 10% .Ο χώρος σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου δεν είναι καθαρός καθώς παίζονται συμφέροντα αφού γίνονται διακρίσεις σε άλλους πηγαίνουν περισσότερα φύλλα και σε άλλους λιγότερα.

Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες που έχουν να κάνουν με τις εφημερίδες που δίνουν και δώρα όπως η διακίνηση προϊόντων με τη μορφή δώρου. Αγοράζουν αντικείμενα με ΦΠΑ στο 23%, πουλάνε την εφημερίδα με 6.5% και στη συνέχεια παίρνουν επιστροφή Φ.Π.Α.

Αλλάζει και καταργείται το χονδρεμπόριο στην Ελλάδα. Από τις 120 επιχειρήσεις που υπήρχαν σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη θα μείνουν 15. Μόνο στο νομό Αττικής η κατανάλωση του τσιγάρου είναι 1.3-1.4 δις ευρώ για όλες τις καπνοβιομηχανίες. Αυτός ο τζίρος από 120 χονδρεμπόρους μεταφέρεται σε 15 αντιπροσώπους. Με το «κλείσιμο» 105 επιχειρήσεων θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Ως κλάδος υπολογίζεται πως θα υπάρξει ένα ποσοστό αύξησης στα λουκέτα της τάξης του 50%.

. Το 2012 γιορτάσανε τα 100 χρόνια επίσημης ύπαρξης των περιπτέρων και συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση των περιπτέρων, αυτού του μοναδικού στον κόσμο «μικρού-μεγάλου πολυκαταστήματος» των πεζοδρόμων και της γειτονιάς

Χρήστος Ζαραμπούκας

Πρόεδρος τμήματος υπηρεσιών Επιμελητηρίου Τρικάλων

Η καταγραφή των προβλημάτων αφορά συζήτηση με ανθρώπους του κλάδου τόσο στην πόλη των Τρικάλων οσο και στην Καλαμπάκα , οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν κάποιον θεσμικό ρόλο .Στις άμεσες προθέσεις είναι ναρθεί σε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου Τρικάλων και να σταλεί υπόμνημα στον αρμόδιο υπουργείο η ότι άλλο κριθει αναγκαίο και αποτελεσματικό από το Δ.Σ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr