Χαρμπέα Ιωάννα – Ο κανόνας των εσώρουχων

Τα παιδιά οι πλαστελίνες της κοινωνίας μας η κρίση και η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οδηγούν σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα περιστατικά αρκετά.

0 92

Τα παιδιά οι πλαστελίνες της κοινωνίας μας η κρίση και η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οδηγούν σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα περιστατικά αρκετά.

Τα παιδιά οι πλαστελίνες της κοινωνίας μας η κρίση και η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οδηγούν σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα περιστατικά αρκετά.

Πολλά από αυτά δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας. Εφόσον είναι ταμπού στην ελληνική κοινωνία η ενημέρωση γύρω από τέτοια θέματα πώς να μην είναι ταμπού το αποτέλεσμα; Όσο αποστασιοποιούμαστε από ένα πρόβλημα συμβάλλουμε στην έξαρση του. Είναι ίσως καιρός κάποια θέματα να πουν σε άλλη οπτική γωνία και να αντιμετωπισθούν με περισσότερη ωριμότητα. Κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σε τέτοια θέματα που αγγίζουν τις αθώες παιδικές ψυχές.

Όσο αποσιωπούμε ένα πρόβλημα τόσο το βοηθάμε να επεκταθεί. Και το πιο βασικό από όλα σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα όπως εξάλλου και στην παιδική κακοποίηση και ειδικότερα στην σεξουαλική κακοποίηση είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Η παιδική ηλικία και οι εμπειρίες αυτής συνοδεύουν το άτομο σε όλη του τη ζωή. Μην γινόμαστε λοιπόν συνεργοί στην καταστροφή της προσωπικότητας ενός παιδιού. Ας στηρίξουμε όλοι οι αρμόδιοι τα βλαστάρια της κοινωνίας για να χτίσουν με τη σειρά τους ένα υγιή κοινωνικό περιβάλλον και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχει ντροπή! Σημασία έχει ο τρόπος που θα γίνει η διαπαιδαγώγηση και πώς θα δώσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκείνα που πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουν τα παιδιά σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ένα υλικό ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Υπάρχει και βιβλίο για μικρά παιδιά (3-7 ετών) με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι». Ο «Κανόνας του Εσώρουχου» είναι ένας απλός οδηγός που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους πού δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι άνθρωποι, πώς να αντιδρούν και πού να αναζητούν βοήθεια.

Τι είναι λοιπόν ο «Κανόνας του Εσώρουχου»; Είναι απλό: ένα παιδί δεν πρέπει να το αγγίζουν στα μέρη του σώματος του που συνήθως καλύπτονται από το εσώρουχο του. Επιπλέον, δεν πρέπει να αγγίζει και εκείνο με τη σειρά του τους άλλους σε αυτά τα σημεία.
Ο «Κανόνας του Εσώρουχου» δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους γονείς και τους κηδεμόνες να ξεκινήσουν μία συζήτηση με τα παιδιά τους. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Κανόνας έχει πέντε (5) πτυχές:
(1)Το σώμα σου, ανήκει μόνο σε σένα
(2)Καλό και Κακό άγγιγμα
(3)Καλά και Κακά Μυστικά
(4)Η πρόληψη και η προστασία είναι υπευθυνότητα του γονέα
(5)Σε ποιούς μπορούν να απευθυνθούν τα παιδιά και να αναζητήσουν βοήθεια

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα παιδί δεν είναι ποτέ τόσο μικρό για να μη μπορεί να διδαχτεί τον Κανόνα του Εσώρουχου. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι το βασικό σημείο. Συνεπάγεται εμπιστοσύνη, αποφασιστικότητα, ευθύτητα και ένα φιλικό, μη απειλητικό περιβάλλον.

Πάντα στήριζα την άποψη ότι όλα ξεκινάνε από την παιδεία σε μικρή ηλικία. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις μία κατάσταση τώρα, τουλάχιστον προσπάθησε για τη νέα γενιά. Το να μαθαίνουμε ένα παιδί πως να αναγνωρίζει και να αποφεύγει μία πιθανή βίαιη πράξη εναντίον του, είναι εξίσου σημαντικό με το να μεγαλώνουμε ένα παιδί που δε θα γίνει αυτός ή αυτή που θα διαπράξει τη βίαιη πράξη. Δεν αρκεί λοιπόν να μαθαίνουμε το παιδί πως να μην γίνει θύμα αλλά και πως να μη γίνει θύτης!

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
http://www.coe.int/t/dg3/children/underwearrule/default_en.asp

Χαρμπέα Ιωάννα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.